Кирил Петков: Нито едно правителство не трябва да се меси на частния бизнес

  • 23 юли 2021 08:32

  • 2475
  • 5
©

За мен е важно да отговоря на всичко за това какво свърши служебното правителство към края на мандата му, заяви във фейсбук министърът на икономиката Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически.

Днес във фейсбук страницата на Министерски съвет стартира Рубриката „Властта говори! Открито“. В нея членове на служебното правителството ще отговарят на въпроси на граждани и медии, зададени по време на излъчването или предварително на фейсбук страницата на Министерския съвет.

"Когато говорим за инветсиции, трябва да следим ситуацията", заяви той. Според него е изключително важна и темата за корупцията.

Петков е категоричен, че най - важното е нито едно правителство да не се меси на частния бизнес.

Икономическият министър посочи, че се подготвя сигнал към прокуратурата относно строителството на правителствения комплекс в „София Тех Парк”.  „Не мога да намеря смислена причина защо този комплекс трябва да бъде издигнат. Да сложим 190 млн. в една сграда, един небостъргач, ми се струва абсолютно безумна идея”, каза той.

„Начинът, по който беше възложен беше странен, защото 190 млн. е сумата, която държавата е предвидила за този небостъргач. От тези средства една фирма, без търг или поръчка - „ин хаус”, е спечелила този търг. ДКК е дала 100% аванс на фирма „Монтажи”, а тя е предплатила 50% аванс на една външна фирма, която без търг или конкурс е спечелила този договор. Странното е, че той включва три неща - да се проектира, строи и да се направи надзор”, каза още Петков.

"Идеята е била в небостъргача да се преместят министерства", разкри той. Петков заяви, че е интересно какво е щяло да стане със сградите в центъра. "Дали не е имало идея да бъдат продадени?",зачуди се министърът. "Надявам сме да не е имало", каза той. 

Служебният министър сподели мнение, че България не може да си позволи да продава работна ръка предвид малкият брой население.

На въпрос трябва ли държавата да стимулира фирмите да слагат по-ниски цени, за да си позволят българите да купуват по-скъпи стоки, Петков отговори:"Това е много опасно. Не бих си помислил за стимулиране на български фирми да дават по-ниски цени. Ще се появи голяма група от лобисти. По-хубаво е, ако направим достатъчно нови заводи и производство, заплатите ще започнат да се качват. Ако искаш да оцеляваш, трябва да вдигаш заплатите. През фокусиране на фирми с висока добавена стойност и помощ на българските фирми да работят с българските учени, за да станат по-конкурентни".

Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически заяви, че той се чувства горд, че е работил за България и че е видял, че страната ни може да се промени. По думите му държавният глава е дал свобода на служебния кабинет и никога за това време не е получавал обаждане: "Кириле, ...".

В края на интервюто министърът помоли всички българи да следят работата на правителствата и да не се примиряват, ако има нещо нередно.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2475 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Stamatis

2021.07.23 | 09:40

2
Не е лош, но е от бизнеса и расъждава и действа като такъв. Щом си министър на първо място е Държавата и нейното право. Трудна се обучават да мислят като минитстри, а не като бизнесмени!
браво

2021.08.05 | 15:58

5
най-после някой да говори нормално

2021.07.23 | 11:51

4
Да не казваме че се говореше за офшорна зона без акцизи по онова време
Еми...

2021.07.23 | 09:41

3
Дълга и безмислена пиар акция, от която разбрахме, че това правителство също е работило за гербавите ортаци - Домусите.
Нищоправец

2021.07.23 | 09:00

1
КАКВО ДА ОТГОВАРЯ,КАТО НИЩО НЕ Е СВЪРШИЛ.ИМИТАТОР.

Добави коментар

Водещи новини