Андрей Новаков става ЕНП докладчик за отпускане на помощ за съкратени пилоти и служители от авиобранша

  • 17 май 2021 15:58

  • 288
  • 3
Андрей Новаков става ЕНП докладчик за отпускане на помощ за съкратени пилоти и служители от авиобранша
© ПП ГЕРБ

Евродепутатът от ЕНП / ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в Андрей НоваковАндрей НоваковАндрей Новаков е български политик от партия ГЕРБ и евродепутат в групата на Европейската народна е определен за докладчик в сянка за предоставянето на подкрепа за съкратени работници в авиосектора, загубили работата си в следствие на съкращения заради пандемията COVID 19. Това е едно от ключовите досиета в бюджетната комисия на Европарламента, чрез което се предоставя финансиране в размер на 5 млн. евро за помощ и професионална реализация на съкратени служители от самолетния гигант KLM. Средствата се отделят по Европейския фонд за приспособяване към глобализацията (ЕФПГ).

По правило ЕФПГ може да се използва при съкращения на над 500 работници от една компания или когато голям брой работници са съкратени в определен сектор в един или в няколко съседни региона. Това е причината до момента да няма българска компания, допустима за помощ по този фонд. Предстои Новаков да проведе срещи с представители на авиационния бранш в страната за обсъждане на средата и проблемите на сектора с акцент възможности за подкрепа и преодоляване на ефектите от пандемията. Досега той е работил и по други доклади за финансова подкрепа по Европейския фонд за приспособяване към глобализацията, сред които за компании като AlItalia, Caterpillar (Белгия), Mory-Ducros (Франция) и др.

Пандемията от COVID-19 се отрази драстично на въздушния транспорт поради ограниченията за пътуване и безпрецедентния спад в пътническите полети. През април 2020 г. международният пътнически трафик спадна с 98,9% в сравнение с април 2019 г. и 64% от въздухоплавателните средства в света бяха на земя, което представлява най-голямото свиване в историята на въздухоплаването. В следствие на намалените приходи, много авиокомпании бяха принудени да уволнят работници или да обявят несъстоятелност.

Андрей НоваковАндрей НоваковАндрей Новаков е български политик от партия ГЕРБ и евродепутат в групата на Европейската народна е евродепутат от 2014 г., когато става най-младият член на ЕП (2014 - 2019) и един от най-младите в историята на институцията. Понастоящем той е координатор в Комисията по регионално развитие на ЕП и участва в още три парламентарни комисии - Кoмисията по бюджети (BUDG), Комисията по транспорт и туризъм (TRAN) и Комисията по бюджетен контрол (CONT).

Novini.bg
288 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.05.17 | 16:45

3
Бая напържоляха свинтерите от ПП ГРОБ в Брюксел.
само да питам

2021.05.17 | 16:06

2
какво свърши комунистическото лайненце слабаков за това време?!?!
само да питам

2021.05.17 | 16:02

1
колко плащаме НИЕ за издръжката на нишоправещите еврокомсомолци!?!?

Добави коментар

Водещи новини