Йотова разговаря с главния преговарящ на Албания с ЕС

  • 31 май 2021 16:51

  • 425
  • 5
Йотова разговаря с главния преговарящ на Албания с ЕС
©

Напредъка на Албания по пътя към Европейския съюз обсъдиха на „Дондуков“ 2 вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , и главният преговарящ на Република Албания с Европейския съюз Зеф Мази. Посещението на Мази е част от обиколката му в столиците на страните членки, където представя прогреса на своята страна.

Зеф Мази изтъкна, че Албания е сериозно фокусирана върху реформите, изисквани от ЕС, благодари за подкрепата на българската държава и заяви желанието страната му да почерпи от българския опит. Основният въпрос, който поставя Албания, е докога може да продължи процесът на отлагане започването на преговори. Главният преговарящ подчерта, че подкрепата за еврочленство сред албанските граждани е 92% и всяко следващо забавяне ще доведе до изтощение. Албания очаква ясна перспектива и се надява на Европейския съвет през юни да я получи.

Вицепрезидентът Йотова и Зеф Мази изразиха общата позиция, че Европейският съюз не може да бъде силен глобален играч без страните от Западните Балкани. „Липсваше широка дискусия в страните членки за промени в присъединителния процес“, подчертаха още Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , и Зеф Мази.

Вицепрезидентът отбеляза приноса на България, която в своето председателство на Съвета на ЕС върна и наложи в европейския дневен ред темата за Западните Балкани. Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , и Зеф Мази изразиха надежда, че след отстъплението от нея Словения като следващ председател отново ще я постави сред своите приоритети.

Тема на разговора бяха и двустранните отношения между България и Република Северна Македония. Вицепрезидентът подчерта категоричната българска позиция, заявена с приетата от Народното събрание декларация. Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , е убедена, че преговорите трябва да се водят, като се отчитат историческите факти, но и с поглед напред – да се спазват правата на хората с български произход в Северна Македония, да се прекрати езикът на омразата, недопустим за 21 век. Единодушна беше позицията, че проблемите трябва да се решават чрез преговори между двете страни, а не чрез европейски посредници. Изтъкнати бяха позитивните сигнали, изпратени от съвместното посещение в Рим на президентите на България и Северна Македония Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и Стево Пендаровски.

Правата на българското национално малцинство в Албания също бяха обсъдени на срещата на „Дондуков“ 2. Зеф Мази увери вицепрезидента, че предстои скорошно одобрение на останалите 4 от общо 12 подзаконови акта от вторичното законодателство на приетия през 2017 г. Закон за защита на националните малцинства, в това число и българското.

Последвайте канала на

Novini.bg
425 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
СЕРЕГЕЯ СЕСЕСЕРЕ

2021.07.03 | 16:55

5
ИЗЧАДИЕТО НА ЕДИНСТВЕНИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ САТРАП ПОЕЛ СИ ВИНАТА БЕЗ МЕЗЕ НАВИРА РОДИНАТА НИ ВСЕ ПО ДЪЛБОКО В РУСКИЯ КЕН ЕФ.
Nancysdhpa

2021.06.01 | 08:23

4
М­­­л­­а­­­д­а­­ ­­м­­­о­­­к­­р­­а­­­ ­у­­­ч­­е­н­­и­­ч­­к­а­­ ­ч­­у­­­к­а­ ­ ­W­­ ­­­W­ ­W­­­ ­­­.­­­ ­­­B­ ­G­ ­­­1­ ­­­7­­­ ­­­.­­­ ­C­ ­L­­ ­­U­­­ ­­B
Yolandaibdma

2021.06.01 | 07:30

3
М­­л­­а­­д­­­а­­ ­­м­­о­­к­­р­а­ ­­­у­­ч­е­­­н­­и­­­ч­­к­а­­­ ­ч­­­у­­­к­­­а­­­ ­­­ ­W­­­ ­­W­­ ­­­W­­­ ­­­.­­ ­­B­ ­­G­ ­­1­­­ ­7­­ ­­­.­­ ­­C­­­ ­L­­­ ­­U­ ­­B
XXX

2021.05.31 | 20:38

2
САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО МОЖЕ ДА НИ СПАСИ ОТ ЛЪЖИТЕ КОРУПЦИЯТА РЕКЕТА И КРАЖБИТЕ НА ГЕРБ И О.П САМО ТЕ ПРЕДЛАГАТ ИСТИНСКА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ ГЛАСУВАТЕ ЗА ТЯХ АКО ИСКАТЕ БОРБА СЪС МУТРИТЕ ОТ ГЕРБ И ФАШИСТИТЕ ОТ О.П И ПО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ НЕ СИ МИСЛЕТЕ ЧЕ ЕДИН ШОУ МЕН ЩЕ РЕШИ ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ

2021.05.31 | 17:12

1
КОМУНИСТИЧЕСКА БЕЗРОДНИЦА АНТИЗАПАДЕН ЕКСТРЕМИСТ

Добави коментар

Водещи новини