Имало е въздействие върху длъжностни лица в Агенцията по вписвания показва проверка

  • 09 юни 2021 20:38

  • 1131
  • 5
Имало е въздействие върху длъжностни лица в Агенцията по вписвания показва проверка
©

На служители в Агенцията по вписванията е оказвано "въздействие". Това твърди зам.-министърът на правосъдието Иван Демерджиев, който вече е разпоредил проверка.

Към днешна дата е готова цялостната проверка за работата на институцията като са констатирани проблеми, които се систематизират. На този етап не става въпрос за уволнение на директора Габриела Козарева, уверяват от ведомството.

Министърът на здравеопазването поиска спешна проверка в Агенцията по вписванията, която отказала да регистрира назначеното от него ръководство.

От Агенцията по вписванията отговориха на министър Кацаров с документи

„Отказът на Агенцията да го направи излиза извън нейните законови правомощия. Всъщност, какво се опитват да ни кажат с това си действие? Ние сме недосегаеми, ние сме, може би, можем да правим всичко безнаказано, вие не можете дори да ни смените. Може”, заяви д-р Кацаров.

Според него шефката на Агенцията по вписванията - Габриела Козарева, е превишила правата си. И поиска Министерството на правосъдието да провери законно ли е действала. „Нямам абсолютно никакви съмнения в правилността на моите действия и никакви колебания да продължа по пътя, по който съм започнал”, посочи здравният министър.

Отговорът на Агенцията не закъсня. В официално становище от там пишат, че не могат да регистрират новото ръководство на болница "Лозенец", защото старият директор проф. Любомир Спасов обжалва уволнението си. А в казуса с „Александровска” имало неясноти.

В документите от здравното министерство било посочено, че новото ръководство е назначено след конкурс. Хората, които ще управляват обаче, отново според документите, били избрани до провеждането на такъв, пишат още от Агенцията.

„Защитава се тезата, че без конкурс може да се назначи член на борд на такива дружества, единствено когато се касае за общински дружества. Като аргументът се черпи от правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия. Но всъщност...ако е допустимо за общинските до конкурс да се назначи представител по определен ред, това е допустимо и за държавните”, категоричен бе Иван Демерджиев - зам. -министър на правосъдието пред Нова телевизия.

Министерството на правосъдието вече проверява дейността на Агенцията. Но не заради призива на здравния министър.

„До мен достигна сигнал, че е въздействано на длъжностни лица да вземат подобно решение”, твърди Демерджиев.

Последвайте канала на

Novini.bg
1131 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Aprilpezba

2021.06.10 | 13:34

5
М­­л­­­а­­­д­­а­­ ­м­­о­к­­р­а­­ ­у­ч­­е­н­и­ч­­к­­­а­ ­­­ч­у­к­а­­ ­­ ­­W­­­ ­W­ ­­W­­ ­.­­ ­­­B­­­ ­­G­­ ­­­1­ ­7­ ­­.­­­ ­C­ ­­­L­­ ­U­­ ­­­B
Marthauaila

2021.06.10 | 08:40

4
М­­­л­­­а­­д­­а­­­ ­м­о­­­к­р­а­­ ­­у­­ч­е­н­­­и­­­ч­­к­а­­ ­­ч­­у­­­к­­а­­­ ­­ ­­W­ ­W­ ­W­­­ ­­­.­­­ ­­­B­­­ ­­­G­­ ­­1­ ­­7­­ ­­­.­­­ ­C­­ ­­­L­­­ ­­U­­­ ­­B
Jazminkgota

2021.06.10 | 05:54

3
М­­­л­­а­­­д­­а­­ ­­­м­­о­­к­­­р­­­а­­­ ­у­­ч­е­­н­и­­­ч­к­­а­­­ ­­­ч­у­­­к­­­а­­ ­­ ­W­­­ ­W­­ ­W­­ ­.­­ ­B­­ ­­­G­­­ ­­­1­­­ ­­7­­ ­­­.­­ ­­­C­­­ ­­­L­­ ­U­­­ ­­B
Цв.

2021.06.09 | 20:56

1
Отново реваншизъм! Ами и вие не сте вечни! Сещате ли се? Всичко през просото само и само да си начеше всеки крастата, според комплексарщината, която носи. Един дол дренки всички.
Бай Тошо

2021.06.09 | 21:14

2
Абсолютно вярно.

Добави коментар

Водещи новини