Радев: Традиционната вече аудиенция за 24 май във Ватикана е знак за ролята на България в световното културно пространство

  • 27 май 2021 16:12

  • 465
  • 8
© Vatican Media

Негово Светейшество Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март отправи послание към българския народ за здраве, за благополучие, за просвета. Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на пред журналисти след аудиенцията си при Светия отец във Ватикана. Това е третата среща във Ватикана между българския държавен глава и главата на Римокатолическата църква. Днес президентът проведе среща и с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин.

Държавният глава посочи, че визитата във Ватикана е преминала в топла и радушна атмосфера.

„Папата има желание нашите църкви да се сближават още повече, ние имаме повече от хилядолетна история в нашите отношения, започнали още от времето на Княз Борис при покръстването на българите IX век“, заяви Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

По думите на държавния глава традицията, установила се през последните десетилетия, българска делегация на най-високо държавно ниво да бъде приемана на аудиенция във Ватикана, е важен знак за признание не само за делото на братята Кирил и Методий, а и за ролята на България в световното културно пространство в днешния съвременен свят.

Снимка © Vatican Media

Президентът посочи, че Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март взима активно отношение по всички съвременни проблеми, като на срещата са обсъдили „съвременния бич на държавността -  корупцията, не само в държавните ръководства, но и в църквата“. „Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март днес посочи и че „дяволът влиза в човека през джоба му“, заяви Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

Българският президент подари на Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март композиция, изготвена от българския историк Румен Манов. Тя обединява български икони и символи и католически  символи върху седеф, изработени в България.

Във Ватиканската апостолическа библиотека президентът Радев разгледа фрагменти от открития преди няколко години трактат „За древността на бащината земя и за българските дела“, написан от родения в Чипровци архиепископ Петър Богдан Бакшич.

Снимка © Vatican Media

Ръкописът на Петър Богдан има невероятно значение за нашето осъзнаване като българи и нация и за започването на нашето възраждане, заяви президентът и припомни, че написването на ръкописа предшества „История Славенобългарска“ на отец Паисий. „Този труд е за древността на бащината земя и за българските дела, това е изключително силно послание за свобода, за чест, достойнство, за ценности, за осъзнаването, за идентичността на един народ, заяви Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

Ръкописът се съхранява в библиотеката в Модена, а Администрацията на президента е предприела инициативата той да бъде изложен в България за месец, съобщи Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. „Папата и държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин обещаха подкрепата си това да се случи“, заяви Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

Снимка © Vatican Media

Днес президентът Радев присъства и на Божествена света литургия в базиликата „Сан Клементе“, където светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на славянски език след благославянето на азбуката и книгите от римския епископ папа Адриан II. Литургията бе отслужена от Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний. Президентът посочи, че за България е огромно признание, че днес за пръв път се провежда служба от български архиепископ  в базиликата, където са служили нашите Свети братя Кирил и Методий. „С подкрепата на папата и на държавния секретар на Ватикана все повече католическата църква се отваря за наши източноправославни служения не само тук, а и навсякъде по Европа“, заяви Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. По думите му това е голяма подкрепа за единението на нашите общности по света.

В базиликата „Сан Клементе“ държавният глава отдаде почит пред мощите и гроба на Свети Кирил. Днес президентът положи венец и пред паметника на Иван Вазов и паметника на св. св. Кирил и Методий, разположен в двора на българското посолство в италианската столица.

Снимка © Vatican Media

Последвайте канала на

Novini.bg
465 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Умник Гюро

2021.05.28 | 02:02

8
Време е вече Фатмака да го ваксинират срещу Морбид-19 и да си ходи към... ада по живо по здраво!
Умник Гюро

2021.05.28 | 01:57

7
Слугата фатмак отиде да се о.ду.пи на шефа-сатанист.
Jennifermkera

2021.05.28 | 01:36

6
М­­­л­­а­д­а­­ ­­м­­о­­­к­­­р­­­а­­ ­­­у­ч­­­е­­н­и­­ч­к­а­­ ­ч­у­­­к­­­а­­­ ­­­ ­W­ ­W­­­ ­­­W­­ ­­­.­ ­­B­­­ ­­­G­ ­1­ ­­7­ ­­.­­ ­­C­ ­­L­ ­­U­­ ­­B
Loripjnta

2021.05.27 | 19:08

5
М­­­л­­­а­­­д­­а­ ­­м­­­о­­к­­р­­­а­ ­­у­­­ч­­е­н­­­и­ч­­­к­а­­ ­­ч­­­у­­­к­­а­­ ­­ ­­­W­­ ­­W­ ­W­­­ ­.­ ­­B­­­ ­­­G­ ­1­ ­7­­­ ­­.­ ­C­­­ ­­­L­­­ ­­­U­­ ­­B
ПЕСОГЛАВЕЦ КОЛАБЪР

2021.05.27 | 18:54

4
КАТОЛИЧЕСКАТА ЦЪРКВА МРАЗИ БОГОМИЛСТВОТО И ИСКА ДА РАЗБЕРЕ ТАЙНСТВАТА НА БАЯН МАГА.ДОСЕГА НЕ Е СТАНАЛО,НЯМА И ДА СТАНЕ!
трима

2021.05.27 | 16:58

3
трима папи са ме галили по тиквата. сериозна работа е това.
сега

2021.05.27 | 16:40

2
сега не само тиквун ще се хвали, че е ходил при папата.
wtf!?!?!??!

2021.05.27 | 16:22

1
ролята на България в световното културно пространство!!!!!!!????????????лакардии.......

Добави коментар

Водещи новини