Панев: Дали ще има време за актуализация на бюджета, зависи донякъде от президента

  • 13 август 2021 12:37

  • 1050
  • 1
Панев: Дали ще има време за актуализация на бюджета, зависи донякъде от президента
© Булфото (архив)

Дали ще има време за актуализация на бюджета, зависи донякъде от президента, смята Владислав Панев, зам.-председател на ПГ "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от".

Дори и да не се състави правителство с втори, трети мандат, той в крайна сметка решава кога да разпусне Народното събрание, обясни депутатът в кулоарите на парламента. Така можело да се предвиди някакъв срок, в който да се актуализира бюджетът, ако има мнозинство. 

Петър Чобанов: Ако бюджетът не се актуализира, остава да се преразпределят разходи от едно направление в друго

Панев не виждал проблем актуализацията да бъде подкрепена и смята, че посоката й е правилна, защото хората с ниски доходи трябва да бъдат защитени заради по-високата от очакваната инфлация както в Европа, така и у нас. Това означава по-големи приходи на бюджета, но в същото време по-големи разходи за домакинствата, обясни представителят на ПГ ДБ.

По думите му, би могло да има преструктуриране в разходната част, за да има пари за по-високи пенсии, за мерките при нова ковид вълна.

Той уточни, че биха могли да се преструктурират капиталовите разходи, доколкото капиталовата програма в момента не се изпълнява. През последните десет години бюджетът е направен така, че големите разходи да са в края на годината, през декември, тогава да се разплатят и капиталовите разходи и такъв буфер, според него, е предвиден и сега. Но все пак трябвало да бъде изслушан и министърът на финансите на заседание на ресорните комисии.

Държавата, коментира още Владислав Панев, би могла да се справи и без актуализация.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1050 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Пешо

2021.08.13 | 13:51

1
Защо ли не вЕрвам на бояджийските со-росоиди от ДБ???

Добави коментар

Водещи новини