Румен Радев: България очаква прагматичен диалог с Република Северна Македония

  • 18 юни 2021 09:56

  • 756
  • 4
Румен Радев: България очаква прагматичен диалог с Република Северна Македония
© Президентство

Надявам се да имаме така необходимия прагматичен диалог с конкретни, устойчиви и необратими резултати, които да доведат до започване на преговори за членство в Европейския съюз от страна на Република Северна Македония. Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на по време на среща на „Дондуков“ 2 с министър-председателя на Република Северна Македония Зоран ЗаевЗоран ЗаевЗоран Заев е политик от Република Северна Македония, министър-председател на. По думите на Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, двете най-близки страни на Балканите са длъжни да направят така, че гражданите от двете страни на границата да общуват свободно и да се чувстват обединени от общото си европейско бъдеще.

Държавният глава определи съвместното посещение с президента Стево Пендаровски в Рим за отдаване на почит към делото на светите братя Кирил и Методий като „знак за взаимна воля и сигнал към всички наши граждани за сътрудничество, приятелство, разбирателство“. „Обнадежден съм, че този позитивен дух вече е и на ниво правителство“, подчерта Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

И Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, и Зоран ЗаевЗоран ЗаевЗоран Заев е политик от Република Северна Македония, министър-председател на откроиха необходимостта от постоянен диалог и сътрудничество за позитивното развитие на двустранните отношения. Държавният глава изрази съжаление, че през последните години отношенията между двете страни са попаднали в задънена улица и диалогът е бил замразен, което се е отразило и на перспективата на Република Северна Македония за започване на преговори за членство в ЕС.

По думите на президента, за това е допринесла и липсата на конкретни обвързващи условия и срокове в подписания през 2017 г. двустранен Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество, което е създало възможност за променливи тълкувания и действия.

Проф. Стоянович: Изненадан съм, че президентът и премиерът приеха Заев след срещата му с Борисов

Държавният глава подчерта също така, че европейската перспектива на Република Северна Македония е от огромно значение за България, но по този път остават и някои нерешени въпроси. Затова страната ни е готова да работи за приемането на двустранно споразумение с ясни правнообвързващи клаузи като необходима стъпка, която да открие пътя на югозападната ни съседка към започване на преговори за членство в Европейския съюз. По време на срещата Зоран ЗаевЗоран ЗаевЗоран Заев е политик от Република Северна Македония, министър-председател на изрази намерение за постигането на двустранно споразумение.

Обща бе позицията, че двустранният политически диалог следва да създава климат на доверие, така че младите хора от двете държави да общуват свободно без предразсъдъци и идеологеми. Министър-председателят на югозападната ни съседка приветства идеята ученици от България и Република Северна Македония заедно да почиват през лятната си ваканция и обяви, че вече се работи по организацията на този процес. „Това ще създаде трайни приятелства“, посочи Зоран ЗаевЗоран ЗаевЗоран Заев е политик от Република Северна Македония, министър-председател на.

Премиерът на Република Северна Македония изрази и признателност за готовността на България да дари най-малко 50 хиляди ваксини срещу COVID-19 за гражданите на югозападната ни съседка, за което страната ни очаква да се разрешат и последните нормативни въпроси в рамките на ЕС.

Novini.bg
756 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2021.06.18 | 13:05

4
Радев е руски шпионин и работи против интересите на Родината ни

2021.06.18 | 10:14

1
ма красив, и умен, и едно дъъълбокомислено се изказва винаги, конкретно и интелигентно, пък тя - красавица - страхотна двойка, а дано никога повече зелен чорап на власт
Радев е тъпанар

2021.06.18 | 11:39

3
А Деси няма ли си помощничка в пРезидентството та да изперат тия смръдливи зелени чорапи.
Тенев

2021.06.18 | 11:19

2
По- добре необразован селтик (селянин не е обида, а достойно занимание)???!?

Добави коментар

Водещи новини