Гледай на живо

Евро 2020: Англия - Шотландия 0:0

"Ама то е ад, бе!" или как ще запомним 45-ия парламент

14 май 2021 15:09

"Ама то е ад, бе!" или как ще запомним 45-ия парламент
© Булфото, архив. Колаж: Novini.bg
1959 32

Редовните парламентарни избори на 4 април преминаха под знака на големите очаквания. Въпреки че се знаеше, че напрежение ще има най-вече заради големите различия между шестте партии, които влязоха в 45-ия парламент, все пак се предполагаше, че ще бъде направен опит за консенсус. Че това няма да се случи, стана ясно от първото заседание на Народното събрание. 

Всеки беше срещу всеки, малко бяха готови за компромиси, а всички бяха срещу ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в. Вместо място за правене на реална политика, 45-ият парламент стана арена на сблъсъци.

Най-възрастният депутат Мика Зайкова откри новия парламент със заръка:

„Мисля, че ние тук наистина може да направим нещо много важно, независимо от това, че сме различни, независимо от това, че имаме различни политически убеждения”.

По-късно ще признае, че не е била добра орисница, а ситуацията в пленарната зала е ще сравни с лудница.

Снимка Булфото

Така наистина изглеждаха повече от заседанията на 45-ия парламент –гръмки изказвания, закани, викове, обиди. Напрежението витаеше отвсякъде.

Ще запомним заяжданията, струпването на депутати около председателството място или парламентарната трибуна, виковете „Оставка“, заканите за съд и прочие.

На този фон справка на сайта на Народното събрание показва, че само един депутат е официално със забележка порицание за поведението си.   

Не малко пък депутати са имали неоправдани отсъствия  за този кратък период – от 15 април до 10 май.

45-ият парламент според някои обаче е минал и под знака на така желаната промяна. Според председателя Ива МитеваИва МитеваИва Митева Йорданова-Рупчева е родена на 25 октомври 1972 г. в Разград. Завършила е висше тя много се е старала да намери диалога и търпеливо се е отнасяла към поведението на депутатите. Дали това може да се смята за плюс към другата цел, която бе поставена - възстановяване на парламентаризма?

Куриозно начало на новия парламент

Помним какъв скандал имаше между Митева и групата на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за гласуването на преизчислението на пенсиите. Помним как на много моменти председателят не успяваше да овладее залата и се налагаше колеги да й дават съвети да прекъсва заседанието или да отнема думата.

Съвсем в началото зам.-председателят Татяна Дончева даваше напътствия, че така не може да се води заседание, а Митева бе изригнала:  Ама, то е ад, бе! 

Заснеха Татяна Дончева да дава наставления на Ива Митева по парламентарния правилник

Имаше очевидно нарушаване на правилника за работа - нещо, за което новите критикуваха силно предишното правителство. 

Снимка Булфото

45-ият парламент не успя да намери пътя и към кабинета „Борисов“. Още в началото всички потърсиха сметка на бившето вече управление. 

"Ако нещо щеше да допринесе, да отида в парламента. Казвах още на Станишев - спри ги тея Мая и Корнелия, излез ти. Истерични, злобни жени. Сега те и Капон, и още двама мъже. Искат да викат и да направят патаклама в парламента", беше един от коментарите му по повод настояванията да отиде в пленарната зала. 

После излезе в болничен и въпреки че дори го задължиха, Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г така и не прекрачи прага на парламента.

Всички бойкотираха ГЕРБ, председателският стол отиде при Ива Митева от Има такъв народ

Нямаше и приемственост. 45-ият парламент реши да се върне в старата сграда на площад "Народно събрание". Новият дом на депутатите - бившият партиен дом, за който бяха дадени милиони за ремонт, се възприема като нещо, направено от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в. Преместването на заседанията в старата сграда беше като назидаване към бившите вече управляващи.

Липсваше официалната снимка на всички депутати при откриването. Нямаше и заключително официално заседание. А вместо да предаде по тържествен начин щафетата, бившият председател на парламента Цвета Караянчева бе освирквана, имаше и обиди по неин адрес.

