ИТН трябва да превърнат знанията в принципи, иначе са загубени

  • 29 юли 2021 13:33

  • 1609
  • 9
ИТН трябва да превърнат знанията в принципи, иначе са загубени
© Булфото, архив

Мрачният и тегав инак германски философ Артур Шопенхауер предлага доста свежи, хапливи, заядливи и дори прозорливи есета в сборника с почти непроизносимото заглавие "Парерга и Паралипомена". Вътре, насред едно дълго заяждане с Хегел, четем един бисер, който звучи общо взето така: Целта на образованието не е постигането на знание, това може да бъде само първата крачка, след която да се постигне истинската цел: постигането на разбиране.

Точно затова сме вперили поглед в Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен (ИТН) тия дни. Дали тези новаци в политиката и управлението ще могат да постигнат достатъчно знание, та да стигнат до етапа на разбиране?

Уроците трябва не само да се научават, но и да се разбират

Знание очевидно умеят да трупат. Учат се. Това се видя както от изоставянето на обявеното проектоправителство с Николай Василев начело, така и от последвалото загърбване на позата "take it or leave it" ("или го приемате, или го отхвърляте") в полза на директни преговори с вероятните парламентарни партньори.

Учат се бързо и може би точно навреме ще стигнат до кота "знание". С разбирането обаче нещата стоят доста по-сложно.

Разликата между знание и разбиране е съществена. Наученото знание доста лесно се забравя, особено в критични ситуации, когато трябва да се вземат бързи решения. Това е особено видно в българския публичен живот. От години ме смайва как хора, инак знаещи много за управлението, дори преподаващи го, когато се сблъскат с криза на управлението, изоставят всичките си знания. Действат така, все едно никога нищо не са научили - на принципа на емоцията или на дълбоко залегнали народопсихологически нагласи и стереотипи. Попаднали в остра ситуация, функционират точно така, както би функционирал всеки средностатистически българин без претенции за специализирани познания.

Когато принципите станат интегрална част от теб

Веднъж стигнеш ли обаче до кота "разбиране" онова, което си научил, става част от това, което си. Започва да формира нагласи и ценности, които се превръщат в мотиватори на твоето поведение в реалността и особено - при сблъсък с някаква криза, когато решенията са бързи и съдбовни. Вместо да се договаряш със съмнителни типове - следваш закона. Вместо да се чудиш кому да угодиш - следваш националния интерес. И както казваше великият Рейгън: "Когато не можеш да изчислиш ползи - стъпвай върху принципи".

Само че за да стъпиш върху принципи, трябва първо да знаеш какви са те и защо са такива, а не други. И след това - да си ги разбрал до такава степен, че те да са станали част от теб. Инак е само една крачка от "Това е моето правителство – ако не ви харесва, имам и друго" до "Това са моите принципи - ако не ви харесват, имам и други".

В случая с ИТН, усвояването на знания и последващото им превръщане в разбиране е с двойна трудност. Трябва да успеят да сторят това в политиката, а буквално дни по-късно - и в управлението на държавата. Ако са искрени в това си усилие, би следвало да им бъде оказвана всяческа подкрепа от страна на по-напредналите.

Или както пише въпросният Артур Шопенхауер: "Всяка раздяла е предчувствие за смърт; всяко събиране носи намек за възкресение".

Вижте във видеото повече за политическото напрежение у нас:

Дойче веле
1609 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2021.07.29 | 15:19

