БСП предлага пенсиите да се преизчислят от 1 септември със средния осигурителен доход от 2018 г.

  • 21 юли 2021 16:16

  • 2159
  • 1
БСП предлага пенсиите да се преизчислят от 1 септември със средния осигурителен доход от 2018 г.
© Novini.bg

Пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2017 г., да се преизчислят със средномесечния осигурителен доход за страната за 2018 година от 1 септември 2021 г., предлагат от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

В мотивите към Законопроекта за допълнение на Кодекса за социално осигуряване се посочва, че бедността и неравенствата достигат недопустими размери, като в най-голяма степен това се отнася за хората над 65 години.

При линия на бедността за 2021 г. 369 лв., минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1 януари стана 300 лева, а средната пенсия за 2021 г. ще е около 490 лв. Над 1,3 млн. пенсионери/60 на сто от общия брой/ са с пенсии под границата на бедността, се отбелязва още в мотивите.

Според вносителите положението е нетърпимо и се изискват бързи и неотложни мерки, а първото, което трябва да се направи е преизчисляването на старите пенсии.

Средният осигурителен доход за 2018 г. /889.90 лв./ е нараснал два пъти в сравнение с този от 2007 г. /398.17 лв./ . В резултат на това за последните 10 години различията между стари и нови пенсии, при еднакъв осигурителен принос, станаха значителни, пише още в мотивите.

В предварителната оценка на въздействието се отбелязва, че преизчисляването на пенсиите от 1 септември 2021 година със средния осигурителен доход за 2018 г. ще струва около 600 милиона лева.

Социалистите предлагат и промени в КСО, с които се цели обвързване на обезщетението за гледане на дете от 1 до 2-годишна възраст с размера на минималната заплата. За тази година обезщетението е 380 лева, според БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е трябва да е 650 лева.

Последно през 2014 г. обезщетението беше изравнено с минималната заплата. В мотивите пише, че по данни на националната статистика броят на осигурените, получаващи обезщетение за отглеждане на дете от 1 до 2 години, е малко под 30 хиляди. Допълнителните средства по бюджета на ДОО, необходими за прилагането на закона, са в размер на 32 млн. лв за месеците септември - декември 2021 г.

Основанията за законодателната инициатива са тежката демографска криза, в която е България. Броят на живородените деца в България за последните 10 години е спаднал със 17 хиляди - от 76 хиляди през 2010 г. до 59 хиляди през 2021 г., а само за последната година населението е намаляло със 193 807 души, пише в предварителната оценка на въздействието.

БСП не подкрепиха Ива Митева за председател на парламента, нямало да подкрепят и правителство на ИТН

От БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е са внесли и законопроект за промяна на Закона за семейните помощи за деца. Предлага се да се отпуска по-висока еднократна помощ за раждане на второ и трето дете в размер на десет минимални работни заплати за работещи родители, които са осигурени минимум две години преди раждането.

БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е предлага също помощта за началото на учебната година за деца от семейства с ниски доходи да не е само за първи клас, но и за децата от 2,3 и 4 клас. Изчисленията сочат, че допълнителните средства, необходими за тези мерки, ще са около 90 милиона лева.

От БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е са внесли отново Законопроект за възрастните хора, за който партията от години настоява. В първия работен ден на 46-ото НС социалистите са внесли и Законопроект за промяна на Закона за местните данъци и такси, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
2159 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.07.25 | 16:32

