ГЕРБ зове Радев и партиите да вземат позиция за действията на Минеков срещу в. "Труд"

  • 13 август 2021 09:42

  • 5026
  • 24
© Булфото (архив)

ПГ ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на настоява президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на да заеме публична позиция за действията на служебния министър на културата. 

Ето и пълната декларация на зам.-председателят на ПГ Тома Биков: 

Вчера стана ясно, че министърът на културата Велислав МинековВелислав МинековВелислав Минеков е професор в Националната художествена академия (НХА). Завършва образованието си е прекратил договора за наем на в. Труд. Медията се помещава в сграда собственост на Министерството на културата, след като е спечелила конкурс, по време на който е предложила най-висока цена, за да наеме помещението. Поводът за решението на служебния министър на културата да прекрати договора на вестника от понеделник, е забавяне на плащане на наем за два месеца. След като собствениците на в. „Труд” са били предупредени, че ако не погасят задълженията си, договорът ще бъде прекратен, те са изплатили веднага всички дължими суми. Въпреки това, служебният министър на културата е прекратил договора за наем, като по този начин е поставил пред сериозни затруднения, работещите във вестника.

Велислав Минеков получил заплахи да мълчи и да не рови, той: Слънчогледите се завъртяха

Подчертаваме, че това се случва във времена на икономически трудности, когато частните медии и изобщо бизнеса са вложили всичките си усилия в името на оцеляването си. Наред с това са предприети и действия срещу семейството на собственика на медията.

Действията на министър Минеков срещу определена медия, с чиито позиции не е съгласен не са прецедент. През последните два месеца, той си позволи да атакува системно и директно обществената телевизия, като даде публични негативни оценки за работата на определени журналисти в нея и дори се опита да се намеси в програмната ѝ политика, чиято независимост е защитена със закон. Служебно назначеният министър Минеков направи недопустими изявления, в които се закани да смени ръководството на обществената телевизия, без да има нито законови, нито политически правомощия за това.  

Уважаеми колеги,

Алармираме за тези действия на служебния министър на културата, защото те се превръщат в изключително опасна тенденция, която застрашава плурализма и свободата на словото. Всеки има право да харесва или да не харесва определена медия, но нито един политик в една демократична страна, няма право да използва публичния ресурс, с който разполага, за саморазправа, с които и да било медии. Убедени сме, че ако правителство и министър на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в действаха по подобен начин срещу, която и да било медия, то реакцията на неправителствени организации, партии и журналисти щеше да бъде мигновенна и остра. И това би било правилната позиция. Днес обаче, безпрецедентните действия на един служебен министър, срещат най-вече мълчание и примирение на журналисти и журналистически организации.

Уважаеми госпожи и господа, 

Свободата на словото, за която сме говорили не веднъж в тази зала, се състои във възможността на всеки да изрази своята позиция и мнение, без да се притеснява, че държавната машина ще го атакува. За да може всеки да изрази позицията си и да я защити, е необходимо да съществуват максимално широк кръг медии, които да предоставят възможност за изразяване на различните гледни точки. В основата на демокрацията стои плурализмът и възможността за критично отношение към властта. Още повече, когато тази власт е служебно назначена и безконтролна от гледна точка на липсата на функциониращ парламент, през по-голямата част от работата ѝ. 

Парламентарната група на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в настоява Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на да заеме публична позиция по отношение на действията на своя служебен министър и или да се разграничи категорично от тях, или да даде конкретно обяснение за мотивацията им.

Ако и този път Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на замълчи и се скрие зад клишета и прехвърлянето на отговорност извън себе си, ще считаме, че неговите тревоги за свободата на словото, които бяха изразявани всекидневно до преди няколко месеца са били неискрени и фалшиви. Ако Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на не реагира адекватно в тази ситуация, ще считаме, че неговият служебен министър е единствено изпълнител на поръчка за унищожаване на всеки журналистически глас, който не е насочен в подкрепа на водената от служебното правителство политика.

Призоваваме колегите от всички парламентарни групи в 46-ото народно събрание, да изразят позиция в тази ситуация, независимо от това, на кои медии и журналисти симпатизират, защото това е единственият начин да се гарантира плурализма и свободата на изразяване. Ако това не се случи, то след Велислав МинековВелислав МинековВелислав Минеков е професор в Националната художествена академия (НХА). Завършва образованието си, всеки министър, във всяко правителство, би могъл да реши, че му е позволено да се саморазправя с медии и журналисти, чиито работа и публична позиция не му допадат. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
5026 24

Свързани новини

Коментари 24

Добави коментар
Защото

2021.08.13 | 12:38

23
Трябва да има информационно затъмнение. Защо не съобщават,че центъра на София е блокиран от протестиращи работници от автомагистрали? Защо не съобщават,че миналата нощ е имало въоражен грабеж на 30 хил.лева в София?

2021.08.13 | 13:29

24
Защото черепа и к.т.б.мустачков не са платили за тия протести, и следователно те са незаконни!

2021.08.13 | 12:07

12
Кога ще бъде вкаран в затвора престъпника Румен Радев и неговите айдуци от служебното правителство ?
Pinokio

2021.08.13 | 12:35

22
Rumen i Boyko v edna kilia.
Христов

2021.08.13 | 12:09

13
Престъпник е Тиквата и той ще бъде вкаран при бай Ставри!

2021.08.13 | 12:31

21
Кога ще бъде вкаран в затвора престъпника Румен Радев и неговите айдуци от служебното правителство ?

2021.08.13 | 12:31

20
Кога ще бъде вкаран в затвора престъпника Румен Радев и неговите айдуци от служебното правителство ?

2021.08.13 | 12:31

19
Кога ще бъде вкаран в затвора престъпника Румен Радев и неговите айдуци от служебното правителство ?

2021.08.13 | 12:30

18
Кога ще бъде вкаран в затвора престъпника Румен Радев и неговите айдуци от служебното правителство ?

2021.08.13 | 12:30

17
Кога ще бъде вкаран в затвора престъпника Румен Радев и неговите айдуци от служебното правителство ?
Народът не трябва да остави Президента

2021.08.13 | 12:17

16
Да се бори сам срещу мафията, тъй като тя е страшно много силна медийно, има внедрени хора в службите и държавните институции!, ББ е най опасният човек в държавата, освен наглост, умее и мръсните номера!.
хм

2021.08.13 | 12:17

15
Радев какво общо има с наема на труд , да им го плати ? Ами да им го плати кратуната нали досега го превъзнасяха , да не се крие у Банки да вади кюлчетата и да плаща!

2021.08.13 | 09:58

1
ВЕСТНИК ТРУД ДА ОСЪДИ МИНЕКОВ И ПРАВИТЕЛСТВОТО, НО НЕ В БЪЛГАРИЯ А В ЛОНДОНСКИЯ СЪД.
Антон Андреев

2021.08.13 | 12:10

14
Какво да осъди? Че не си плаща на време наема? Или, че наема е смешно нисък?

Добави коментар

Водещи новини