Кирил Петков с шокиращи разкрития за дейността на ББР

  • 29 юли 2021 14:08

  • 8655
  • 19
©

ББР е създадена с цел да подпомага малките и средни предприятия. Банката е раздавала големи кредити на определен кръг фирми, извън устава си. ББР е раздала на 20 фирми 90% от капитала си или над 2 млрд. лева. Средният размер на дълга на всяка фирма е бил 80 млн. лева. В сравнение с повечето банки за развитие по света, това е нечувано. Това заяви в парламента служебният министър на икономиката Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически в отговор на депутатски въпрос на Мария КапонМария Капон Мария Капон е родена в град Пловдив. Завършила е висше образование икономика, специалност, относно Българска банка за развитие (ББР).

"Само за сравнение - Канадската банка за развитие главно финансира заеми под 500 хил. лв. Сега, какво открихме в последния месец", започна министърът на икономиката.

При проверката на ББР стана ясно, че оправданието е да бъде банката на печалба. Това, което се забелязва обаче е, че за 2020 г. загубите на банката са за 130 млн. лева., а в началото на 2021 г. загубите до сега са около 100 000 лева. Идеята, че тези кредити са били с цел банката да спечели, явно не е точна", каза Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически.

"Следващото нещо, което направи огромно впечатление е, че средният матуритет на тези 20 заема, надвишава 10 години, като другото нещо, което е факт е, че повечето от тях имат така нареченото балонно плащане накрая. Както във въпроса беше зададен - плащате си за 10 години лихвата и накрая цялата главница идва изведнъж. Тези заеми съществуват по света, но те са високо рискови и обикновено обезпечението трябва да е много сериозно, когато очаквате някой да ви върне парите след 10 години. Какво видяхме за обезпеченията. Тук ще дам конкретни примери, без да казвам имената на фирмите, за да не нарушавам банковата тайна. Ето един кредит от 150 млн. например, който има някакви имоти като обезпечение. В договора за кредитиране се казва - кредитополучателят не може да се разпорежда с това недвижимо имущество по никакъв начин, докато този кредит не е изплатен. Ако го направи, глобата е 5000 лв. за 150 млн. заем", обясни министър Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически.

Кирил Петков разкри канен ли е да бъде премиер

"Тези заеми съществуват навсякъде по света, но са високо рискови", добави Петков.

От 2017 г. досега управителите на ББР се сменят, но подходът на кредитиране остава същия, отбеляза икономическият министър.

По думите му няма успешна държава, която няма такава банка. "Моят най-добър пример е за Банката за развитие на Канада. Ако отидете на уебсайта ѝ, ще видите първи фокус - стартиращи компании без история от 12 месеца. Това означава, ако току-що сте стартирали компания, ако отидете при големите търговски банки, ще кажат, че нямате достатъчен опит. Втората голяма глава в Канадската банка за развитие е стартиращи компании под 24 месеца. Всъщност идеята на този тип банки е да финансират стартирането на компании, които биха изпаднали от търговските банки, не защото търговските банки са лоши, а просто това не е техният бизнес. Създаването на този тип компании може да промени съдбата на българската икономика", заяви още Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически.

Банката е стабилна, защото данъкоплатците са вкарали в нея над 1 млрд. лева. Част от кредитите обаче може да не бъдат върнати. Това открихме през седмиците, в които правехме проверка, отчете той и допълни, че тя трябва да съществува.

Министър Петков бе категоричен, че при всяка една нередност, данните ще бъдат предавани на Прокуратурата. „За мен това е кражба на парите на данъкоплатците“, каза още министърът.

Едно от най-ценните неща, които аз притежавам е независимост. Преди да стана министър управлявах една много успешна компания. Никой не е финансирал при мен от тези фондове, затова и никой не може да ми повлияе, отговори министър Петков в отговор на депутатски въпрос.

Той даде информация за състоянието на българската икономика в момента. „Имаме 400 000 реално опериращи компании. Само 15% от тях имат експортен потенциал, от тях само 1,5% имат продуктивност над европейската. Ако успеем да качим тази продуктивност на фирмите с експортен потенциал, нашата икономика ще се удвои“, убеден е Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически.

Мая Йорданова
8655 19

Свързани новини

Коментари 19

Добави коментар

2021.07.29 | 16:54

16
То да беше само ББР а всичко до което се докосне Герб
ivo

2021.07.29 | 19:08

19
кой ГОВОРИ , КРАДЕЦА ВИКА ...знаете ГО !

