Добромир Живков: БСП и вероятно ГЕРБ или ДПС ще решат съдбата на кабинета на ИТН

  • 06 август 2021 09:50

  • 2521
  • 1
Добромир Живков: БСП и вероятно ГЕРБ или ДПС ще решат съдбата на кабинета на ИТН
© Булфото

„Допреди два дни сякаш имаше изгледи, че правителство ще има, защото между ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с и ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в има доста динамични взаимоотношения под повърхността. (…) Но това са двете партии, които имат най-голям интерес, може би заедно със самите ИТН, да няма избори и да има редовен кабинет. Затова, имайки предвид, че има видимо охладняване между ИТН и другите две протестни партии, то БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е и вероятно ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в или ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с ще трябва да решат съдбата на този кабинет.“ Това каза в интервю за БНР Добромир Живков от социологическата агенция „Маркет Линкс“, като изрази съмнения, че ще има правителство.

Действията в политическото пространство, предприети от ИТН, не отговарят на дневния ред на обществото и на дневния ред на протеста, смята Живков. По думите му в средносрочен период това ще донесе негативи на ИТН. „Не виждаме към момента дори декларативно от проектопремиера желание за промяна, категорично, на модела. Той говори за приемственост.“

„Има едно изместване от тези приоритети, които хората заявиха на улицата и затова, малко или много, лично аз имам съмнения, че „партия на протеста“ би следвало да се отнася към ИТН“, коментира социологът в предаването „Преди всички“.

Живков открива „и елементи“ на гъвкавост в поведението на ИТН, но изтъкна, че би трябвало българската политическа култура да мине на следващ етап и политическите лидери, които имат мандат, „да не се държат арогантно, налагайки определи свои виждания и лица, без да преговарят с останалите“.

Милен Любенов: Кабинет може да има при скрит дневен ред на ИТН

„Оставам с впечатление, че не се търси реална подкрепа, въпреки всичко. И не се търси споделена отговорност. Тук има съществен проблем.“ Относно конфликта на ИТН със служебни министри Живков отбеляза, че той ще има отражение.

„Трудно е отсега да кажем в какъв аспект и количествено как би се отразило върху подкрепата на ИТН, но не може да не отчетем, че ще има разочарование.“ На 11 юли се появиха нови гласоподаватели за ИТН, но отпаднаха част от тези, които подкрепиха партията на редовния вот на 4 април, посочи социологът.

Добромир Живков изрази мнение, че не само заради атаката към министри от служебния кабинет,  но и заради действията на ИТН и състава на предложения проект за Министерски съвет ще има разочарование сред симпатизантите на партията на Слави ТрифоновСлави Трифонов Станислав Тодоров Трифонов e български певец, телевизионен водещ и продуцент. Роден е в, което ще се отрази в следващите социологически проучвания.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
2521 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2021.08.06 | 10:52

1
Мултигруп и комунистите ще спасяват правителството задружно и под строй. Да живее светлото бъдеще и парясницата-президент.

Добави коментар

Водещи новини