Министър Минеков: Не е имало реставрация на паметника на Васил Левски, залети сме с всякакви жалби и сигнали

  • 17 юни 2021 13:55

  • 1253
  • 10
Министър Минеков: Не е имало реставрация на паметника на Васил Левски, залети сме с всякакви жалби и сигнали
© Булфото (архив)

Не е имало реставрация на паметника на Васил Левски.

Това заяви на брифинг министърът на културата проф. Велислав МинековВелислав МинековВелислав Минеков е професор в Националната художествена академия (НХА). Завършва образованието си.

Той определи дейностите, извършени през 2013 г., като "ужасяващ инцидент", "посегателства върху името на Левски", "безсрамие в името на усвояване" и "усвояване на средства в името на национален герой. Надявам се тези хора да изпитат срам и да се извинят", каза Минеков. Той обясни, че паметникът е държавна собственост, а всичко около него е общинска собственост. Минеков показа документи, удостоверяващи, че е имало възстановяване на липсващи метални елементи, ремонт на настилката и зелените площи. По думите му в т.нар. реставрационен проект има указания как да се подстригва чемшира. "Повикани са зидари, тенекеджии и прочие общи работници да се докоснат до светинята", каза Минеков. Той изнесе данни и за нарушение, извършено в подземията на Националната художествена галерия, където се намира килията, в която се предполага, че Левски е бил задържан. "При ремонта през 2013 г. е затрит стенопис, средновековната настилка, стените са облицовани с гипсокартон", каза министърът. 

Министър Минеков: Получавам по 30-40 сигнала за корупция на ден, свързани с недвижимите паметници на културата

"Продължаваме работата в Министерството. През последната седмица нещата наистина прегряват. Това, което казах в началото, че трябва да свършим за два месеца онова, което не е свършено за 10 години, изглежда реалност. Целият съм в жалби, огромно количество са, разнопосочни и идват от отделни места. Размерът им е огромен, не съм в състояние да ги поема и да отговоря. Аз не мога да ги прочета, камо ли да им отговоря. Тук работата започва рано сутринта, а когато работното време приключи независимо в какъв час, работата продължава на всеки един от нас там, където живеем. Време за сън няма. Тези сигнали отиват на правилното място, а някои и към европейската прокуратура", посочи Минеков.

Последвайте канала на

Novini.bg
1253 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
СЕРЕГЕЯ СЕСЕСЕРЕ

2021.07.03 | 17:44

10
Мало умен крадев самозабравил се руски аналлизатор"БАЙО ЛИБЕНЕ,ДОЧУВАМ,ЧЕ ВИЕ С ОНАЯ ЛУДЕТИНА БОТЬОВА СТЕ РЕШИЛИ ДА ДОКАРАТЕ СМАДЛИВИЯ РУСКИ БОТУШ У БУГАРСКО. АКО ТОВА Е ВЯРНО,АЗ С МОЙТЕ ДВЕТЕ КУНКИ ЧЕПКИТЕ ЩЕ ВИ ОТСЕКА.КОЙТО НИ ОСВОБОДИ ТОЙ ЩЕ НИ ПОРОБИ" УБИТИЯ ОТ ХОМОГРАФ ИГНАТИЕВ АПОСТОЛ НА БЪЛГАРСКАТА СВОБОДА ЛЕВСКИ..."НЯМА НА СВЕТА ДЪРЖАВА (ВКЛЮЧИТЕЛНО И ТУРЦИЯ) КОЯТО ДА Е НАВРЕДИЛА НА БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИТОЛКОВА КОЛКОТО РУСИЯ". ДИМИТЪР БЛАГОЕВ-ДЯДОТО ОСНОВАТЕЛ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯ. "БЪЛГАРИЯ Е ТРОЯНСКИ КОН НА КРЕМЪЛ В ЕС И НАТО" КОНЯ ЛАВРОВ-ПОЖИЗНЕН ВЪНШЕН МИНИСТЪР НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО.ДИНА СТАНИШЕВА ПЪЛНОМОЩНИК НА ЦК НА КПСС ЗА МЕДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ. ДИМИТЪР СТАНИШЕВ УБИЕЦ НА СТАЧКУВАЩИ ПЛОВДИВСКИ РАБОТНИЦИ СЛЕД ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ ЧЕТИРЕДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТА ГОДИНА. СЕРЕИГЕЙ СТАНИШЕВ МОДЕРЕН ЛЯВ КРЕМЪЛСКИ ПЕДЕР... МЕДИИТЕ НА ДИНА СТАНИШЕВА ВЕЧНО ЩЕ НАВИРАТ БЪЛГАРИЯ В КЛОАКАТА НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО.САТРАПИТЕ НА ДИМИТЪР СТАНИШЕВ ВЕЧНО ЩЕ ПОСИЧАТ ПО КРЕМЪЛСКА ПОРЪЧКА ТЕЗИ КОИТО НЕ СЛУЖАТ ВЯРНО НА КРЕМЪЛ.СЕРЕГЕЙОВИТЕ ПЕДЕРИ ВЕЧНО ЩЕ ПРАВЯТ БЪЛГАРИЯ ГНУСНА И ПРЕЗРЯНА ЗА СВЕТА...
Гошето

