Емил Радев: С регламента за системата е-CODEX създаваме условия за по-ефективен достъп до правосъдие

  • 02 юли 2021 11:43

  • 252
  • 1
Емил Радев: С регламента за системата е-CODEX създаваме условия  за по-ефективен достъп до правосъдие
© ПП ГЕРБ

На съвместно заседание на Правната комисия и на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014) представи доклада с предложения за изменения по регламента на ЕК относно компютъризираната система на ЕС за комуникация при трансгранични граждански и наказателни производства (е-CODEX). Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014) е докладчик по досието и работи по него заедно с колегата си Нуно Мело.

„Системата е-CODEX осигурява оперативно съвместима, сигурна и децентрализирана комуникационна мрежа. Преодолявайки различията между националните IT инструменти за електронно предаване на информация, тя допринася за максимално ефективен достъп до правосъдие за гражданите и предприятията в ЕС. Улеснява и съдебното сътрудничество между държавите-членки”, коментира Радев. Пред колегите си той изтъкна още, че регламентът трябва да гарантира дългосрочната устойчивост на e-CODEX при безкомпромисно спазване на принципа на независимост на съдебната система.

Като важен компонент от цялостния пакет на ЕК за дигитализация на правосъдието e-CODEX се основава на цифровизацията на производствата по граждански и наказателни дела. Според българския евродепутат това позволява значително да се подобри достъпът до правосъдие, а по този начин да се укрепят и принципите на правовата държава в ЕС.

Част от предложенията в проектодоклада на Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014) и Нуно Мело се отнасят до обхвата на регламента, така че e-CODEX да се използва за всички съдебни процедури, за които представлява подходяща възможност. Предвижда се, освен това, приложното поле на системата да се разширява с делегиран акт на Европейската комисия. Предлаганите изменения целят да внесат повече яснота по отношение на използваните понятия като „разрешена точка за достъп на e-Codex“, „кореспонденти на e-Codex“ и „цифрови процедурни стандарти“.

„Държавите-членки и Комисията трябва да гарантират, че субектите, които управляват разрешените точки за достъп до e-CODEX, разполагат с необходимото техническо оборудване и човешки ресурси. Това безспорно е условие за правилното функциониране на системата. Важно е страните в ЕС да упражняват и надзор върху своите разрешени точки за достъп до e-CODEX, особено когато те се управляват от субекти, които не са публични органи”, посочи Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014). Представяйки предложенията за изменения, той обърна специално внимание и на необходимостта да се въведат подходящи мерки за сигурност на данните.

В момента e-CODEX се управлява от консорциум от държави-членки и други организации, финансиран с безвъзмездни средства от ЕС. Планира се от юли 2023 г. системата да се ръководи от Европейската агенция за оперативното управление на широкомащабни информационни системи в пространството на свобода, сигурност и правосъдие (eu-LISA).

Срокът за внасяне на промени в проектодоклада на ЕП е до 8 юли, обясни българският евродепутат. Очаква се измененията да бъдат окончателно гласувани до края на годината.

В рамките на заседанието, което Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014) ръководи в качеството си на зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, беше представен и проектодоклад относно укрепването на демокрацията, медийната свобода и плурализма в ЕС от гледна точка на гражданското и наказателното право. Документът е изготвен от евродепутатите Роберта Мецола и Тимо Вьолкен.

 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
252 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
XXX

2021.07.02 | 12:06

1
НАЙ-ГОЛЯМАТА ЛЪЖА НА Б.Б Е ЧЕ ИМА ЖИВИ КОМУНИСТИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ И ЧЕ ТЕ ИМАТ НЕЩО ОБЩО СЪС БСП ТЕЗИ ОТ БСП СА НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ПРЕДАТЕЛИТЕ НА КОМУНИСТИТЕ А ИНАЧЕ ЖИВИ КОМУНИСТИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ ОТ МНОГО ВРЕМЕ НЯМА ГЛАСУВАЙТЕ ЗА БЪЛГАРСКО ЛЯТО (15) АКО ИСКАТЕ ПО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ

Добави коментар

Водещи новини