На този фон беше създадена и Комисия по проверка на дейността на кабинета „Борисов“, т.нар. Комисия за ревизия, която се превърна в отличителен белег на 45-ия парламент. Това допълнително нажежи страстите в парламента.

Борисов е в болничен, министрите в отпуск и никой няма да дойде в НС

За краткия си живот в Народното събрание бяха внесени над 70 законопроекта и не малко проекта за решения. Само промените в Изборния кодекс обаче бяха приети изцяло – на две четения, макар и по бързата писта.

Парламентът ще бъде запомнен и с това, че наложи мораториум върху концесии, сделки с недвижими имоти и назначения до избора на нов кабинет или служебно правителство. Това пък предизвика спънка в работата на институции и последва допитване до Конституционния съд за законосъобразността на това решение.

Снимка: Булфото

Темите за напрежнието между полицаи и протестиращи през миналата година, за сблъсъците на плаж "Росенец", незаконното строителство по Черномоерито, работата на прокуратурата, записите от спалнята на Борисов и др. също присъстваха в дневния ред на парламента. Скандали имаше и около първоначалното закриване на Националния оперативен щаб (НОЩ) за справяне с коронавируса. Никой обаче не може да си спомни да е имало сериозен разговор за COVID кризата. 

Спорове имаше и за Националния план за възстановяване. Изгубени в тях планът остана висящ и така и не бе изпратен до Европейската комисия, която ни влезе в положение заради политическата криза и ни удължи срока за внасяне. 

В 45-ия парламент не се случи и промяната на избирателната система, целяща въвеждането на мажоритарен вот. Очакванията бяха, че Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен ще се опита да го прокара, позовавайки се на волята на суверена, от когото се ръководеше. Хората на Слави ТрифоновСлави Трифонов Станислав Тодоров Трифонов e български певец, телевизионен водещ и продуцент. Роден е в успяха да се аргументират защо няма да внесат или да подкрепят подобно предложение на този етап, въпреки това обаче остана съмнението, че мажоритарните избори въобще не са така желани както се лансираше с години. Това беше още един повод за изостряне на отношенията между ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и ИТН. 

Вместо това неочаквано се породи нова несигурност за избирателния процес с въвеждането на задължително машинно гласуване в секции с над 300 избиратели. Без анализ за машинния вот, проведен на последните избори на 4 април, без допитване до експерти и без допитване до ЦИК. Най-скандално обаче си остава смяната на старата ЦИК с нова. Положението категорично беше "стани, за да седна" с промяна в 12 без 5. Защото мотивът беше, че бившата ЦИК е политизирана и в нея има представители на партии, които са извън Народното събрание отдавна. Това е аргумент, с който бъдещи нови партии в следващия парламент може да се възползват. Така ще се започне нова въртележка на подмяна на членовете и ръководството на ЦИК и ще стане омагьосан кръг. 

Кадър: НС

45-ият парламент постави някои спорни неща, които могат и да отворят по-голяма пропаст към намирането на консенсус в бъдеще. Дотогава е на ход служебното правителство. А изборите са на 11 юли - достатъчно време за равносметка на цялата политическа ситуация.

На финала ето и мнението на водещите фигури относно работата на 45-тото Народно събрание:

"Голямата работа на този парламент е, че се опитахме да водим диалог помежду си. Виждате, че когато водя заседанията проявявам търпимост и изчаквам всеки да се изкаже, заяви в заключение председателят на 45-ия парламент" (Ива МитеваИва МитеваИва Митева Йорданова-Рупчева е родена на 25 октомври 1972 г. в Разград. Завършила е висше, председател на 45-ия парламент)