1
НА СЛАВИ ТЪПОТО ОЛИГОФРЕНЧЕТАТА,ВЕЧЕ СА ДЕЙСТВАЩА,РЕСПЕКТИВНО,ЛЪЖЕЩА ПОЛИТИЧЕСКА КАРИКАТУРА...РОДИНАТА МИ Е ГНУСЕН РУСКИ КЕНЕФ РАЙ ЗА ЗАДУНАЙСКИТЕ ФЕКАЛНИ ЧЕРВЕЙ С РУСКО САМОСЪЗНАНИЕСВИНЕТЕ НА ГЕРГОВ ГОНЯТ СЕВЕРОКОРЕЙСКИТЕ СВИНЕ ПО СТЪКМИСТИКА И ПУТЬОПОКЛОННИЧЕСТВОЧЕРВЕНИТЕ СВИНЕ СЕ ОГОЯВАТ С ТЕЛАТА НА ОПОНЕНТИТЕ СИ СПРАВКА ПРАВЕШКИЯ МАНГАЛ БЕЛЕНЕ.ЗА СВЕДЕНИЕ НА СВИНЯТА НА ГЕРГОВ АПОСТОЛА Е ПРЕДАДЕН ОТ ПРАДЯДОТО НА ЛУКАНОВ ПО УКАЗАНИЕ НА ХОМОГРАФ ИГНАТИЕВ И ОБЕСЕН ПО НАСТОЯВАНЕ НА ХОМОГРАФ ИГНАТИЕВ В СОФИЯ,ТЫ КАТО Е РАЗБРАЛ,ЧЕ СЪПОДВИЖНИЦИТЕ МУ ОРГАНИЗИРАТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО МУ. "БАЮ ЛИБЕНЕ,ДОЧУВАМ,ЧЕ ТИ И ОНАЯ ЛУДЕТИНА,БОТЬОВА,СТЕ РЕШИЛИ ДА ДОКАРАТЕ СМРАДЛИВИЯ РУСКИ БОТУШ У БУГАРСКО. АКО ТОВА Е ВЯРНО,АЗ С МОЙТЕ ДВЕТЕ КУНКИ ЧЕПКИТЕ ЩЕ ВИ ОТСЕКА,КОЙТО НИ ОСВОБОДИ,ТОЙ ЩЕ НИ ПОРОБИ" ВАСИЛ ЛЕВСКИ.РУСКИЯТ ПЕДЕРАСТ ИГНАТИЕВ Е БИЛ ТОГАВА ПОСЛАНИК В ТУРЦИЯ И СЕ Е ПОЛЗВАЛ С ПРИВИЛЕГИЯТА НА ВЕЛИК ВЕЗИР=НА ПРЕМИЕР. СЪС СВОЙ АГЕНТИ-РУСКИ ПОДЛОГИ РАЗРУШАВА ОРГАНИЗИРАНАТА СЪПРОТИВА И ПО КЪСНО ПРОВАЛЯ АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ ЗА ДА МОЖЕ ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО ДА ЗАМЕНИ ТУРСКОТО С РУСКО РОБСТВО,КОЕТО Е "ОТ ВЕКОВЕ И ЗА ВЕКОВЕ"ХА,ХА,ХА...СЛЕД ВЕК И ПОЛОВИНА РУСКО РОБСТВО БОРИСОВ ПОДГОНИ РУСКИ ШПИОНИ И РУСКИ ИКОНОМИЧЕСКИ ДИВЕРСАНТИ И ПУТЬО ПРАТИ КГБ СПЕЦИАЛИСТА ПО ПРЕВРАТИ МУТРАФОНОВА ДА ВЪЗСТАНОВИ НА СТО ПРОЦЕНТА РУСКОТО РОБСТВО В ПРЕЗРЯНАТА ЛАЙНЯНА ЗАДУНАЙКА И ВЕЧЕ СМЕ СЛАЙНЯНИ И ПРЕЗРЯНИ КАТО РУСКИТЕ ГНУСНИ КАНИБАЛИ... ДИМИТЪР БЛАГОЕВ: "НЯМА НА СВЕТА ДЪРЖАВА (ВКЛЮЧИТЕЛНО И ТУРЦИЯ) ,КОЯТО ДА Е НАВРЕДИЛА НА БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ ТОЛКОВА,КОЛКОТО РУСИЯ".ТУРЦИТЕ И ТЕ ЯКО ЛИЖАТ ОСРАНИЯ ПУТЬОВ ГЪЗ,НАЛИ ГИ ТУРИ НА ВЛАСТ ДА МУ СЛИЖАТ..КОЙ Е ПО КРАДЛИВ,МАСЛАРОВА ИЛИ ОВЧАРОВ? НЕ ВИ ПИТАМ ЗА НЕКРАДЛИВ,ЩОМ И ДЕБИЛА ВЛАДИМИР ЖИВКОВ Е КРАЛ И С ГЪЗЪ СИ,А НА ДИНА МЕДИИТЕ МУ СЪБИРАХА ПОМОЩИ...В РУСКИЯ КЕНЕФ ВСИЧКО Е ЛЪЖА ИЗМАМА******СЕРЕГЕЯ СЕСЕСЕРЕ ТЫ КАТО ДИНА ГО Е ДОБИЛА ОТ ПИЯН РУСКИ БОТУШ,А УБИЕЦА НА ПЛОВДИВСКИ СТАЧНИЦИ ДМУТРИЙ ГО Е ПРИЗНАЛ ЗА СИН И ГО Е ОТГЛЕДАЛ С КРАДЕНИ ОТ НАС ПАРИ. ДИНА Е ПЪЛНОМОЩНИК НА ЦК НА КПСС ЗА МЕДИИТЕ В КРЕМЪЛСКИЯ КЕНЕФ НАРЕЧЕН БЪЛГАРИЯ.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини