Йотова: Да пазим и ценим словото, за него са водени битки и изтърпявани страдания

  • 11 май 2021 14:00

  • 255
  • 1
Йотова: Да пазим и ценим словото, за него са водени битки и изтърпявани страдания
© Прессекретариата на президентството

„В храма на писаното слово, в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в днешния празничен ден трябва да си дадем обет – да пазим и ценим словото, да не пилеем думите, да не ги изпразваме от съдържание. За правото да бъдат изричани и писани думи на родния език са водени битки, преживявани са страдания.“

С тези думи вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , се обърна към гостите на патронния празник на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Православна църква почита паметта на Светите равноапостоли Кирил и Методий

По повод професионалния празник на библиотечните и информационните специалисти Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , заяви: „Вашето дело е велико – това не е клише. Вие държите златния ключ, който отваря вратата към познанието, към стари и нови светове. Наследници сте на славянските първоучители Кирил и Методий, които преди 11 века разпръснаха семето на познанието на родния език, изградиха духовно целия славянски свят.“

Вицепрезидентът изтъкна, че като държава и общество сме в дълг към всички, отдали живота си на книгите. „Библиотека трябва да има и в най-малкото село на България. Чрез познанието от книгите се формира българската нация, както ни завеща големият проф. Тодор Боров“, заяви Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,. В Националната библиотека бе открита изложба, посветена на 120-годишнината от рождението на проф. Боров, която почита значимото му научно и духовно дело. Вицепрезидентът подчерта, че библиотеките издигат интелектуалното ниво на българската нация, а това е най-важният залог за просперитета на една държава. Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , посочи, че библиотеките имат своето пълноценно бъдеще в модерния свят и поздрави Националната библиотека, че не отстъпва от съвременните технологии и продължава да бъде притегателен център за всеки, който иска да се докосне до словото.

„Езикът формира българската народност. Той свързва българите в целия свят“, подчерта вицепрезидентът. По повод 11 май, когато почитаме Светите братя Кирил и Методий, Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , организира виртуална литературна среща с български писатели и поети от далечни краища на света. Техни произведения са част от богатството на Националната библиотека.

Вицепрезидентът Йотова поднесе венец пред паметника на Светите братя пред Националната библиотека.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
255 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2021.05.11 | 16:28

1
Словото е свято и няма нищо общо с комунистите-сатанисти. Защо тази комунистическа свиня не споменава нищо за зловещите паметници на окупаторския съветски башибозук? До кога ще търпим тези символи на насилието в независима България?

Добави коментар

Водещи новини