Стефан Янев: Заварената финансова картина беше меко казано притеснителна

  • 29 юли 2021 09:08

  • 3339
  • 8
© Булфото (архив)

Парламентът ще изслуша премиера Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен за завареното от служебното правителство финансово и икономическо състояние на държавата. Искането е на "БСП за България".  Вицепремиерът Атанас Пеканов също ще дойде в парламента. Неговото изслушване е относно преработения План за възстановяване и устойчивост. В дневния ред е включено и изслушване на министъра на икономиката Кирил Петков за състоянието на Българската банка за развитие.

В началото на заседанието Мария Капон /"Изправи се БГ! Ние идваме!"/ предложи разместване в дневния ред - депутатите да изслушат министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров за изграждането на национална детска болница вместо предвиденото изслушване за ББР. Искането ѝ обаче не получи подкрепа от пленарната зала.

Служебните министри на финансите, икономиката и по европейските средства - Асен Василев, Кирил Петков и Атанас Пеканов

В дневния ред за днес, освен изслушването на представители на служебния кабинет, е включено и изслушване на КЕВР относно цената на водата за периода 2022-2026 г., както и проект на решение за внасяне на доклад от главния прокурор във връзка с дейността на Бюрото за защита на свидетелите за периода от 1 януари 2020 до 30 юни 2021 г.

Изслушват Стефан Янев в парламента, викат и Иван Гешев

,,Благодаря за възможността да се обърна към вас и да отговоря на въпроса, който е поставен от колегата Гуцанов и групата на БСП. Въпросите, свързани с финансовото и икономическото състояние на страната, са едни от най-важните. На базата на икономиката, на базата на състоянието на бизнеса, зависи и събираемостта и държавата с какви пари разполага и каква част от тези пари може да заделя за социални програми'', заяви от парламентарната трибуна министър-председателят в служебното правителство Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен по време на изслушването си в парламента за състоянието на държавата.

Той се опита накратко да запознае с картината, заварена от служебното правителство.

По отношение на финансите - министърът на финансите направи преглед на състояние на държавата и съответно приходи и разходи и необходимост от актуализиране на държавния бюджет. Картината, която е заварил по отношение на държавните финанси през май месец, беше меко казано притеснителна. Установено е несистемно събиране на данъчни постъпления, премахнат е последващ контрол на фирмите в страната, което позволява да се натрупат огромни дефицити в системата. Държавният бюджет на България за 2021 г. в първите дни на служебното правителство установихме, че голяма част от възможността за преструктуриране на бюджета, за разходи, които не са заложени в закона, е бил изразходван в първите четири месеца на годината. За мерките 60/40 и допълнителните 50 лв. към пенсиите, парите, заложени в държавния бюджет за цялата година бяха изразходвани към април и края на май, информира депутатите Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен.

,,За да се преодолеят тези проблеми и да продължим мерките за подпомагане на бизнеса и социалните плащания през летните месеци беше направено преструктуриране на бюджета. За да не се оставя страната в подобна ситуация в бъдеще, служебното правителство подготви проекти за изменение и допълнение на държавния бюджет за 2021 г., както и на НСИ и НЗОК, които бяха одобрени от социалните партньори в Националния съвет за двустранно сътрудничество и днес следобед Министерският съвет ще ги разгледа на извънредно заседание'', каза още служебният премиер.

Асен Василев: Най-голям шок заварих в разходната част - харчено е без никакъв контрол и процедури

По отношение на приходните агенции служебният премиер обясни, че е направен анализ на дейността на НАП, който е показал, че фирмите, които са получени публични средства от обществени поръчки и плащания по програми на държавата, са с установена доста силна концентрация на публичните средства, като само през 2020 г. държавата е платила на частни фирми 15,8 млрд. лева, от които 3,4 млрд. лева са платени само на седем фирми, като е започната проверка на тези фирми и техните подизпълнители.

,,Също така беше установена ниска събираемост, отписване на задължения по давност. На годишна база НАП отписва между 2-3 млрд. лв. задължения, като за периода 2017-2020 г. са отписани общо 10 млрд. задължения. В същия период са натрупани големи задължения, които са от порядъка на 10 млрд. лева'', каза Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен и обяви, че най-големият длъжник е натрупал задължения за 161 млн. лева, а има и такива с по над 50 млн. лв.

