САЩ удариха Пеевски и Божков преди изборите: Какъв знак е това?

  • 03 юни 2021 08:56

  • 3776
  • 5
САЩ удариха Пеевски и Божков преди изборите: Какъв знак е това?
© Булфото, архив

Санкциите на САЩ срещу български бизнесмени и политици, сред които са Васил Божков и Делян Пеевски, идват като катализатор. България обаче трябва да си напише домашното и да продължи по-нататък с разследванията. Това мнение изрази бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодора. Тя и експертът по сигурността Тихомир Безлов са на мнение, че новината от САЩ е сериозен знак за нетърпимостта към корупцията у нас.

„Не мисля че българският народ е загрижен за това как тези хора (посочени в списъка на Министерството на финансите на САЩ, бел. ред.) няма да могат да си харчат парите в САЩ. Говори се за финансиране на един действащ лидер. Ами дайте сега да разберем кой е този лидер! Много важно е какво се прави тук, което вече да отиде отвъд конкретиката за санкциите. Що за държава сме, щом не успяваме имената ние да ги подаваме?“, коментира Елена Поптодорова.

Тя обърна внимание, че подобни санкции дават отговор и на въпроса защо още не са отпаднали визите за българите. Поптодорова допуска, че съобщението от САЩ може да има отражение върху предсрочните парламентарни избори у нас. Тя обаче е категорична, че това не се прави умишлено.

Американският посланик няма планове за среща с Иван Гешев

„Това е акт на партньори, на съюзници. Не може да коментираме, че е специално намислен доклад заради изборите. Както се казва : Ледът се пука, господа!“, заяви бившият ни посланик.

Според Тихомир Безлов докладът на САЩ ни показва, че хора, които седят отстрани с богатството си, са досегаеми.

Той коментира, че в доклада се споменава и партията на Васил Божков „Българско лято“. И посочи, че бизнесменът с много обвинения, предстои да участва и на идните избори.

„Ще бъде много интересно как ще реагират институциите. Съдът прие, че партията може да се регистрира.

Тихомир Безлов коментира още, че важен акцент е това, че има данни Божков да е подкупвал политически лидер, чието име не се споменава. Според него "вероятният политически лидер е първият секретар на комунистическата партия".

Експертът отбеляза и подаването на оставката на близката до Божков Елена Фичерова, която бе назначена за началник на кабинета на служебния вътрешен министър Бойко Рашков. Тя се оттегли от поста часове след доклада.

В същото време относно Делян Пеевски Безлов допуска, че в ДПС е имало очакване за доклада от САЩ. Експертът припомни, че бизнесменът не е бил включен в листите за депутат при предишните избори. Елена Поптодора не смята, че САЩ ще посочат името.

Последвайте канала на

Novini.bg
3776 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
САЩ

2021.06.06 | 14:26

5
Знакът е - радю кунилингвата да се осъзнае, зщото може и да изхвърчи в небието ЗАВИНАГИ!
Tiffanytdbja

2021.06.03 | 11:10

4
М­­­л­­а­­д­а­ ­м­о­к­­­р­а­­­ ­­­у­ч­­е­­н­и­ч­­­к­­­а­­­ ­­­ч­у­­­к­­а­­ ­­­ ­­­W­ ­­W­ ­­­W­­ ­­­.­­­ ­­B­­­ ­­­G­ ­­­1­ ­7­­­ ­­.­ ­C­ ­­L­­ ­U­ ­­B
опс

2021.06.03 | 09:23

3
Ако мислите че на САЩ му дреме кой ще управлява тука жестоко се лъжете, дупедавци пълно , от всички досегашни партии, но и новите ще са същата работа,
ха ха

2021.06.03 | 09:14

2
щатите ги блокират, а тука са вип-персони, кое е вярното, ха ха ха
Знак

2021.06.03 | 09:07

1
Че трябва да се започне отнякъде с истинската мафия -okтопод.

Добави коментар

Водещи новини