Вицепрезидентът Йотова: Европейските граждани очакват нова и резултатна политика за сигурност

  • 13 май 2021 12:53

  • 259
  • 4
Вицепрезидентът Йотова: Европейските граждани очакват нова и резултатна политика за сигурност
©

Европейските граждани очакват нова и резултатна политика за сигурност. Темата за самостоятелна отбранителна и политика за сигурност на Европа не е нова, но на този етап политическото говорене е повече в сравнение с резултатите, различията са повече от единодействието и Общата политика за сигурност и отбрана и до днес остава най-слабо развитата европейска политика. Тези позиции вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , изрази на онлайн конференция „Изпреварваме бъдещето: подготовка за НАТО 2030“. Във форума, който отбелязва 30-годишнината на Атлантическия клуб в България, участват бивши генерални секретари на Северноатлантическия алианс, висши представители от структурите на НАТО, чуждестранни експерти по сигурност и отбрана.

„Според мнозина политици и анализатори европейските граждани вече не се питат какво само НАТО и САЩ могат да направят за тях, но най-вече какво самите ние като европейци можем да направим за себе си, да браним собствената си сигурност и да имаме балансирано сътрудничество с атлантическите ни партньори. Скорошно проучване показва, че европейските граждани поставят на първо място като важност темата за сигурността в различните й аспекти“, заяви Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Вицепрезидентът припомни Глобалната стратегия за външна политика и сигурност на ЕС от 2016 г., по която няма значими постижения. Стъпка напред е т.нар. Стратегически компас, предназначен да приложи глобалната стратегия на ЕС и да направи анализ на заплахите в целия блок. Той се очаква да бъде одобрен през 2022 г. по време на френското председателство на ЕС.

Сигурността във всички аспекти е съществена част и от платформата за европейски диалог „Бъдещето е в твоите ръце“, основен компонент от Конференцията за бъдещето на Европа, която официално стартира на 9 май. Платформата дава възможност на европейските граждани да заявят своите идеи за реформирането на съюза. Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , е убедена, че 71 години след паметната декларация на Шуман е необходима нова декларация за развитието на ЕС. По въпроса за сигурността е нужна и промяна в Лисабонския договор, която да отчита новите реалности.

Вицепрезидентът посочи, че паралелно с дискусията за бъдещето на ЕС се провежда и разговорът за бъдещето на НАТО по предложения от главния секретар на Алианса Йенс Столтенберг план „НАТО 2030“.

В изказването си Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , разгледа въпроса за сигурността и отбраната в три аспекта – национален, европейски и глобален. „Не може да има само „европейска“ и само „натовска“ сигурност, най-малкото защото повечето участници са едни и същи. Въпросът за сигурността на Европа преминава през резултатното и балансирано сътрудничество между ЕС и НАТО, като се отчитат интересите на държавите членки и се избягват противоречията, и през добрите решения в интерес на гражданите. Задължително е взетите решения да бъдат в контекста на регулирани отношения с другите големи сили като Русия и Китай“, подчерта вицепрезидентът.

Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , е убедена, че е крайно време България да се върне към същностния разговор за общото ни бъдеще като част от ЕС и НАТО. „Трябва да водим този разговор в нашето общество, да имаме и отстояваме своите позиции като равноправни членове и на двата съюза“, изтъкна вицепрезидентът.

Последвайте канала на

Novini.bg
259 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
България

2021.05.24 | 16:22

4
"ГЕНЕРАЛСКАТА" МОЛИТВА ДЯДО ГОСПОДИ ПРОСТИ МИ, МОЛЯ ТИ СЕ ОТ ДУША, * С МАЛКО РАЗУМ НАДАРИ МЕ, ТА ДА МОГА ДА МЪЛЧА. ЧЕ БОРИСОВ ЩОМ ГО ЧУЯ, НЕЩО СЕ ОБРЪЩА В МЕН, ДРЪНКАМ ГЛУПОСТИ, АЗ ЗНАЯ, НО НАЛИ СЪМ СУПЕРМЕН. АКО НЕЩО НЕ ИЗЛАЯ, ГУБЯ ПОЧВА ПОД КРАКА. ДЕН НЕ МОГА ДА ИЗТРАЯ, НО ТОВА МИ Е В КРЪВТА. НАУЧИ И МОЙТА ДЕСИ, ДА НЕ ВЪРШИ ГЛУПОСТИ, ЧЕ СЪС НЕЙНИТЕ ЕКСЦЕСИИ МИ СЪЗДАВА ТРУДНОСТИ. А ПЪК АЗ ТИ ОБЕЩАВАМ, ЧЕ ВЪВ МОЙ ФАТМАШКИ СТИЛ, ЩЕ ИГРАЯ ГЛАВНА РОЛЯ В ДОЛНОПРОБЕН ВОДЕВИЛ. АМИН ! * ИВАН ВАЗОВ (,,МОЛИТВА")
Kellyubboa

2021.05.15 | 09:28

3
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
Mitaka

2021.05.13 | 14:03

2
Тази е с нула рейтинг
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2021.05.13 | 12:58

1
Европейските граждани очакват комунистите да пукнат за да потръгне в положителен аспект животът им!

Добави коментар

Водещи новини