Проверката е установила и злоупотреби от страна на агенция "Пътна инфраструктура", която е възложила дейности за 2,4 млрд. лева на 55 частни компании и 3,4 млрд. лева на дружество "Автомагистрали", без то да има необходимия капацитет да извършва тези дейности. Впоследствие те са възлагани на подизпълнители по непрозрачен начин. "Автомагистрали" са сключили договор за 5,5 млрд. лева без обществени поръчки.

По думите му, за да се преодолеят тези проблеми и да се осигури продължаване на мерките за подпомагане на бизнеса и социалните плащания за месеците юни, юли и август, са направени преструктурирания по бюджетите на второстепенните разпоредители и този ресурс е бил осигурен.

За да не се поставя страната в подобна ситуация в бъдеще, служебното правителство подготви проекти за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2021 г., както и бюджетите на НОИ и на НЗОК, които бяха одобрени от социалните партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Буквално днес след обяд предстои Министерски съвет да ги разгледа на извънредно заседание така, че да бъдат внесени в най-скоро време в Народното събрание, каза още министър-председателят.

На въпрос на Пламен Данаилов от "Има такъв народ" с кои партии е била обсъдена актуализация на бюджета и защо в него са залегнали избори 2 в 1 служебният премиер отговори, че е обсъдена със социалните партньори.

,,Вероятността за избори 2 в 1 не е въпрос на политическо решение. Бюджетът е заложен да има достатъчно пари и за двата сценария. Моля, не влагайте политически контекст'', подчерта той.

,,Президентът Радев преди година, коментирайки мерките на тогава действащото правителство, спомена, че те трябва да бъдат целенасочени, навременни и безвъзмездни - как се съобразихте?'', попита Томислав Дончев от ГЕРБ.

Не само България, но и в целия ЕС наложиха стандарт за помощ на бизнеса. Не мисля, че поведението на служебното правителство се различава от останалите страни, отговори Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен.

Владимир Василев
3339 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Mustafa

2021.07.29 | 12:11

8
I kak ja opravihte finasovata kartina ? Od k*de pari...Ikonomikata ne raboti...Kriza...Osven prez Dan*cI I akcizi 30% po visoki ILi tajkuni vi dadoha na zaem ?
PHAT FUSSI

2021.07.29 | 11:26

7
добре, че сте вие да ни оправите. гадни комуняги. да ви няма. далеч в русия. продажници.

2021.07.29 | 11:11

6
Фатмак до Фатмака, тъпак до тъпака, лъжец до лъжеца - за това ли световните агенции ни вдихнаха отново рейтинга бе старшина?
Един народ

2021.07.29 | 10:56

5
Само лъжи, що не каза че данъците на фирмите бяха отложени до 30.06 и затова сега има пари в хазната
ФАТМАКА

2021.07.29 | 10:52

4
СЪС ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП НАРЕЖДА, ЕФРЕЙТОРЪТ С ПАРТЕНКАТА ИЗПЪЛНЯВА! ДОЛУ ВОЕННАТА ХУНТА!!
Лъжеш б*клуко червен

2021.07.29 | 10:20

2
Асен Василев ги е откраднал,разкрит е!!!

2021.07.29 | 10:38

3
ОТСТРАНЕТЕ ИТН БЪРЗАТ ДА УЗАКОНЯТ ПРАВИТЕЛСТВО И ПОСЛЕ ИДИ ИМ ИСКАЙ ОСТАВКАТА КАКТО НА БОРИСОВ СЕГА Е МОМЕНТА ПОСЛЕ ЩЕГО ПОДКРЕПЯТ И ГЕРБ И ДПС И ЩЕ ВИ ТОРМОЗЯТ 4 Г.

2021.07.29 | 09:54

1
ГЖО НИНОВА ГН ХР ИВАНОВ И ГЖА МАЯ МАНОЛОВА РАЗБЕРЕТЕ ИТН СА ПАРТИЯ НА ДПС ВЪРВЕТЕ НА НОВИ ИЗБОРИ ДА ОТСТРАНИМ НАПЪЛНО ИТН НЕ ЧАКАЙТЕ ИЗЧЕГЪРТВАНЕТО НА ГЕШЕВ ГЕРБ И ДПС ТОВА НЕМОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ ГЕРБ И ДПС СА ЗАЕДНО

Добави коментар

Водещи новини