Йорам Елрон, посланик на Израел в България: „Хамас“ цели да заличи Израел от картата

  • 16 май 2021 18:22

  • 1899
  • 10
Йорам Елрон, посланик на Израел в България:  „Хамас“ цели да заличи Израел от картата
© БТВ

Посланикът на Израел у нас Йорам Елрон коментира ситуацията с ракетните обстрели. Пред БТВ той каза, че кампанията на „Хамас“ и други терористични организации цели да унищожат Израел от картата.

Как си обяснявате тази рязка ескалация на напрежението, довела до човешки жертви и от двете страни на конфликта?

– Това е продължаваща кампания на „Хамас“ и други терористични организации за подстрекаване към насилие, за генериране на тероризъм. Това е организирана кампания от тези терористични организации. Тяхната цел е да унищожат Израел, да ни разпръснат, да заличат Израел от картата. Тази кампания продължава от много време от тяхна страна.

Не бива да се забравя, че „Хамас“ е терористична организация и е призната за такава от международната общност, от САЩ, от европейските страни, включително и от България. Израел използва правото на самозащита, за да защити гражданите си. „Хамас“ всъщност извършва двоен грях: първо напада цивилното население на Израел, използвайки тяхното цивилно население в Газа като човешки щит. Трябва да последва ответна реакция и ние реагираме със сила.

Най-малко 40 палестинци са убити при израелските удари по град Газа днес

Как ще отговорите на твърдението, че политическата несигурност и дефрагментация в Израел е повлияла на способността на страната да предвиди тази ситуация?

– Изобщо не съм съгласен с предпоставката за този въпрос. Няма абсолютно никакво отношение между политическата ситуация и начина, по който Израел реагира на терористични атаки, продължаващи вече толкова много години. Това е продължаваща кампания, както казах.

От миналия понеделник насам, повече от 1700 ракети са изстреляни срещу Израел срещу цивилното население, както споменах, водейки до значителни щети, жертви, принуждавайки милиони израелци да търсят убежище, което е абсолютно неприемливо и на което отговаряме със сила.

Имах предвид дали смятате, че терористични групировки като „Хамас“ и „Ислямски джихад“ използват такива моменти на политическа несигурност с избори след избори в Израел, за да ви нападат?

– Казвам Ви, няма връзка между политическата ситуация и терористичната кампания на „Хамас“, „Ислямски джихад“ и други терористични организации. Това е организирана кампания, нямаща нищо общо с политическата ситуация. Целта е да се създаде хаос, насилие, тероризъм, като крайната цел е унищожаване на Държавата Израел, според устава на тази терористична организация.

И пак подчертавам, че международната общност е признала „Хамас“ за терористична организация, включително и България. Получихме изявление в наша подкрепа от правителството на България, от двамата министри на външните работи (и бившият, и новият), заявявайки ясно, че ракетните атаки над Израел, тероризиращи израелците и арабите в Израел, трябва да бъдат преустановени незабавно. Високо оценяваме тази подкрепа от страна на България.

Израелски удар срути сграда с офиси на "Ал Джазира" и Асошиейтед прес в Газа

Наблюдаваме и различни аспекти на сблъсъци – между араби и евреи в израелски градове – което дава повод за опасения, че ситуацията може да се влоши драстично.

– Израел е държава на законите. Полицията ще гарантира за опазването на реда и спазването на закона. Лидерите, президентът, министър-председателят осъждат тези актове на насилие и се надявам скоро да бъдат потушени и да се върнем обратно към нормалния начин на съвместно съществуване, което характеризира израелското общество. Сигурен съм, че ще можем да преодолеем предизвикателството.

При какви условия Израел би прекратил огъня?

– Както казах, нашата кампания е за самозащита. Целта ни е да възстановим мира и спокойствието в южен Израел дългосрочно, да укрепим възпиращите фактори и да гарантираме, че „Хамас“ разбира, че ще плати много скъпо за терористичните действия, които започна в понеделник.

Какво прогнозирате за идните седмици? Министерството на отбраната заяви, че ударите ще продължат до „настъпването на пълна тишина“?

– Това казах, това са ни целите, за да гарантираме дългосрочен мир в южен Израел и че „Хамас“ и другите терористични организации да премислят няколкократно, преди да предприемат действия срещу Израел.

Novini.bg
1899 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Marynbwya

2021.05.18 | 23:39

10
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B

2021.05.17 | 10:02

9
Палестинците са били там хилядолетия преди да дойдат евреите в тези земи, дори това го пише в еврейската религия" уж тогава Господ ги насочва към тези земи за да ги отърве от Фараона. Израел е създадена държава на палестинска земя през 1948 и 1/4 от палестинския народ бяха избити от евреите, 2/4 изгонени по света и 1/4 останаха в отделни окупирани автономи!!
Beckyayboa

2021.05.17 | 02:51

8
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
Jenniferxmoha

2021.05.17 | 00:38

7
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
Pamcgfga

2021.05.17 | 00:18

6
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B

2021.05.16 | 20:53

4
Израел е създадена държава на палестинска земя през 1948 и 1/4 от палестинския народ бяха избити от евреите, 2/4 изгонени по света и 1/4 останаха в отделни окупирани автономи!!
Уотсън

2021.05.17 | 00:02

5
Да те светна тези земи никога не са били палестински , Цар Соломон ( еврейн ) ги е управлявал хилядолетия назад ,после Римляни ,Османска империя ,Британска колония ,от там я създават ( откупуват съгласието на световните лидери ) пак еврейте . с леки пропуски това е в исторически план. Няма нито една археологична находка от палестинци ,а има хиляди от еврей ромляни и османци !
Гошо от почивка

2021.05.16 | 20:39

3
Светът няма търпение да бъдете заличени!
обратното

2021.05.16 | 19:09

2
Точно обратното става.
Бай Васо Сърбеца

2021.05.16 | 18:31

1
Чифутска измет, ваще домове са газовите камери! Исраел не съществува

Добави коментар

Водещи новини