ЕК: Ще отчетем санкциите на САЩ срещу българи в следващия си доклад за законността

  • 15 юли 2021 16:28

  • 947
  • 2
ЕК: Ще отчетем санкциите на САЩ срещу българи в следващия си доклад за законността
© Pixabay

Европейската комисия ще вземе отношение по санкциите, наложени от САЩ по закона "Магнитски" срещу български граждани, в следващия си доклад за върховенството на закона в ЕС. Това съобщи днес Жюлиен Мусние от генералния секретариат на ЕК пред комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, предаде БТА.

Той потвърди, че докладите ще бъдат представени на 20 юли. По неговите думи България все още не е изпълнила изцяло част от препоръките в последния доклад на ЕК за нашата страна по механизма за сътрудничество и проверка - за повишаване на отчетността и за въвеждане на възможност за наказателно разследване на главния прокурор. България изпълни изискванията за прекратяване на механизма, но остава още работа, поясни Мусние. Той добави, че комисията поддържа връзка с българските власти по тези въпроси и отчете продължаващите обсъждания с Венецианската комисия и с Конституционния съд. 

ЕК съди България заради търговския регистър

Мусние говори днес пред евродепутатите по повод най-новия доклад на ЕК по механизма за наблюдение на Румъния. Комисията представи нов доклад на Букурещ по-рано тази година и засега не е препоръчала прекратяване на механизма за Румъния, както направи през 2019 г. за нашата страна. По неговите думи Румъния се движи в правилна посока, за да изпълни изискванията. Когато механизмът бъде прекратен, наблюдението ще продължи по новите доклади за върховенство на закона, поясни представителят на ЕК. 

САЩ наложиха санкции на Божков и Пеевски

Румънски евродепутати призоваха за прекратяване на механизма и отбелязаха, че той е бил въведен по искане на Букурещ, без да е част от договора за ЕС. Евродепутатът Кристиан Терхеш (ЕКР, Румъния) попита кой е прав - ЕК, според която България е изпълнила условията за прекратяване на механизма, или САЩ, които са наложили санкции на "десетки" български граждани. Елена Йончева (СД/БСП) попита дали ЕК все още е на мнение, че България отговаря на условията за отпадане на наблюдението по механизма, предвид санкциите от Вашингтон.  

Последвайте канала на

Филип Епитропов
947 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
е

2021.07.15 | 17:58

1
е, щом ще ги отчетете....

2021.07.15 | 18:04

2
И какво ще пишете че няма корупция кражби и насилвания.няма пълни чекмеджета с пачки и злато???

Добави коментар

Водещи новини