Изложба представя автора на лъва пред сградата на МВР в София

  • 21 юни 2021 14:21

  • 361
  • 0
Изложба представя автора на лъва пред сградата на МВР в София
© Пресцентър МВР

"Измерения на героичното. Михаил Михайлов (1900-1945)" е наречена изложбата, която се открива на 24 юни в галерия "Васка Емануилова", съобщават от Софийската градска художествена галерия (СГХГ).

Събитието е част от програмата "Реставриране на паметта", чието началото бе поставено през 2012 г. с цел да възстановява паметта за неизвестни или забравени имена от българското изкуство. Скулпторът Михаил Михайлов е едно от тях - автор от европейска величина, чието име не е в обращение, въпреки че произведенията му са част от публичното пространство в столицата, разказват от СГХГ. Интересуващите се от българска скулптура познават емблематичната фигура на лъв, намираща се пред сградата на Министерството на вътрешните работи на ул. "6-и септември" в София и другата, на мястото на възстановения паметник на Първи и Шести пехотен полк в градинката пред НДК.

Михаил Михайлов е роден през 1900 г., завършва скулптура при професорите Марин Василев и Жеко Спиридонов, а след това специализира в Париж. Работи в областта на портрета, фигуралната композиция, монументалната скулптура, голото тяло. Най-активен творчески период за него е дейността му като военен скулптор, а след 1940 г. той е и преподавател в художествената академия.

Стана ясен новият директор на Главна дирекция "Национална полиция"

Много от произведенията на Михайлов днес се намират в Националния военноисторически музей, а отделни могат да се открият в галериите в страната. Негово дело е паметникът на миньора в Перник, фигурите, увенчаващи паметници на падналите воини в град Кубрат, с. Негован и други.

Изложбата в галерия "Васка Емануилова" е първото негово представяне пред широката публика и представя малка част от творчеството му.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
361 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини