Променят методиката за оценка на хора с увреждания

  • 28 май 2021 15:42

  • 845
  • 0
Променят методиката за оценка на хора с увреждания
© Pixabay

Методиката за определяне на индивидуалната оценка на хората с увреждания ще бъде променена. Целта - да съответства на последните поправки в Закона за личната помощ, които са в сила от началото на годината.

Докладът за промените е публикуван за обществено обсъждане.

Удължават решенията на ТЕЛК и НЕЛК до 30 юли

При определена първа степен на зависимост, хората с увреждания ще ползват до 15 часа месечно лична помощ. За втора степен на зависимост се полагат 42 часа на месец, за трета - до 84, и за най-тежката, 4-та степен на зависимост, са определени до 168 часа право на лична помощ.

С друга предложена от социалното министерство промяна в методиката се прецизират и правоимащите за лична помощ. Това са хора с трайни увреждания, установени вид и степен на увреждане с определена чужда помощ, както и децата с 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане без определена чужда помощ, пише Монитор.

Статистиката към момента сочи, че от 80 хиляди потенциални ползватели на лична помощ, 37 500 вече имат личен асистент.

"Основната цел, която се постига с приемането на предложената промяна е повишаване ефективността на провежданата държавна политика за предоставяне на лична помощ на хора с увреждания. Предложените изменения предполагат превенция от социална зависимост, недопускане на злоупотреби и рискове за социалната система, финансирана с публичния ресурс. По този начин ще се създаде обективен механизъм за преодоляване на идентифицираните затруднения в областта на личната помощ", се казва още в доклада.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
845 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини