Идеолог на новата партия на Жан Виденов: През 1997 г. го свалиха с преврат

  • 12 май 2021 18:42

  • 3690
  • 3
Идеолог на новата партия на Жан Виденов: През 1997 г. го свалиха с преврат
© Булфото/Архив

На изборите на 4 април БСП получи възможно най-ниския резултат. Лявото е натикано в ъгъла и е в разпад. Очевидно е, че има нужда да се появи нещо ново вляво, което не е обвързано с модела, създаден в България през последните 20 години. 

Това каза пред БНР Иван Атанасов, идеолог на новата лява партия "Лява алтернатива" с лидер Жан ВиденовЖан ВиденовЖан Василев Виденов е български политик, министър-председател на България през

Жан Виденов се готви отново да влезе в политиката?

По думите на Атанасов не може да се говори за вина на Виденов за провала на неговото управление от 1995 до 1997 година, като определи т.нар. Виденова зима като преврат и първата цветна революция в Източна Европа. "Правителството на Жан ВиденовЖан ВиденовЖан Василев Виденов е български политик, министър-председател на България през беше свалено с преврат, защото отказа да изпълни няколко неща. Първо - отказа да следва модела, започнал с мораториум за изплащане на външния дълг от Луканов, който създаде отвратителна среда. През двете години на управление трябваше да се изчисти средата, натрупана от предходните 5 години. Второ - правителството отказа да предостави тръбите от газовата мрежа на България на Русия", разкри той.  

Иван Атанасов подчерта, че инициатор за въвеждането на Валутния борд е бил Жан ВиденовЖан ВиденовЖан Василев Виденов е български политик, министър-председател на България през, но не са му позволили да го въведе. "Ако го бяхме въвели ние, а не следващото управление, резултатите щяха да са съвсем различни", категоричен бе той. На изборите на 11 юли новата лява партия ще участва с регистрацията на друга политическа формация. "Работното название на коалицията е "Ляв алианс за България. Чиста и свята република", обясни Атанасов. 

Социолог: Има риск БСП да се разцепи, подкрепата за ГЕРБ също ще падне

Мнение по темата изказа и журналистката Мира Баджева, която коментира, че следовниците на Жан ВиденовЖан ВиденовЖан Василев Виденов е български политик, министър-председател на България през може би смятат, че 20 и няколко години са достатъчни, за да поискат индулгенция от обществото. "Това е опит за повторна легитимация. По-скоро искат да се чуе гласът им публично, отколкото да е политическа заявка", обясни тя.

Според Баджева Корнелия Нинова не би трябвало да се притеснява от Жан ВиденовЖан ВиденовЖан Василев Виденов е български политик, министър-председател на България през, но посочи, че пред БСП има други проблеми. "Много слоеве в партията не са доволни от лидерството, които ще се възползват да намерят за кого да гласуват", отбеляза тя и прогнозира по-слаби резултати на БСП на изборите през юли.

Последвайте канала на

Novini.bg
3690 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Чалгата Вън

2021.05.12 | 19:11

2
29 фалирани банки, тотална кражба на спестяванията на хората, долар по 3000 лв. заплати от по 10 долара, пенсии по 2-3 долара, в магазините се сменяха цените по 3-4 пъти на ден. това мършаво човече Виде/нов и Рум/ен Ге/чев са виновни за поредната национална катастрофа при управлението на комунистите. На ако Виде/нов успее да привлече част от електората на Нин/ова и ги направи 5та или 6та политическа сила ще е добре за страната. А ако изобщо БСП изпадне от парламента ще е още по добре. Действай Ви/денов - помогни на Ни/нова да доубиете столетната престъпна групировка.
очевидец

2021.05.12 | 20:18

3
говориш самата истина
елекртически стол!!!

2021.05.12 | 18:56

1
въпроса е: защо не го изпецкаха на стената , като урода чаушеску....

Добави коментар

Водещи новини