2021.06.18 | 00:12

9
Изтупал се е като чист мангал. Дори онова ренде Радев го понаучиха да се облича. Тоя гьотферен така ще си остане, няма време за него.
Иван

2021.06.18 | 00:08

8
Няма ли кой да му подхвърли една риза, да се преоблече тоя клоун. Министър на кича. Да потърси някой стилист тоя червен тупан. Селяндур комунистически.

2021.06.17 | 22:48

7
Минеков,за малко да умре о от яд, че личният му враг Вежди, не просто е много по-признат като творец, а и беше години наред министър. Сега и той изпълни детската си мечта да стане министър, но не само няма да стане добър скулптор, но и никой в културата няма да го запомни с нищо добро, а може за два месеца да сътвори такива глупости, че да го утрeпят с камъни пред Народният театър, барабар с цялото му семейство! Първото с което ще го запомнят тоя смешен идиот е желанието за ЗАКРИВАНЕ НА ТЕАТРИ, при това още в първата седмица на мандата му. Всеки от предшествениците му остави видими веществени доказателства за министерстването си, а тоя тъпак ще остане в историята, само с просташките си оспорвания на тяхното наследство. Няма как дъртака да излезе от битието си на протестър , като какъвто се изявява от няколко години по слугинажните медии, за това няма да спре да търчи с кофи помия и да лайнометс*ва, просто защото в главата си има само л*йна!

2021.06.17 | 22:47

6
Това е министерския съвет на ченгетата! Събрани са най-некадърните и нереализирани в своите области лаладжии, озлобени спрямо своите успели колеги, които търчат из държавата, като бесни хуни и се опитват да съсипят всичко защото нямат заслуги за него. Минетиков е завистлив комплексиран дядка, слаб като склуптор, използващ ресурсите на поста си за да преследва по най-престъпен начин своите успели предшественици. Същото се отнася и за министъра на Здравеопазването, който е нереализирал се лекар, поради своята некадърност преследва де що има успели лекари и най-вече професори в системата. Той изгони един от най-добрите специалисти по трансплантации, естествено професор, разтури екипа на Болница Лозенец, които имат може би най-голям опит в тая дейност, унищожи авторитета на България в тия среди, а кой ще трансплантира сега? Той ли ще трансплантира, Кацарски ли? Тоя некадърник? Айде моля ви се! Ако останат тия още половин година ще сринат абсолютно всичко в държавата.
Умномислещ

2021.06.17 | 14:42

5
Личи си по уродливата минетчийска физиономия-червен УРОД
Нищоправец

2021.06.17 | 14:40

4
УРОД Кога ще преместиш паметника на позора,който е срещу университета?
Диди

2021.06.17 | 14:35

3
С плюене до никъде няма да стигнеш. Покажи какво си направил ти. Освен свирки на Божков да станеш министър.
ЕЛЕКТPА

2021.06.17 | 14:22

2
Минетков, яко е духал на Тато супата...

2021.06.17 | 14:14

1
къв е този??!! измислен ми ни стър

Добави коментар

Водещи новини