"Макар и кратък, неговият живот не бе напразен. Той ще остане като един драматичен жалон в излизането на нашето общество от авторитаризма и корупцията. Хората вложиха в него очаквания. Чуха се дълго премълчавания мнения. Възроди се духът на парламентаризма и на свободното слово. Пропука се омертата, на която се крепи компрометираният управленски модел. Този парламент обаче не сбъдна очакванията на хората за ново правителство, основано на здравите основи на почтеността и закона“ (Президентът Румен Радев)

"19 милиона лева на ден струва това шоу в парламента. Хубаво, че го закриха, защото с това шоу щяхме да фалираме" (Бившият премиер Бойко Борисов)

"Това беше възможно най-грозният български парламент, който поне аз съм наблюдавал" (Красимир Каракачанов, бившият военен министър и лидер на ВМРО)

"Днес се докарахме до това състояние никой да не говори с никой в този парламент" (Корнелия НиноваКорнелия Нинова Корнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за, лидер на БСП)

"Нали вече сте убедени защо парламентарната демокрация буксува - защото от много години няма диалог" (Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на, зам.-председател на ПГ на ДПС

"Този парламент показа, че не е ремарке на джипката на Бойко Борисов" (Христо Иванов, съпредседател на Демократична България)

Борислава Бибиновска
1959 32

Свързани новини

Коментари 32

Добави коментар
Pamelaigeea

2021.05.17 | 11:03

32
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
Paulajupta

2021.05.15 | 23:49

31
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
Pheleciadrlla

2021.05.15 | 20:08

30
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B

2021.05.14 | 15:14

1
Ще бъде запомнен с разпъването и кървенето на тиквения свинтер от славуца,това е достатъчно.

2021.05.14 | 18:25

29
Също и с пищенето на тиквениците,добре е значи.

2021.05.14 | 16:32

18
Пикльо пак ли ти?

2021.05.14 | 15:40

12
С падението на тиквениците ще се запомни.
Кани

2021.05.14 | 16:45

21
Запомням го че влезнаха стари муцуни и нереализирани поради некадърност кадри от миналото!

2021.05.14 | 18:24

28
Да и разпориха ануса на тиквето.доволно значи.
Относно ИТН

2021.05.14 | 15:49

16
Искахте референдум - даде ви се! Искахте мажоритарни избори дадоха ви се - отметнахте се! Даде ви се пълната власт от 165 гласа за съставянето на правителство - не го приехте искате да спечелите с 240 гласа! Имахте председателка на НС , президент на ваша страна - нищо не направихте! Това всичко е така защото нито знаете как , още пък по малко имате ресурса и опита за да управлявате! Един избирателен кодекс приехте без да се допитате до хората и без да се обсъди нашироко дали е приложим или не , всичко беше набързо в лобистки договорки и задкулисни игри! Това бе краткият 45-ти антидемократичен и антидържавен  тотален провал парламент!

2021.05.14 | 18:23

27
Искаме сега да ви Е.Б.Е.М и ви Е.Б.Е.М.

2021.05.14 | 18:09

25
Ами да нема такава държава и нема такъв народ..
XXX

2021.05.14 | 18:22

26
САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО МОЖЕ ДА НИ СПАСИ ОТ ЛЪЖИТЕ КОРУПЦИЯТА РЕКЕТА И КРАЖБИТЕ НА ГЕРБ И О.П САМО ТЕ ПРЕДЛАГАТ ИСТИНСКА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ ГЛАСУВАТЕ ЗА ТЯХ АКО ИСКАТЕ БОРБА СЪС МУТРИТЕ ОТ ГЕРБ И ФАШИСТИТЕ ОТ О.П И ПО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ НЕ СИ МИСЛЕТЕ ЧЕ ЕДИН ШОУ МЕН ЩЕ РЕШИ ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ
бкп в белене!

2021.05.14 | 17:11

24
снимки на червената измет.......

2021.05.14 | 16:51

23
То бе позор за суверена и затова на лято на поправителен! Нищо градивно в него!

2021.05.14 | 16:49

22
По ненормален парламент от началото на дворцовия преврат до момента не си спомням да сме имали! Истинска лудост и накрая излезе ялов!

Добави коментар

Водещи новини