9
.0 Б 0 Б Щ Е Н ИE И ТОВA ДРУГAРИ И ДРУГАРКИ, Е НОВОТО, КОЕТO ИСКА ДА СМЕНИ БОЙКО...ОБРАБОТИХА МЛАДИТЕ, НАТРАПИХА С ГОДИНИ, ЧЕ БОЙКО ИМА ОФШОРКИ, ОСТРОВ, ЛЮБОВНИЦА ДЕТЕ, ПАЧКИ КЮЛЧЕТА, ....НО ВСИЧКО СЕ ИЗПАРИ И СЕ ДОКАЗА, ЧЕ НЯМА НИЩО ВЯРНО. ДАЖЕ 2013 Г. КОГАТО БОЙКО ДАДЕ ОСТАВКА, СТЪРГАХА УЛУЦИТЕ МУ В БАНКЯ, ДА НЕ БИ ДА СА ЗЛАТНИ, Е НЕ СА. КАКТО ЗА ОСТРОВА ГЪРЦИТЕ ВЕДНАГА РЕАГИРАХА И ЙОНЧЕВА, КАЗА, Е МОЖЕ ДА НЕ Е ОСТРОВ, АМА БОЙКО СИ КУПИ ДЪРЖАВАТА, ХОХОХОХ. СЕГА ПАК ИЗБЪРЗАХА И С ПОДСЛУШВАНЕТО. БЕЗ НИТО ЕДНО ДОКАЗАТЕЛСТВО. РАШКОВ ПУСНА МУХАТА И КОИ ПОДЕХА, ХИХИ МАНОЛОВА. НИНОВА. ТРИФОНОВ И ДАЙ БЪ В ХОР...Е НАРОДА ОБАЧЕ ИМАШЕ ВРЕМЕ ДА ПРОГЛЕДНЕ, ЗАЩОТО НАПРАВИХТЕ ЕДНА ОСНОВНА ГРЕШКА. ТОВА ТРЯБВАШЕ ДА СПРЕТНЕТЕ ДЕН ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ, ДА СТАНЕ КАТО КОСТИНБРОД. А СЕГА ВСИЧКО СИ ДОЙДЕ НА МЯСТОТО И ЗА ТОВА ГЕРБ ОТНОВО ВОДИ НА ИЗБОРИТЕ И ТОЗИ ПЪТ БОЯ ЩЕ Е ПО ГОЛЯМ И ПОБЕДАТА ПО СЛАДКА, ЗАЩОТО ЩЕ Е ПО ВАШИЯ КОДЕКС. И НАКРАЯ, НАЙ ВАЖНОТО, КОЕТО ПРОПУСКАТЕ, ЧЕ ЗАБРАВЯТЕ НАРОДА. А ТОЙ СИ ИСКА БОЙКО, ЗАЩОТО ИСКА ДОГОДИНА ЗА ЧЕТВЪРТА ПОД РЕД ДА МУ СЕ ВДИГНАТ ДОХОДИТЕ И 2024 ГОДИНА ДА ИМАМЕ 7 ЗАВЪРШЕНИ МАГИСТРАЛИ. А ТОВА МОЖЕ САМО БОРИСОВ. Няма смисъл, от много коментари, да допринасяме да печели този канал. Ето едно обобщение и толкоз. Две години Диков реве по Бойко и файда никаква, не знам, как още му плаща Цветан Василев. Сега по същество. Всичко и мафията са впрегнати против ГЕРБ...Слави,Мутра другар с мутрите Илия Павлов, братя Василеви и получавал по 50 000 от Сашо Дончев, да хвали в шоуто си Бсп. Сега има телевизия, яхта, джипове и ходи с 8 бодигарда. Само, че вече не може да ходи, защото е сакат и не става за нищо. Ива Митева, която избраха за шеф на събранието в близки отношения от 20 години с Дпс.Толкоз. Мая Манолова, гласувала за Пеевски, от Бсп казвала да дадем шанс на Орешарски, позната, като Ванкова Галева Костинбродска Толкоз. Бабикян, известен като бащата на фалшивите новини, Минеков, като непризнат скулптор с баща съветник на Тодор Живков. Хаджигенов, личен приятел на Цветан Василев и известен с това, че е неспособен адвокат не спечелил и едно дело.Толкоз. Т. Донева свързана с групировките Вис и Сик...Капон с мъжа си държи всички обществени поръчки в Пловдив...Толкоз. За Бсп няма какво да се коментира умряла партия с шеф Нинова позната, като Импексова уволнена от шефа си тогава Станишев, точно за корупция. За Дай Бъ, какво да се каже, Христо Иванов Маджио, в близки отношения с ДПС, след цирка Росенец, ядоха и пиха с Доган и викаха Мутри вън, хохохо, Толкоз ...

2021.07.29 | 15:19

8
КAкъв ли щеше да бъде изборният резултат, акO предизборно Славчо беше казал, че ще преговаря със БСП и ДПС?! :) .

2021.07.29 | 15:17

7
А, КАК ТАКА, НАЛИ НЕ ИСКАХТЕ ПАРТИИТЕ НА СТАТУКВОТО. МИНАЛИЯ ПЪТ ЗАЩО НЕ НАПРАВИХТЕ ПРАВИТЕЛСТВО. БОЙКО ВИ КАЗА ИМАХТЕ 160 СБОР, БЕЗ ГЕРБ. ЗАЩО ПОХАРЧИХТЕ ТОЛКОВА ОПАРИ НА ХОРАТА. БОЙКО ПАК ПОЗНА И ВИ КАЗА, ЧЕ ЩЕ Е СЪЩОТО, Е С ТАЗИ РАЗЛИКА, ЧЕ БУТНАХТЕ МАШИНИТЕ В ЧУЖБИНА И СТЕ ОТПРЕД С ПОЛОВИН %. А БОЙКО ПЕЧЕЛИ С 30 000 ГЛАСА ИЗБОРИТЕ В БЪЛГАРИЯ. Е ЧЕСТИТО ИТН, ДПС, БСП, ДАЙ Б И МУТРИТЕ, НОМ 2013 СЕ ПОВТАРЯ И СКОРО ЩЕ ВИ ГОНИМ С КАМЪНИ. ТЪРСЕТЕ БЯЛ АВТОБУС ДА СЕ КРИЕТЕ .

