Румен Радев категоричен: Инициативата "Три морета" не е военен съюз срещу Русия

10 юни 2021 13:49

Румен Радев категоричен: Инициативата "Три морета" не е военен съюз срещу Русия
© Булфото (архив)
516 13

Винаги ще има спекулации относно геополитиката, но да не забравяме - България е член на ЕС и трябва да правим всичко възможно този съюз да става все по-силен и устойчив. Това заяви президентът Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на на конференцията "Инициативата "Три морета" - между геополитическата конфронтация и прагматичния реализъм", организирана от Института за икономика и международни отношения и фондация "Фридрих Еберт".

Държавният глава посочи, че това може да стане като водим политика за по-бързо сближаване, за хомогенно социално и икономическо развитие.

България, която е най-изостаналата страна в ЕС, имаме полза да си сътрудничим много по-интензивно с останалите по-развити държави, това е шансът да догонваме и да ставаме по-развити, посочи Радев.

Държавният глава припомни, че инициативата "Три морета" е платформа за сътрудничество и регионално развитие, която обхваща 12 страни от Централна и Източна Европа и допълни, че без Австрия, останалите имат сходна историческа, икономическа, социална траектория на развитие в последното столетие. Президентът сподели, че обединявайки усилията си страните от региона могат да бъдат по-ефективни, по-бързо да се интегрират в Европа, да постигнат конвергенция и необходимия изравняващ социален статус с държавите от Западна Европа.

Радев: Укрепването на инвестиционния фонд на „Три морета“ е важно за постигането на реални резултати на инициативата

Президентът Радев отхвърли спекулации за инициативата "Три морета" и изтъкна, че тя се развива в съвсем друго време и геополитическо пространство.

"Три морета" не е нито съюз, нито е военен, нито е срещу Русия. За спекулации, че "Три морета" целяла да отреже тръбите на руския газ от изток на запад към Европа, по думите на президента, е нелепо това да се твърди в страна, участничка в инициативата, където една тръба - "Турски поток" мина със завидна скорост през България, платихме за нея до стотинка, влизайки в дългове, да пренесем безплатно руски газ от Турция до Сърбия. И "Северен поток" вече приключва успешно. Така, че тази инсинуация отпада, посочи Радев.

Той отхвърли и тезата, че инициативата целяла да откъсне региона на Централна и Източна Европа от ЕС и посочи, че ЕК и Германия са стратегически партньори на "Три морета", чиято основна цел е по-бързото социално и икономическо сближаване между Източна и Западна Европа.

Румен Радев прие домакинството на следващата среща на върха на регионалната инициатива ''Три морета''

Симеон Николов, директор на Центъра за стратегически изследвания, изтъкна, че изоставането на Източна от Западна Европа е очевидно и това изисква не само инициативи и стратегии за преодоляването му, но и отчитане на общите процеси на континента и в света.

Въпреки че инициативата "Три морета" е икономическа и инфраструктурна рамка за сътрудничество с прагматични намерения, влиятелни участници и партньори проектират в нея свои геополитически стремежи, които не винаги отговорят на интересите на част от страните-членки, посочи Николов и допълни, че годините, през които е стартирала инициативата са показали, че колкото по-малко се намесват аргументи, свързани с геополитически измерения, толкова по-свободно отделните държави ще се включват в проектите.

Според вицепрезидента на Атлантическия клуб Елена Поптодорова не трябва да се оставя развитието на инициативата да бъде в някакъв традиционен геополитически сблъсък между САЩ и Русия.

,,Пред последните 30 години, а със сигурност преди това, България взима своите, особено геополитически, но и други решения, през "стомашна тревога" какво ще каже Русия'', каза Поптодорова.

Тя изтъкна, че Русия е партньор, държава, с която развиваме отношения, но много важно е да има еманципация, която да ни позволи, особено по "Три морета", да вземем своите най-добри, самостоятелни решения.

Да гледаме икономическите, стратегическите от гледна точка на икономиката ползи, посочи Поптодорова. Има разтваряща се пропаст между западната и източната част на ЕС и тази пропаст трябва да бъде събрана, ако искаме да стигнем до стратегическа автономия на ЕС и по-голяма роля на съюза като геополитически играч в света, каза още Елена Поптодорова.

Румен Радев: Увеличеният интерес към инициативата "Три морета" свидетелства за потенциала на региона

Проф. Нина Дюлгерова, преподавател във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър", отбеляза необходимостта да се поставя акцент върху диалога, а не върху конфронтацията и изрази надежда "Триморието" да се превърне не във вектор на противопоставянето между Изтока и Запада, защото най-близо до нас са Турция и Русия, а да бъде своеобразен медиатор.

България не трябва да излиза извън сферата на енергийните проекти, които се развиват, утвърждават и довършват в рамките на Балканския регион. За всички има място под слънцето, руските енергийни проекти ги има, ще започнат да се реализират в близко бъдеще, но нека те да бъдат част от енергийния микс и от политическата не конфронтация, а комфорт, който инициативата "Три морета" да създаде в България и в региона, каза Нина Дюлгерова.

