Михаил Кръстев: Историческият компромис в НС не е новост. Някоя партия ще претърпи голямо унижение

  • 05 август 2021 11:28

  • 590
  • 1
Михаил Кръстев: Историческият компромис в НС не е новост. Някоя партия ще претърпи голямо унижение
© Нова телевизия (архив)

В България се получава, че когато една формация, един бизнес, не желае да действа според разбиранията на една група хора, на един определен икономически и медиен кръг, веднага формацията е нарочена, че работи с ДПС. Понякога е така, в други пъти - не. Не може да се определя това кой с кого работи задкулисно от това дали се изпълняват желанията и дали се съобразяваме с опита за кадруване на една конкретна партия, един конкретен икономически и медиен кръг. Очевидно Демократична България и Прокопиев с неговите медии се чувстваха добре като предизборни партньори и като част от партиите на протеста с Трифонов. Изведнъж се оказа, че ИТН е маша в ръцете на ДПС, защото са си развалили отношенията с Демократична България", заяви пред БНР икономистът и журналист от Съвета за икономически и публични политики Михаил Кръстев 

Според политическия анализатор "Има такъв народ" следва обявените си приоритети.

"Има голяма разлика между това, което очакват партньорите - в случая Демократична България и Изправи се! Ние идваме!- и какво желаят и очевидно предлагат Има такъв народ. Когато е подписано едно коалиционно споразумение, ние имаме коалиция. Когато е разписана програма за управление, имаме програмно управление. ИТН предлагат свой кабинет, политически, с експерти, който да управлява като кабинет на малцинството. Това са три различни формули, не разбирам откъде идва неразбирането. Трифонов предлага единственият възможен вариант за управление на политически кабинет на малцинството, който има свои приоритети, затова  при консултации не подписва споразумение - така ще постигне коалиция".

Историческият компромис в парламента не е новост, напомни още Кръстев.

"Някоя от партията ще претърпи голямо унижение, за да се стигне до мнозинство. Първоначално ГЕРБ обявиха, че ще излязат от залата, за да намалят кворума. Ако депутатите от ГЕРБ присъстват, ще е нужен по-висок кворум. За да се подкрепи един такъв кабинет на фона на нападките, на обидите, които си разменят от ИТН и ДБ, трябва да се стигне до комичен вариант, в който някоя от тези формации, заедно с ИБНИ, ще нарушат доста от принципите и говоренето си. Политическата ситуация се мени толкова бързо, че може отново да бъде намерен исторически компромис както неведнъж от различните формации са се изразявали. Такъв имаше по време на кабинета Борисов 2, това бяха думи на Радан Кънев".

По думите му България е страната на неограничените политически възможности.

"За съжаление, наистина е къса паметта. България е страна на неограничените възможности именно в това отношение, в което политици, които би трябвало да бъдат компроментирани исторически и политически, намират отново своя път към парламента. Такъв е Мая Манолова. Оглавява парламентарна група, от нейните гласове зависи дали ще бъде избран следващият кабинет. Доколко всичко ново е по-добро от старото - трябва да разсъждаваме. През 2001 новото нещо беше НДСВ. През 2005-2007 новото беше ГЕРБ, тогава отново всички положително настроени, включително кръгът Капитал. Може би е време да спрем да търсим новото, а да направим качествен и количествен анализ на свършеното, да се изведат положителните неща, които биха могли да дадат посоката на България. Революцията много често е деградивна".

Икономист: Абсурдно е политиците да прехвърлят деструктивното си поведение върху икономиката

Кръстев коментира и експертизата в кабинета.

"Голяма грешка е да се смята, че министрите трябва да бъдат огромни експерти. По-скоро да бъдат отлични мениджъри. Държавната администрация разполага с достатъчно експерти, които могат да осъществяват чисто техническите експерти. Министърът трябва да бъде говорител и изразител на политиката, която ще провежда даден кабинет".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
590 1

Коментари 1

Добави коментар
Мара

2021.08.05 | 13:19

1
Всъщност няма нито революция, нито нещо ново, освен, че вместо общо взето усмихнатият досегашен вожд, сега гледаме една сърдита менторска муцуна.

Добави коментар

Водещи новини