2021.07.29 | 17:17

17
А майка ти пипаха ли я??

2021.07.29 | 15:13

5
Този министър според мен,трябва да остане в управлението на държавата.

2021.07.29 | 17:44

18
да бе, да им спре законните далавери

2021.07.29 | 16:48

14
Всички за Пеевски, Доган и Бойко
Отговорен Кафеджия

2021.07.29 | 16:49

15
Готов съм да флаирам само те да са добре.
С шокиращи лъжи може,

2021.07.29 | 16:26

12
а не разкрития. И тоя си обръща очите,като коколаткото-Василев! Да се омитат и дим да ги няма. За три месеца съсипаха държавата. До тук нямат нито едно доказателство. Коколаткото крал от фирми,тоя ми води шиптър и наркобос,фалирал в Германия,да прави завод в България.
Пу дева

2021.07.29 | 16:35

13
Абе малоyм гробaрсkи, първо прочети, какъв е статута на банката, после отпуснатите кредите с 10 год гратисен период и после си заработи тролските..
ЕЛЕКТРА

2021.07.29 | 16:01

10
Какво правителство сте очаквали да ви нареди корумпето Кауна Радев и Прокобата, освен крадливи, като менторите си министри. Сега Импексовата БСПедирастия,, заедно с психясалите Ристю и Гнома, както и Кауна Радеф, ще напълнят памперсите от избори 2 в 1, защото няма да има Каунски втори мандат...
a

2021.07.29 | 16:21

11
a дали е така

2021.07.29 | 15:18

8
От 2 години по медиите и телевизиите върви кампания наречена ЛЪЖА срещу Бойко Борисов на принципа "аз чух"...." знаеш ли какво разбрах " или " чух от сигурен човек", Това си беше милицоинерска акция от такива,като Атанасов и Хр Иванов от ДеБъ, Бойко Рашков, драскачите наречени сценаристи около Учиндолския селяндур Слави водени от българоубиеца Румен Радев.Тази акция вървеше умишлено да се разбие високия рейтинг на Борисов и Герб за да може сега некъдърниците и мафиотите да вземат властта, както и стана
Каун

2021.07.29 | 15:42

9
Мухльо, с 2 изречения става ясно само по този казус колко се е крало, а ти ми пишеш простотии. Мега тъп си или купен? Със сигурност първото, затова Държавата, олигофрени като теб, в изобилие, сме на този хал. Жалко че живея сред вас! Наистина!

2021.07.29 | 15:16

6
Кирчо ....кой ти плаща за да лъжеш...Черепа....Пеевски или Цв.Василев????

2021.07.29 | 15:17

7
Плаща му този който иска да приватизира банката ...Белградския мустак Кремълските олигарси

2021.07.29 | 15:11

4
ПРЕВРЪЩА ЛИ СЕ НЕКАДЪРНИКА КИРЧО ПАПУРА В ПРЕСТЪПНИК? ИМА ЛИ ПРАВО НЕКАДЪРНИКА КИРЧО ПЕТКОВ - ПАПУРА ДА РАЗДАВА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ ЗА ДА ОТЧЕТЕ БАРЕМ ЕДНА СДЕЛКА В СВОЯ КРАТЪК И СРАМЕН МАНДАТ? КЪДЕ СПИ ГЕШЕВ ТА НЕ ГО ПРИВИКА ДА ДАВА ОБЯСНЕНИЯ? ЗАЩО НЕ ГО ПИТА БЕНОВСКА И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ЖУРНАЛИСТИ? ЗАЩО МЪЛЧАТ ПАРТИИТЕ? Досега в България има има стотици милиарди инвестиции, чрез които са посторени на зелено хиляди заводи от български и чужди фирми, но на никоя от тях държавата не е давала и 1 стотинка, камо ли десетки милиони от бюджета за да бъдат посторени! Първата инвестиция с подарък от 30 милиона лева държавни пари я направи Харвардския възпитаник Кирчо Папура и се насра от хвалби! Всички останали хиляди заводи са реализирани по времето на десетина редовни и служебни правителства и на никой от десетките министри на икономиката не му и мина през ума да привлича инвеститори с такива огромни подаръци! Основният въпрос, който никой не задава на Кирчо Папура е ТОЙ ИМА ЛИ ПРАВО ДА РАЗДАВА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ ЗА ДА ОТЧЕТЕ БАРЕМ ЕДНА СДЕЛКА В КРАТЪК И СВОЯ СРАМЕН МАНДАТ? ПРЕВРЪЩА ЛИ СЕ НЕКАДЪРНИКА В ПРЕСТЪПНИК?!

