Николай Младенов с горещ коментар за разрушаващата война в Газа

  • 15 май 2021 10:37

  • 17155
  • 10
Николай Младенов с горещ коментар за разрушаващата война в  Газа
© Булфото

„Това, което сега се случва, беше абсолютно предотвратимо. Много грешки бяха допуснати от двете страни.“ Това мнение относно ескалиралия конфликт Израел – Палестина изрази пред БНР Николай МладеновНиколай Младенов Николай Евтимов Младенов е избран за министър на външните работи от 41-ото Народно събрание на 27, доскоро координатор на ООН за близкоизточния мирен процес. По думите му ескалацията е била оставена да се случва седмици наред, преди да се стигне до интензивните военни действия, на които сме свидетели.

Младенов не вижда пространство за медиация заради напредналата фаза на конфликта, но изрази надежда да се намери „пролука“ за медиация и намаляване на напрежението, защото случващото се ще маркира региона за години напред.

Войната е на три фронта – единият е противопоставянето „Хамас“ – Израел, вторият - сблъсъците между евреи и араби, а третият - пропагандната война, описа ситуацията Младенов.

Като дългосрочна опасност той открои много категоричната радикализация на населението и от двете страни на границата.

В миналото управлението на конфликта е било съсредоточено в това да се намали напрежението на границата на Газа, посочи Николай МладеновНиколай Младенов Николай Евтимов Младенов е избран за министър на външните работи от 41-ото Народно събрание на 27. Сега обаче конфликтът е прелял и в Ерусалим, в светите места и определени квартали на града, в които живеят основно араби.

Нетаняху се закани: Ще ударим здраво терористите

Сред причините за днешната ситуация той открои: „Абсолютно замразеният мирен процес, абсолютното отнемане на всяка надежда у хората, че чрез мир и преговори може да се реши конфликтът по начин, който да е взаимоизгоден и за двете страни. Това е реалността, с която конфликтът живее от много години. Хората губят надежда и се радикализират и от двете страни.“

Без смислени преговори, които да позволят на лидерите и от двете страни да убедят населението, че мир е възможен, спиралата на радикализацията ще се засилва, коментира Николай МладеновНиколай Младенов Николай Евтимов Младенов е избран за министър на външните работи от 41-ото Народно събрание на 27.

Близкоизточният мирен процес във вида, в който международната общност го познаваше досега, е мъртъв отдавна, категоричен е Младенов.

Вътрешнополитическият дебат в Израел отдавна не признава формулата „мир срещу земя“, обясни още той и допълни като усложняващ фактор това, че Газа и Западният бряг са под контрола на две съвсем различни групировки.

Относно ситуацията в ивицата Газа Николай МладеновНиколай Младенов Николай Евтимов Младенов е избран за министър на външните работи от 41-ото Народно събрание на 27 заяви още, че голяма част от съществуването на нормалния живот там се дължи на донорите, които „на изкуствено дишане поддържат икономиката на ивицата Газа, и на това, което Египет прави – това е кислородната линия на Газа в момента“.

Ако това, което виждаме в момента, продължи още една седмица или десет дена, последствията ще бъдат много тежки, а разрушителна война ще направи Газа неуправляема, което вече няма да е само проблем на Израел, смята Николай МладеновНиколай Младенов Николай Евтимов Младенов е избран за министър на външните работи от 41-ото Народно събрание на 27.

Ключова роля в деескалацията на напрежението може да играе Египет, отбеляза той.

„Всички опити в миналото са показали, че натиснати отвън, страните не стигат до споразумение, което могат да изпълнят успешно в продължителен период от време.“

Последвайте канала на

Novini.bg
17155 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Lisaemzea

2021.05.16 | 19:13

10
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
Susannggza

2021.05.16 | 04:27

9
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B

2021.05.15 | 20:36

8
Нетаняху е като Тиквака, за да е на власт е готов на всичко. Добре, че Тиквака е страхлив.
XXX

2021.05.15 | 13:02

7
САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО МОЖЕ ДА НИ СПАСИ ОТ ЛЪЖИТЕ КОРУПЦИЯТА РЕКЕТА И КРАЖБИТЕ НА ГЕРБ И О.П САМО ТЕ ПРЕДЛАГАТ ИСТИНСКА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ ГЛАСУВАТЕ ЗА ТЯХ АКО ИСКАТЕ БОРБА СЪС МУТРИТЕ ОТ ГЕРБ И ФАШИСТИТЕ ОТ О.П И ПО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ НЕ СИ МИСЛЕТЕ ЧЕ ЕДИН ШОУ МЕН ЩЕ РЕШИ ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ

2021.05.15 | 13:00

6
Логично е да има Израелци в арабските градове ,наолоко ,но няма ,значи еврейте са по-приемствени ,щом позволяват на араби да живеят в градовете им и да имат свой квартали .С други думи араба като цигамина сложи го и в центъра на света ,като Йерусалим, си остава араб/циганим ,Ние да се радваме ,че мънгалите не са поискали собствена държава от нас.
смрт на грб

2021.05.15 | 12:29

5
"Богоизбраните" накрая ще си намерят, каквото винаги са си търсели ! После пак ще има "ооох, боли" .
Умномислещ

2021.05.15 | 11:18

2
Един човек да разсъждава нормално
смрт на грб

2021.05.15 | 12:28

4
Чифута ВИНАГИ гледа своя собствен интерес ! Но повече няма да им се получи. Изтласкаха и окупираха несправедливо исконно палестински земи. Стига толкова !
Melissattola

2021.05.15 | 12:17

3
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
трудът ще ви направи свободни

2021.05.15 | 10:58

1
Има си и поговорка : "Алчно дупе , кръв сере" .

Добави коментар

Водещи новини