Атанас Пеканов: В следващите 7 години по Плана за възстановяване трябва да се влеят 20 млрд. лв. в икономиката

  • 22 юли 2021 11:10

  • 1055
  • 1
©

При ревизирането на плана за възстановяване имаше някои проблеми, защото не всички институции бяха на нужното ниво. Там трябва да работим за вдигане на експертния потенциал. Трябва да подобряваме сферите, в които последните гоидини не сме се представили добре.

Това заяви на брифинг в Министерски съвет вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена,, който разкри подробности за Плана за възстановяване. 

Атанас Пеканов: Има нужда от повече амбиция на Плана за възстановяване и развитие

"Планът за възстановяване е чудесна идея от страна на европейските инзституции, но той изсиква и определени реформи. В ревизирания план ще получим 12,6 млрд лева, като очакваме и допълнителни частни инвестиции от около 8 млрд. лева. Така за следващите 7 години в икономиката на България трябва да се влеят над 20 млрд. лева. Искам да разсея съмненията, че със забавянето на Плана има риск от получаването на парите. Това не е така. Нито една държава не е получила средства към момента. Много пъти от Европейската комисия сме получавали сигнали, че Планът ни трябва да е добър, а не изготвен бързо", категоричен бе Пеканов. 

"В ревизирания План успяхме да надградим в сферите образование, енергетика. Точно в енергетиката имаме няколко червени линии с ЕК относно бъдещето на въглищните региони. Аз призовавам всички партии заедно да водят преговорите по тази тема с европейските институции. Важно е да имаме стабилно правителство и управление, което да отстоява българската позиция. Предложили сме и фонд за модернизация на селското стопанство. Успяхме да намалим и средствата за столицата от 560 млн. на 360 млн. лева. Това е мое икономическо виждане - не трябва да се инвестира само и централизирано в столицата. Трябва да се инвестира и в други региони. Относно проекта за метрото - там намаляване на средства няма, защото г-жа Фандъкова ни заяви, че при намаляване на средствата проектът няма как да се изпълни. В социалното включване сме заложили два нови проекта, с които ще гарантираме индексация на доходите на най-социално изключените граждани. В здравеопазването основно наблягаме на нова апаратура за болниците и придобиването на хеликоптери за въздушна помощ. Говорим за 7 хеликоптера и площадките, които да ги обслужват", разкри вицепремиерът. 

Атанас Пеканов: Финалното решение за Плана за възстановяване и устойчивост очакваме от партиите в парламента

"Най-важна е приемствеността и аз призовавам всички партии да водим диалог. Планът изсиква редица реформи, за които търпим критики от Европа. Всичко това трябва да се реши с консенсус и диалог. Следващото правителство трябва да мисли и за макроикономическия подход на Плана. Относно заемната част на Плана също трябва да се вземат решение. Към момента мисля, че само 3-4 държави са активирали цялата заемна част. Бъдещото правителство трябва да прецени дали България ще активира цялата заемна част на плана или само част само от нея", завърши Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена,

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1055 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.07.22 | 11:25

1
Плана на Пекана. Дано да няма брат, че там ще се влеят.

Добави коментар

Водещи новини