2021.07.29 | 15:16

6
ХА СЕГА ИЗБИРАТЕЛИТЕ НА ИТН ЧЕСТИТО. СЛАВЧО ВИ ИЗЛЪГА. ТАКА ПОСТЪПВАТ МУТРИТЕ. А, СЛАВЧО Е МУТРА БИВШ ПРИЯТЕЛ НА МУТРИТЕ С ВАСИЛЕВИ, ИЛИЯ ПАВЛОВ И...ПОЛУЧАВАЛ ПО 50 000 ОТ САШО ДОНЧЕВ, ДА АГИТИРА ЗА БСП, Е СЕГА Е СЪЩАТА РАБОТА.

2021.07.29 | 15:16

5
Ех,Тошко,Тошко!Африкански ли си,Балкански ли си ,хората ще кажат!А ти се погледни ,кажи харесваш ли се?Имаш ли фасон да представляваш народа български?Защото подигравките които сипеш със завидно високомерие са нещото,което най-много го умееш,покажи малко самоирония,та дано станеш малко по-симпатичен...

2021.07.29 | 15:16

4
Вече се видя, че Тошко и ИТН са въздух под налягане! Компресорите, които ги напомпват са в Дубай, Белград, Сараите и Кремъл. Но и те не могат да ги донадуят така, че хората пак да им повярват! От повредената система започна да излиза райски газ и голямата част от публиката на "суверена" не може вече да спре да се смее.

2021.07.29 | 15:15

3
Тошко Йорданов е казал, че ИТН няма да преговаря за коалиция с ДПС. Не е излъгал. С тях не може да преговаря, защото вече е договорено друго. Ще ви обясняват след 11 юли, че подкрепата от ДПС за мнозинство в парламента не е точно коалиция. Формулата ще е коалиция ИТН, ДБ, ИСМВ + подкрепа от ДПС. Уважаеми съграждани, които ще подкрепите тези партии, искайте от тях поне коалиционна програма за управление, за да се подпишат под нещо повече от "като му дойде времето". Ако има документ, под който са се подписали, времето ще дойде и най-вероятно няма да е в тяхна полза равносметката. Царят повтаряше "като му дойде времето" и дойде Тройната коалиция БСП-НДСВ-ДПС. Между другото БСП-НДСВ-ДПС до последно "воюваха" помежду си.

2021.07.29 | 15:15

2
Има Такъв Народ.............A Трифонов изнудвал зA 300 000 марки Славчо Христов, зa дa пропагандира за СДС .Разстреляният Георги Стоев: Слави прибираше по 40 000 долара от Сашо Дончев, за да агитира за БСП ....НЕМА ТАКЪВ ШУТ Разстреляният Георги Стоев: Слави прибираше по 40 000 долара от Сашо Дончев, за да агитира за БСП Представяме ви нова порция скандални разкрития за моралната нечистоплътност и алчността на шоумена мутра Слави Трифонов, който сега крои политическа кариера и иска да спасява България. Всъщност патриотарството му е само маска, зад която прозира безогледният му ламтеж му за лично облагодетелстване. В миналия брой публикувахме откъс от трилогията „БГ Кръстника” на летописеца на мафията Георги Стоев, който плати с живота си за смелостта да проговори за тайните на ъндърграунда. В текста той описа как Слави Трифонов е рекетирал бандита Поли Пантев и се е слагал на боса на ВИС Васил Илиев. Сега ви предлагаме нова порция свидетелства на Георги Стоев за двойния морал на златотърсача Трифонов. Вижте как шоуменът е изнудвал Сашо Дончев и Славчо Христов, за да пропагандира за БСП и СДС. Последно се бях виждал със Славчо (б. р. - Христов) точно два дни преди Нова година. Потърсих Крейзи, за да ми уреди среща с шефа му. Бях се присетил, че скоро ще стане една година, откакто му спасих живота. Досега само Маджо даваше пари, а Славчо не ми се беше отблагодарил. Крейзи се обади малко по-късно, за да му кажа за какво искам да се срещам с шефа му. Съвсем спокойно му обясних, че в навечерието на празниците очаквам да ми върне жеста. Крейзи затвори сконфузен, но след минути ме набра отново с мотива, че Славчо имал много ангажименти и нямало да има време скоро да се видим. - Добре тогава - пожелай му да се пази. НЕМА ТАКЪВ ШУТ Разстреляният Георги Стоев: Слави прибираше по 40 000 долара от Сашо Дончев, за да агитира за БСП......................

2021.07.29 | 15:14

1
Партии на протеста? Що за идиотизъм. Не съм видял на проетста Татяна Дончева, най-малко пък Слави Трифонов, а Мая Манолова я освиркваха и никой не я искаше. Кои сте вие "партиите на протетста" - новите еничари? Кой ви припозна като "партии на протеста" та се самовеличаете, а не се погледнете, че сте нещо повече от статукво?

Добави коментар

Водещи новини