Социолог: Това, което става са външни сценарии, Николай Василев е много дискредитиран политик

  • 12 юли 2021 15:09

  • 10476
  • 14
Социолог: Това, което става са външни сценарии, Николай Василев е много дискредитиран политик
© Булфото архив

„Готви ни се някаква много сложна сглобка, вероятно за преходен период от, да кажем, една година и в този преходен период доста сили, преди всичко външни, ще се опитат в България да се случат неща, които при предишната власт, добра или лоша, беше затруднено да станат в България.“ Този коментар на обявения от Слави ТрифоновСлави Трифонов Станислав Тодоров Трифонов e български певец, телевизионен водещ и продуцент. Роден е в проект за кабинет направи пред БНР социологът проф. Михаил Мирчев, председател на Гражданската инициатива за свободни и демократични избори (ГИСДИ).

Всичко, което става в момента, са външни сценарии, изтъкна проф. Мирчев. На въпрос от кой център идват тези външни влияния, социологът посочи:

„Все повече западен, отколкото източен. В сегашния вариант влиянието на Русия рязко отслабва и се увеличава балансът в полза на САЩ и центрове от Западна Европа. Някакъв баланс имаше, но сега просто везната отива в едната посока“, коментира социологът.

Политолог: Ако продължи играта на его, отиваме на трети парламентарни избори тази година

Проблемът е ние като държава и политика къде ще се подредим – в единия фронт на Европа и НАТО или в другия, отбеляза Михаил Мирчев, визирайки крайно неолибералните сили, начело с Брюксел и консолидиращата се друга формация – за връщане на модуса на Европа като съюз на национални държави. Николай Василев е много дискредитиран политик от предишното десетилетие, подчерта Мирчев.

По думите му това е „само черешката на тортата, много слаба и компрометирана фигура“.

„Не беше изненадващо. Предложението за Николай Василев се появи два-три дена преди изборите. Бяхме предупредени какво ни се готви“, допълни социологът.

„А що се отнася до опита да направят правителство, няма как да се измъкнат от тази отговорност, защото вече веднъж пропуснаха в 45-ото Народно събрание. Сега никой няма да им го прости и трябва да се опитат“, коментира Михаил Мирчев.

„Ако направят правителство, то ще бъде правителство на малцинството и ще бъде много уязвимо от гледна точка на подкрепата откъм ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с – днеска я има, утре я няма, и от гледна точка на подкрепата откъм БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е евентуално – днеска я има, утре я няма. Много голяма неустойчивост, ако това правителство мине през пленарна зала“, прогнозира проф. Мирчев.

Според него договорките и сондажите от миналите избори продължават, но на нов глас.

„Проблемът е, че миналия път не можаха да се спогодят. Сега дали ще направят сериозен опит и дали ще успеят – поне временно. И всичко това е свързано с предстоящите президентски избори, не бива да го забравяме, и политическия център на президента Радев, който е изключително мощен“, каза още той.

Мая Йорданова
10476 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар
нема лошо

2021.07.12 | 21:14

14
един път и външен сценарий на експертно ниво
Хехе

2021.07.12 | 19:12

13
Очаквам нещо невероятно.ГЕРБ гласува за правителството на Слави и ги пуска по големия наклон.Катастрофата е сигурна.но лошото е че ние ще страдаме. МНОГО БЕОТГОВОРНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ
Анонимен

2021.07.12 | 18:48

12
Е, това си е вече "среден пръст" ! Да обявяваш след нощта на изборите изневиделица неконсултиран с потенциални партньори състав на правителство без да имаш парламентарно мнозинство ? Нещо повече ! Без още да има съставен парламент ? И без дори да са официално обявени окончателните резултати от изборите ? С премиер - бивш министър на НДСВ, харизал на безценица БТК ? С министър на вътрешните работи, кадър на бившата ДС ? С енергиен министър - бивш кадър на руската енергетика ? С министър на външните работи, чийто едноименен дядо е подписал смъртната присъда на Никола Петков ? В държава-членка на ЕС и НАТО ? Какво значи това ? Преврат ???
баба гицка

2021.07.12 | 18:01

11
видяхте ли се ,че има такъв тъп народ - да ви лъжат радевци, рашковци, чалгари и подобни - ще плачите защото сте лесни и готови да ви лъжат

2021.07.12 | 17:55

10
Баце им го на..чука на всичките бок..луци....то хора ли не яде....то кюлчета ли не бяха...вили по БарЦелоната...сега и контролират вот с машини от братска Венецуела....и пак хората гласуваха за ГЕРБ!
boby

2021.07.12 | 16:59

7
По скоро сценарият е от Русия, самите предложени министи имат такава ориентация.

2021.07.12 | 17:41

9
Бил Гейтс здравен министър ли е Русия? Не ни трябва нито Русия на Путин,нито сащ,искаме си бг правителство,с бг,а не сороси начело.
neto

2021.07.12 | 16:53

6
spokoino kolega niama koi da glasuva kabinetat na slavco i nikolaico.
Гост

2021.07.12 | 17:01

8
герб и дпс ще го подкрепят

2021.07.12 | 16:47

5
Седнал съм на 1 ред да гледам шоуто на Слави...моля пуканки

2021.07.12 | 16:47

4
Седнал съм на 1 ред да гледам шоуто на Слави...моля пуканки
Робърт

2021.07.12 | 16:13

3
Василев е най - нещастния избор.

Добави коментар

Водещи новини