Стефан Янев ще участва във видеоконферентната Среща на върха на Берлинския процес в понеделник

  • 04 юли 2021 08:06

  • 452
  • 8
Стефан Янев ще участва във видеоконферентната Среща на върха на Берлинския процес в понеделник
© Булфото

Министър-председателят Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен ще участва във видеоконферентната Среща на върха на Берлинския процес, която ще се проведе в понеделник, 5 юли.

Форумът ще бъде открит от канцлера на Федерална република Германия Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се, след което ще стартира пленарната сесия: „Седем години от началото на Берлинския процес: сближаване на региона – постижения, настоящи и бъдещи цели“. В рамките на изказването си пред лидерите от инициативата, премиерът Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен ще подчертае значимостта, ефективността и потенциала на Берлинския процес. Неговите преки резултати са свързани с подобряване на регионалното сътрудничество в областта на свързаността, социалното и икономическото сближаване, стабилността, взаимното разбирателство и осигуряването на по-добър живот за гражданите от Западните Балкани.

Стефан Янев: Готова е основната рамка на Плана за възстановяване, предстои публично обсъждане

Българският министър-председател ще отбележи, че европейската перспектива продължава да бъде ключов двигател за трансформацията в Западните Балкани. В тази връзка премиерът Янев ще акцентира върху значимостта на подписаните два ключови документа на Срещата на върха на Берлинския процес в София през миналата година - Декларацията за изграждане на регионален вътрешен пазар и Декларацията за Зелен дневен ред за Западните Балкани. 

През 2020 г. България и Република Северна Македония бяха съвместни домакини на Берлинския процес, което бе прецедент държава членка на ЕС и държава-кандидат за членство да председателстват инициативата. На Срещата на върха в София бяха взети важни решения за гражданите на Западните Балкани в сферата на регионалното сътрудничество и свързаността във всичките й аспекти, което има за цел да ги приближи до нормите и стандартите на ЕС. 

Берлинският процес за Западните Балкани е регионална инициатива, лансирана от канцлера на Германия Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се през август 2014 г. Участници в процеса са страните от Западните Балкани - Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Косово, Албания и Черна гора, и се подпомага от държавите членки на ЕС Германия, Франция, Австрия, Италия, Полша, България, Гърция, Хърватия, Словения и Великобритания. Замисълът на Берлинския процес, който се намира формално извън институционалната рамка на ЕС, е да допълва и подпомага процеса на европейска интеграция на шестте страни от Западните Балкани. А дейността на инициативата е насочена в три главни направления – икономика и свързаност, добросъседски отношения и сигурност.  

От 1 януари 2021 г. Германия пое функциите на председател на Берлинския процес и декларира готовност за надграждане на постигнатото по линия на предходните председателства на инициативата при спазване на утвърдените формати. Поради пандемията, причинена от COVID-19, всички министерски срещи и форуми в рамките на Берлинския процес, както и Срещата на върха на 5 юли т.г. в Берлин, са под формата на видеоконференции. 

Тази година акцент се поставя върху отчитане на постигнатото през изминалите 7 години след лансиране на инициативата от канцлера Меркел и изпълнението на набелязаните за региона приоритети и цели за приобщаването му към европейските норми и стандарти, както и по линия на изграждането на Общ регионален пазар и укрепване на диалога и регионалното сътрудничество в Западните Балкани.

Калина Христова
452 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Идиот Новини.бг

2021.07.04 | 08:16

1
нарича тук протестиращите "лумпени", Радев "тъпа фуражка" и "зелен чорап", а спец-службите " простаци".
Хапчетата

2021.07.04 | 10:35

8
Пий си хапчетата!
Бачо Колю

2021.07.04 | 08:34

4
Пусть всегда будете Стьопа.Ще победим другари.
Аха

2021.07.04 | 10:34

7
Венсеремус :)
Успех, Стьопа,

2021.07.04 | 08:18

3
с теб и Радев вече не се срамуваме, че сме сънародници на СДСвинята от Банкя.
Да

2021.07.04 | 10:34

6
Вече направо плачем!

2021.07.04 | 08:39

5
Нека на 11/07 да си върнем свободата...видя се , че ИТН са фирма за поръчки на Доган и Пеевски, ДеБъ и ИСМВ са слуги на Васил Божков и Цветан Василев, престъпници укриващи се от Българското правосъдие зад граница !!! За БСП и ДПС няма какво да кажем освен,че да КРАДАТ И УНИЩОЖАВАТ друго не могат! Те са са слуги на Кремъл и изпълняват заедно с Радев поръчка за унищожаването на Родината ни. Само ГЕРБ това е истината и всички го знаем
Идиот - фашизоид

2021.07.04 | 08:16

2
от Новини.бг, пише тук че негрите не бива да живеят защото са черни, a генералите от армията били разрушители и терористи.

Добави коментар

Водещи новини