Съветът на Европа настоява България да подкрепи дейността на ОМО "Илинден"

  • 10 юни 2021 20:35

  • 1862
  • 9
Съветът на Европа настоява България да подкрепи дейността на ОМО "Илинден"
© Novini.bg

Комитетът на министрите към Съвета на Европа настоява България да отправи послание на високо равнище за свободата на сдружаване на Обединената македонска организация (ОМО) "Илинден" и други подобни сдружения. Това се посочва в превод на решението от заседанието, посветено на правата на човека тази седмица.

Комитетът е разгледал изпълнението на групата решения ОМО "Илинден" и други, отнасящи се до необоснованите откази на националните съдилища през 1999-2015 г. да регистрират сдружения, чиято цел е била да постигнат признаване на "македонското малцинство в България", се посочва в текста.

Джамбазки скочи на Радан Кънев заради Северна Македония

Комитетът е изразил дълбока загриженост, че въпреки неговата междинна резолюция, последните искания за регистрация, внесени от сдруженията-жалбоподатели, отново разкриват проблеми по прилагането на формалните законови изисквания, което изглежда непоследователно, или на основания, постоянно отхвърляни от Европеийския съд. Сред тези основания се посочват възможността сдружаване, отстояващо съществуването на "македонско малцинство", да застраши единството на нацията. Затова Комитетът отново подчертава необходимостта от съобразено с

Конвенцията по правата на човека разглеждане на всички нови искания за регистрация на сдруженията-жалбоподатели или подобни сдружения. Комитетът отново подчертава необходимостта от приемане на законодателни или други подходящи мерки, които да наложат по-широкообхватно и по-ефективно задължение на Агенцията по вписванията да дава указания на сдруженията за поправка на заявленията и документите им за регистрация, както и да установява всички неточности в заявленията и документите за регистрация, за да помогне на сдруженията да подадат подходящи искания за регистрация.

Комитетът отбелязва като положителна стъпка писмото на министъра на правосъдието, с което се иска от Агенцията по вписванията да изготви допълнителни методически указания за служителите по регистрацията и насоки за сдруженията, и насърчи властите бързо да изготвят тези документи. Комитетът отбелязва, че повече от 15 години след първото решение по тази група дела редовно се отказва регистрация на сдружения, целящи "постигане на признаването на македонско малцинство", и това изглежда поне отчасти се дължи на по-широк проблем, свързан с неодобрението на техните цели.

Комитетът призовава властите да отправят послание на високо равнище към съответните заинтересовани страни и институции за изискванията за изпълнение на тези решения, особено че на такива сдружения не следва да се отказва регистрация или да бъдат подлагани на процедури за прекратяване на основания, оспорвани от Европеийския съд по правата на човека, свързани с техните цели.

Секретариатът е посочил, че би било полезно да се поясни, че макар тези решения да не пораждат задължение за признаване на група граждани като малцинство, националните власти не могат да отказват регистрация на сдружения или да ги прекратяват с обяснението, че отстояването на определено малцинствено самоопределение прави устава им незаконосъобразен или противоконституционен. Комитетът е решил да възобнови разглеждането на тази група дела на заседание през март догодина.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1862 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Jennifersqvla

2021.06.11 | 16:49

9
М­л­­а­­­д­­а­ ­­­м­­­о­­к­р­­­а­­­ ­­у­ч­е­­­н­­и­­­ч­­­к­­­а­­ ­­ч­­у­­к­­а­­­ ­ ­­­W­­­ ­­­W­ ­­W­­ ­­­.­ ­­B­­­ ­­G­ ­1­ ­­7­­ ­­.­ ­­­C­ ­­­L­ ­­­U­ ­­B
Ashleymfdba

2021.06.11 | 14:40

8
М­­л­­а­­­д­­а­ ­­­м­­о­­­к­­р­а­­ ­­­у­ч­е­­­н­­­и­­­ч­­­к­­а­­­ ­­­ч­­­у­­к­а­­­ ­­ ­­­W­­­ ­­­W­­ ­­W­­ ­­­.­­ ­­B­­ ­­­G­ ­1­ ­7­ ­­­.­­­ ­C­ ­L­­ ­­U­­ ­­­B
Jenniferibkpa

2021.06.11 | 03:46

7
М­л­­а­д­­­а­­­ ­м­­о­­к­р­­а­­ ­­у­­ч­­­е­­­н­и­­­ч­­к­­­а­­­ ­­­ч­у­­к­а­­ ­­ ­W­­ ­W­ ­W­­­ ­­­.­­ ­B­­ ­­G­ ­­­1­­ ­­­7­­ ­­.­ ­C­­ ­­L­­ ­U­­ ­­B

2021.06.11 | 02:16

6
Когато Испания позволи ЕТА, тогава
wtf!?!?!??!

2021.06.11 | 01:09

5
гледайте си европИдалитИ
Точно

2021.06.11 | 00:26

3
И Каталуния ...

2021.06.11 | 01:09

4
В България има само българи точка. Който иска да е турчин да заминава за Турция, който иска да кека да заминава за Македония и там да се окъква, тук в България е за българи.

2021.06.10 | 21:15

2
Това е по препоръка Елена Йончева и Радан Кънев, двете протежета на Радеф.

2021.06.10 | 20:59

1
България пък подкрепя баския сепаратизъм. Това там е важно малцинство.

Добави коментар

Водещи новини