2021.07.29 | 15:09

3
Кирчо Папура ще ги изредя набързо. 1. Едно от първите действия на Кирчо Папура беше да уволни шефа и ръковният екип на "Звеното за чуждестранни инвестиции" за "несправяне с работата" , а нейният шеф беше едно младо момиче на неговата възраст, пък обясняват как търсят МЛАДИ ХОРА! Екипа на тая "некадърница" до месец май, т.е. за първите 4 месеца беше подписала договори за инвестиции за над 800 милиона без веднъж да посети някоя телевизия и да се похвали с това, нито пък някоя медия го отрази! Запомнете цифрата 800 милиона! 2. Великият, Невероятният, Най-кадърният, Завършилият в Харвард, млад и чаровен Кирчо е вече близо 3 месеца министър и се е похвалил до сега при това по всички телевизии само с една "голяма" инвестиция за малко над 100 милиона. Става въпрос за една германскта фирма с някакво "неясно" българско участие, която е започнала, като "стартъп" в Германия, но въпреки облекченията за такъв "стъртъп" е фалирала. Те подписаха договор с Кирчо да правят електрически автомобили в Ловеч на мястото на бившия завод "Балкан", където правеха москвичите, велосипедите и моторите "Балкан", което няма лошо. Да оставим факта че цените на автомобилчетата за които говорят и видът и големината на тия автомобилчета ги правят напълно непродаваеми, дори у нас, но това е техен въпрос. Кирчо обаче се хвалеше че тая инвестиция е финализирана уникално бързо за под един месец, което вече е съмнително, тъй като инвестицията е за над 100 милиона, а никой инвеститор просто така не се хвърля напред с главата когато става въпрос за много пари. Пример е инвестицията на Фолксваген на които само финалното проучване на коя държава от региона да се спрат България, Румъния, Сърбия и Турция продължи близо 2 години, тъй като щеше да ивестират 2-3 милиарда евро, накрая остахаме само ние и Турция и те продължиха преговорите поне още 6 месеца, като накрая се отказаха изобщо да правят тоя завод в нито една от двете страни. При това Ердоган предложи като бонус да купува по няколко хиляди автомобила от марката за нуждите на турската държава, но пак не стана. Тук обаче Кирчо "успя" и то бързо и разковничето е че той е подписъл в договора, че когато тая фирма започне рачбота и произведе примерно 10 000 автомобилчета Българската държава забележете, "ще им върне" едни цели 30 милиона! 3. Да ама те не са дали на държавата, нито стотинка, че да им "връщаме" каквото и да е, камо ли 30 милиона! Те правят инвестиция и тя си остава 100% на фирмата инвеститор, а ние българите от държавният си бюджет им даваме 30 милиона , а не получаваме и 5% от акциите на фирмата, не получаваме и нито един автомобил за тия пари и ако държавата иска да има такива тя трябва да си ги плати отделно. А можеше тия пари, ако изобщо Кирчо има право да ги дава, щото хможе и да няма право, да бъдат дадени срещу определено количество автомобили с които служителите в министерства и агенции да джъткат из градовете, а най-добре с тия пари да се закупят акции на завода и Българската държава да стане съсобственик, но такава клауза няма. Сега въпроса е не само дали Кирчо е имал право да дава такива огромни пари за такава малка инвестиция, а вече имам съмнения че той или свързани с него лица може да имат дял в тая компания и затова да им дава такива пари бадева. И да повторя това е първият път когато министър на икономиката привлича чужд инвеститор с даване на десетки милиони бадева! Хиляди заводи са посторени досега с чужди инвеститции и никой до сега не е давал за това и стотинка! Даже корумпираните министри взимаха от инвеститорите пари, но никой не е давал! Тогава кой е ощетил България, евентуалните корумпирани бивши, които и да са те или "некорумпирания" Кирчо който бърза да отчете червена точка в досието си на министър? И да допълня само че още в началото на мандата си преди 3 месеца Кирчо Папура обяви съревнование не само в министерството си сред експертите по инвестиции, но и сред представителите в посолствата ни по света, кой повече инвестиции ще направи в периода в който той е министър! А резултатът го виждате!

2021.07.29 | 15:03

2
Това е държавна полетика може би го направиха по приемливия начин

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини