Комитова: АПИ е възлагало поръчки, без да може да ги обезпечи финансово

  • 01 август 2021 09:29

  • 1352
  • 7
© Нова телевизия

Космическото наблюдение на дупките по пътищата в България не е шега. Това е проект, за който два пъти се одобрява поръчка. Аз съм я прекъснала за втори път тази поръчка. Компания твърди, че има специални права да прихваща сигнала от спътниците, които летят над страната ни и чрез специална технология наблюдава състоянието на пътищата. След което, предложението беше, да ни информират къде има дефекти. Обществената поръчка е на стойност 8 милиона лева. Смятам, че няма нужда от подобно нещо. В регионалното министерство ежедневно постъпват сигнали от граждани и от медиите и можем да правим това наблюдение напълно безплатно”. Това заяви пред Нова служебният министър на регионалното развитие архитект Виолета КомитоваВиолета КомитоваДоц. д-р архитект Виолета Комитова завършва образователна степен магистър по архитектура през 1980.

Регионалният министър коментира и обвинението на бившия премиер Бойко Борисов, че финансовият министър е „взел пари от строежа на АМ „Хемус” и ги е написал като излишък”.

По думите й в АПИ е имало пари, които били предвидени за целево изграждане на скоростния път. „По време на служебното правителство бюджета правеше трансформации, за да осигури средства месец по месец за пенсионерите, тъй като беше недопустимо тези надбавки да се спрат. Трябваше да се осигурят и пари за медиците на първа линия. Нямаше възможност да се актуализира бюджета заради липса на НС, се търсеха свободни средства, които към момента не са необходими по тяхното  предназначение, за да се решават други социални проблеми. Такъв е случаят с парите, предназначени за АМ „Хемус”. Както вече знаете там има 70 процента предварително дадени пари, а е изпълнено строителство – около 13 на сто. Тоест там може да се строи и без тези пари, тъй като средствата вече са дадени авансово”.

„При бюджет от 382 милиона лева чрез допълнителни задания АПИ възлага допълнителни ремонтни дейности за 2,9 милиарда лева, които са разделени в две календарни години. Възниква въпросът защо в област, в която имаме нужда от много текущи ремонти на пътища, защо възлагаме толкова много дейности, без да имаме финансиране. Има парадокс при АМ ”Хемус” – там няма фронт за строителство по Лот 4, 5 , 6, 7, 8 и 9, но сме дали предварително средствата. А при текущите ремонти е точно обратното  - има фронт за строителство, но няма пари. Този начин на управление е най-големия парадокс. С парите от „Хемус” е могло да си осигурим пари за текущите ремонти” посочи регионалният министър.

Регионалният министър с коментар за строителството на магистралите и детската болница

По думите й всички фирми, занимаващи се с текущ ремонт, са спечелили договорите чрез обществена поръчка. "Възлагани са дейности, които не е могло да бъдат обезпечени финансово. Фирмата има договор, примерно за 20 милиона лева да поддържа пътищата на Пловдив за пет години. Същевременно получава допълнително задания на хвърчащи листи за още 200 милиона лева за допълнителни ремонти. Но тези средства не са разрешени по договора за обществената поръчка", посочи Комитова.

И допълни: "Отговор на въпроса защо е правено това трябва да дадат бившите ръководители на АПИ и регионалното министерство". 

Радина Лазарова
1352 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
xmen

2021.08.01 | 12:07

7
Не се притеснявайте, парите за пътища и магистрали вече са пренасочени за предизборната кампания на Радев! И най-важното, не са само тези пари пренасочени, и не са само в тази посока!!!
Да

2021.08.01 | 11:34

6
Нищо не свършиха и сега се чудят всячески да се извъртят и да хвърлят вината върху предното редовно правителство!

2021.08.01 | 10:54

5
И тая глупачка декламира каквото са й казали.
Незначителните

2021.08.01 | 10:47

4
Кога ще довършите автомагистрала Хемус, Предишното правителство имаше краен срок за довършване. Кога е вашият?!!!
Потърпевшите

2021.08.01 | 10:40

3
Тези откраднаха парите за Хемус
Йдй

2021.08.01 | 10:32

2
Тази сви.ня отново лъже с гЗа си, ако не са били обезпечени, как дръпнахте 500 млн.лв от АПИ и ги прехвърлихте на сметката на министерството?? Не бяха ли това парите обезпечавщи строителството на магистралите?!? Поне се научете да лъжете, за да не си излагате, една лъжа е добра-когато 65 % в нея е истина. Вашите лъжи са кофти, защото всичко е лъжа-дори лъжата ви е лъжа. Палячовци.
Бачо Колю

2021.08.01 | 10:02

1
Е нали фирмите на Борисов работят как така няма да са обезпечени. Вземете да си записвате кога какво лъжете че вече не сте и смешни. Жалки сте.

Добави коментар

Водещи новини