ДБ поиска от новото НС закриване на специализираните съд и прокуратура

  • 21 юли 2021 17:33

  • 1038
  • 9
ДБ поиска от новото НС закриване на специализираните съд и прокуратура
© Булфото (архив)

Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“ поиска и от 46-ото Народно събрание закриване на специализираните съдилища и прокуратури. Това се предвижда в законопроект за промени в Закона за съдебната власт, който обединението внесе в първия ден от работата на новия парламент, съобщиха от пресцентъра на ДБ.

Вносители са Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския, Атанас Атанасов, Атанас Славов, Борислав Сандов и Надежда Йорданова. Проектът бе част от пакета законопроекти, който “Демократична България” предложи и в 45-ото Народно събрание, но не стигна до пленарна зала, а мина само първо четене в правната комисия. 

Внесоха първите законопроекти в НС

Предвижда се магистратите от специализираните съд и прокуратура да бъдат възстановявани на предишната заемана длъжност или премествани в съответни по степен съдилища и прокуратури като се съобразява натовареността. Предвижда се извършването на атестация и преглед на постановените актове, така че да има обективна оценка за професионалните им качества. Вносителите изтъкват, че в годините бе разширен обхватът на делата, гледани от специализираните съд и прокуратура, и посочват критичните оценки за дейността им. “През целия период на тяхното функциониране публичното възприятие е преобладаващо негативно като се възприемат не като независими органи, а като инструмент на „извънредното правосъдие“, което изпълнява политически мотивирани поръчки”, се казва в мотивите към законопроекта

Цитират се и данни от Доклада за дейността на Специализирания наказателен съд през 2020 година, от които се вижда, че постъпилите наказателни дела от общ характер са около 3% от общия брой гледани дела. “Най-голям дял имат делата за разрешаване прилагането на СРС (малко под половината от всички дела), а около една трета от всички са делата във връзка с разрешаване извършването на различни процесуално-следствени действия (претърсване и изземване, обиск, задържане и изземване на кореспонденция, достъп до трафични данни). Дял по около 5 % от всички дела имат разпитите на обвиняем и свидетел пред съдия, както и осъществяването на съдебен контрол върху задържането под стража в досъдебното производство”, посочват вносителите.

Законопроектът предлага и ограничаване на функциите на прокуратурата извън наказателното производство. Предвижда се отпадане на предварителните проверки, извършвани от прокуратурата извън правилата на наказателния процес, както и ограничаване на възможностите за участие в административния процес и навлизането в компетенциите на други органи. Вносителите изтъкват, че така ще се отговори на европейските и международни стандарти, както и на препоръки, направени от органи като Венецианската комисия. Наред с това се ограничават възможностите за засягане на правата на личността извън наказателния процес без реална възможност за съдебна защита от действията на прокуратурата. 

Христо Иванов поиска дълбока административна и смела съдебна реформа

С друго свое предложение от днес “Демократична България” поиска да бъде създадена Временна комисия “Росенец”. Тя следва да установи факти и обстоятелства, свързани с незаконосъобразни действия и бездействия на компетентните органи на територията на Лесопарк „Росенец“, в района на нос “Чукалята”, гр. Бургас, и извършените проверки с мотиви към него. Създаването на временната комисия е в отговор на очакването на гражданите, да научат какви са резултатите от работата на контролните органи по констатираните през лятото на 2020 г. нарушения там и започналите проверки, както и законосъобразността на действията на органите на Министерство на вътрешните работи на 11 юли 2020 г., се казва в мотивите към проекта.

Филип Епитропов
1038 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
четин

2021.07.21 | 19:34

9
Съчувствам на Хр. Ив. Жестоко по време на епидемия СПИН иКовид да няма кой дати начеше трътката. И все пак да се надяваш в парламента на Обрязан
Цвети

2021.07.21 | 19:29

8
ИСКА ЗА ДА НЕ ГО РАЗСЛЕДВАТ. ОБРАТЕН, МНОГО СТРАСТЕН ОБРАТЕН. РАДА ДЪЛБОКАТА ПАСТИ ДА ЯДЕ!

2021.07.21 | 19:06

7
Дрън, дрън- те искали! Прокопиев и Костов искат!

2021.07.21 | 18:46

6
И спиране преследването на олигарсите.
Хохо

2021.07.21 | 18:23

5
По делата им ще ги познаете.Сега се вижда кой взе пари от Божков за протестите.Останалите ще гласуват.За Нова Година ще ги посрещнем тържествено всичките обвиняеми. Това беше ПРОМЯНАТА да е ясно на гласувлите

2021.07.21 | 18:06

3
Боклук,молиш се да ви изгонят след няколко дни,боклук кремълски.

2021.07.21 | 18:22

4
От гн Иванов няма по заинтересован за държавата и честен.
просто питам:

2021.07.21 | 18:03

1
защо Атанас Атанасов се срамува от званието си ГЕНЕРАЛ ?

2021.07.21 | 18:05

2
свиква с обръщението "гражданино атанасов"...

Добави коментар

Водещи новини