Novini.bg
516 13

Свързани новини

Евро 2020

Коментари 13

Добави коментар
Tonirfaxa

2021.06.11 | 03:58

13
М­л­­а­­д­а­­ ­­м­­­о­­­к­­­р­­­а­ ­у­ч­е­­­н­­­и­ч­к­­­а­ ­ч­у­к­­а­ ­­ ­­­W­ ­W­­­ ­­W­­ ­.­ ­­­B­­ ­­­G­­­ ­1­­ ­­7­­ ­­.­­ ­­­C­ ­­­L­­ ­­­U­­ ­B
Chelseabnrza

2021.06.11 | 00:25

12
М­л­­а­­д­­­а­ ­­м­­о­­­к­р­­а­­­ ­­­у­­­ч­е­­н­­и­­­ч­­к­­а­­­ ­­ч­у­к­­а­­­ ­­­ ­­­W­­ ­­­W­­ ­­­W­­ ­­­.­ ­B­ ­G­­ ­­1­ ­7­ ­­­.­­­ ­­­C­­­ ­­­L­ ­­­U­­­ ­B
Donnafskta

2021.06.11 | 00:19

11
М­л­а­д­­а­­ ­­м­­­о­­­к­р­а­ ­­­у­­ч­­­е­­­н­и­­­ч­к­а­ ­ч­­у­­­к­­а­­­ ­­ ­­W­­ ­­W­­­ ­­W­­­ ­­­.­­ ­­B­ ­G­­­ ­­1­­­ ­­7­­ ­­.­­­ ­­­C­­­ ­­­L­ ­­­U­­­ ­­­B
Lisawejha

2021.06.10 | 22:08

10
М­­­л­а­­­д­­а­ ­­­м­о­­к­­­р­а­­ ­у­­ч­е­н­­и­ч­­­к­­а­­ ­­ч­­­у­­к­а­­ ­­ ­W­­­ ­W­­ ­­­W­­ ­­­.­ ­B­­ ­­G­ ­­1­­ ­7­­ ­­.­­ ­­­C­ ­­L­ ­­U­ ­­B
Tamathajxzsa

2021.06.10 | 16:09

9
М­­л­а­д­­­а­­ ­­­м­о­к­р­­а­­ ­­у­­­ч­е­н­­и­­­ч­к­а­­ ­ч­­у­к­­а­ ­­­ ­­W­ ­­­W­­ ­W­­ ­­.­ ­B­­ ­­­G­­ ­­1­­ ­7­­­ ­­.­ ­­C­­­ ­­­L­­ ­U­­ ­­­B
Mitaka

2021.06.10 | 14:04

2
Всички заедно да свалим Радев. Мвр е с нас, жандармерията е с нас гн Гешев е с нас, Армията е с нас, всички са с нас.Какво искаме повече,няма кок да ни пребиват и влачат като кучета. Ние тогава издържахме и не се изплашихме, пък сега никак.От нас се иска сега мощна атака и да изгоним фатмака завинаги. България е сега зависима от Радев, искаме свобода за децата родители и внуците си -правова държава.

2021.06.10 | 14:49

8
Адмирации за коментара
Ъпсурд

2021.06.10 | 14:22

7
"Държавният глава припомни, че без Австрия, останалите имат сходна историческа, икономическа, социална траектория на развитие в последното столетие." А сега де Фигурант ще ни праща на море в .... Австрия. Харвардеца дали пък няма да "отпусне" и по някой ваучер за това "море"- да ходим да "плажуваме".
Mitaka

2021.06.10 | 14:03

1
Спокойно, няма да ти се кара Путин, на есен си заминаваш
Бай Тошо

2021.06.10 | 14:10

6
Че нема да му се кара съм съгласен, ама какво ще стане с Мунчовите ушички? Путя направо ще му ги скъса!
Радев е тъпанар

2021.06.10 | 14:08

5
"Държавният глава припомни, че без Австрия, останалите имат сходна историческа, икономическа, социална траектория на развитие в последното столетие." Ех Мунчо, а аз пък се питам Австрия на кое от трите морета има излаз!?
Любчо

2021.06.10 | 14:04

4
Психическото състояние на Р. Радев е патологично явление! Действията му се ръководят от неистовото желание да прилича на някого, на когото тайно се възхищава и завижда до полуда, но осъзнава, че никога не може да бъде като него, защото самата природа го е създала като една озлобена, егоистична, комплексирана, вечно недоволна и нещастна твар! Това скрито, вътрешно преклонение и стремеж за подражание към човека, издигнат тайно в неговото подсъзнание в култ (разбирай Б. Борисов) води до налудничавото желание за отмъщение и дори физическа разправа, с цел този недостижим за него образ да изчезне от света! Той е неговата злощастна карма! Затова всички негови словоизлияния започват и завършват с Б. Борисов! Не съм психиатър, но сигурно в тази наука има точна, специфична терминология за такъв вид патология. Горко му на такъв нещастник! Горко и на наивните българи, които се довериха на извратеното его и жаждата за мъст и власт на нещастния българомразец „Фигурант”, който ги използва за задоволяване на собствената си егоистична мания за лидерство, без никаква реална оценка на собственото си нищожество! ! Горко ни и на нас, всички българи, ако не се мобилизираме на 11 юли. Единствения изход да спасим родината си е да ГЛАСУВАМЕ ЗА ПЪЛНО МНОЗИНСТВО на доказалата се като най-отговорна за бъдещето и стабилността на България политическа партия ГЕРБ!! Само това ще ни спаси!

Добави коментар

Водещи новини