МВнР: РСМ изрично трябва да се откаже от териториални, малцинствени и исторически претенции към България и езика на омраза към България

  • 22 юни 2021 17:05

  • 2871
  • 9
МВнР: РСМ изрично трябва да се откаже от териториални, малцинствени и исторически претенции към България и езика на омраза към България
©

България потвърди позицията си относно европейската перспектива на Република Северна Македония по време на днешното редовно заседание на Съвета „Общи въпроси“ (СОВ) в Люксембург, като същевременно е отворена за конструктивен диалог с предстоящото Словенско председателство на Съвета на ЕС за намиране на взаимно приемливи решения, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Страната ни бе представена на заседанието на СОВ от заместник-министъра на външните работи Румен Александров. Беше обсъдено актуалното състояние на процеса на разширяване на ЕС. 

България бе подложена на остра критика от ЕС заради блокадата ѝ спрямо РС Македония

Заместник-министър Александров потвърди, че подкрепената с Декларация на НС от 10 октомври 2019 г. Рамкова позиция на МС от 9 октомври 2019 г. относно европейската перспектива на Република Северна Македония остава валидна. „България продължава проучвателните консултации със Скопие в изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство. Подхождаме конструктивно и добронамерено, но очакваме Република Северна Македония да пристъпи към изпълнение на практика на поетите на високо ниво на 17 юни 2021 г. в София ангажименти, което ще позволи да се придвижим в положителна посока“, заяви Румен Александров.

„Това включва изричния отказ на Република Северна Македония от териториални, малцинствени и исторически претенции към България, промяната на надписи/монументи, насаждащи омраза към България в Република Северна Македония, задействането на процес на реабилитация на жертвите на югославския комунизъм, репресирани заради българското си самосъзнание.  Независимо от двустранния ни диалог с Република Северна Македония, България настоява прилагането на Договора за добросъседство от страна на Република Северна Македония да бъде включено сред условията в бъдещата Преговорна рамка за присъединяване на Скопие към ЕС“, подчерта заместник-министър Александров. 

България даде висока оценка за постиженията на Албания в процеса на реформи и потвърди подкрепата си за приемане на преговорната рамка на страната.

Европейските министри подготвиха и редовното заседание на Европейския съвет на 24-25 юни 2021 г., на което ще бъдат обсъдени следните теми: COVID-19, икономическото възстановяване, миграцията и външните отношения. Съветът обсъди Комуникацията на Европейската комисия за поуките от санитарната криза и необходимостта от взаимодействие между държавите членки. 

България е трябвало да вземе пример от Гърция за Северна Македония, смята журналист

„България е сред първите държави, въвели дигиталния COVID -19 сертификат, което ще позволи постепенното връщане към свободното движение в ЕС след 1 юли 2021 г.“, изтъкна заместник-министър Александров в дебата по темата. Държавите членки приветстваха и навременното влизане в сила на Решението за собствените ресурси като важна стъпка към икономическото възстановяване на Съюза.

Съветът „Общи въпроси“ беше информиран от Европейската комисия за отношенията на ЕС с Конфедерация Швейцария, както и за актуалното състояние на процедурите по чл. 7 от Договора за ЕС за върховенството на правото в Полша и Унгария. След края на заседанието на Съвета „Общи въпроси“, ръководената от заместник-министър Румен Александров българска делегация, взе участие в междуправителствените конференции с Република Сърбия и Република Черна гора.

Novini.bg
2871 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2021.06.22 | 20:15

9
Нека на 11/07 да си върнем свободата...видя се , че ИТН са фирма за поръчки на Доган и Пеевски, ДеБъ и ИСМВ са слуги на Васил Божков и Цветан Василев, престъпници укриващи се от Българското правосъдие зад граница !!! За БСП и ДПС няма какво да кажем освен,че да КРАДАТ И УНИЩОЖАВАТ друго не могат! Те са са слуги на Кремъл и изпълняват заедно с Радев поръчка за унищожаването на Родината ни. Само ГЕРБ това е истината и всички го знаем

2021.06.22 | 19:29

8
Какво е това РСМ.КЪСАЙ ДОКУМЕНТИТЕ БЕ ЯНЕВ. ЗЕМИ ПРИМЕР ОТ ГРЪЧКО. .
От Новини.бг

2021.06.22 | 18:13

6
наричат протестиращите"болшевишки клошари", Радев - "етъп каун", спец-службите - "руски подлоги".
Аа

2021.06.22 | 19:21

7
Пък те са обикновени олигофрени :)
В Новини.бг

2021.06.22 | 17:32

1
измислят новините, наричат протестиращите "лумпени", Радев - "тъпа фуражка", спец-службите - "простаци"
долния тикволиз онодан

2021.06.22 | 18:12

5
Лумпените забогатяха,даже някой по-големи лумпени си пускат снимки на шкафчетата с злато,пачки и пищови.
Крум

2021.06.22 | 17:55

2
То си е факт! "Лумпените" забогатяха (справка Бабикян, Хаджигенов и Минеков). Радев макар и да се води президент на някои българи си е "тъпа фуражка". А спец-службите са си една голяма детска градина.
От Новини.бг

2021.06.22 | 18:12

4
наричат протестиращите"болшевишки клошари", Радев - "етъп каун", спец-службите - "руски подлоги".
От Новини.бг

2021.06.22 | 18:12

3
наричат протестиращите"болшевишки клошари", Радев - "етъп каун", спец-службите - "руски подлоги".

Добави коментар

Водещи новини