Как имената на партиите могат да предизвикат ирония?

  • 27 юли 2021 09:04

  • 1308
  • 0
Как имената на партиите могат да предизвикат ирония?
© Bulphoto, архив

През последните години у нас се зародиха нови формации, които обаче не веднъж променяха името си. Заради това, че имената са дълги, в медиите се налага използването на абревиатури, които пък могат да объркат избирателя или да предизвикат насмешка. 

"Голяма част от тези абревиатури показват една непремисленост и политическите партии разбират това едва, когато станат повод за обществен присмех. А абревиатурите като вид езикови съкращения - са много важен елемент. Важно е, когато една политическа партия избира своето наименование - да премисли това как ще изглежда като съкращение", коментира пред Bulgaria on air доц. Владислав Миланов от Факултета по славянски филологии на СУ "Св. Климент Охридски".

"Хората реагират остро, самите партии са повод за социална ирония, най-вече в социалните мрежи. Видяхме, че е проблем дори как ще бъде преведено едно наименование в публичното пространство. Видяхме, че създава грижа, когато трябва да бъде разтълкувано пред европейските институции. Името на партията е като името на човека. То трябва не само да носи послания, но и да бъде много премислено, много точно и адекватно", допълни още той.

"Едно наименование на политическата сила да съдържа онова, което е най-характерно за партията и което носи идеологията на партията. Да си дават ясно сметка, че провокациите не достигат до хората, така както самите политици очакват и че този маниер да бъдат интересни - не може да бъде приеман еднозначно в обществото", отбеляза доц. Миланов.

Манолова маха "мутри", новото име на парламентарната група е "Изправи се.БГ! Ние идваме!"

Доц. Владислав Миланов смята, че отвъд имената има много проблеми, които политическите сили трябва да решат.

"Речевата агресия, на която ставаме непрекъснато свидетели, клишетата, зад които евтино и уютно се крият българските политики. Онзи политически жаргон, който създадоха и не достига до хората - той е големият проблем. Послания, които са или прекалено абстрактни, или прекалено специализирани. Разговорната небрежност много лесно навлезе в речта на политиците и това я направи невинаги уместна", категоричен е доцентът.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
1308 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини