Доц. Киселова: Президентът се държи доста умерено в доста изнервената ситуация

  • 11 май 2021 09:55

  • 3205
  • 4
Доц. Киселова: Президентът се държи доста умерено в доста изнервената ситуация
© Булфото, архив

С първия указ президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на трябва да назначи служебно правителство, а с втория – да разпусне 45-ото Народно събрание и да определи датата, на която да се проведат избори за следващото. Това заяви пред БНР доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

„Третият указ предполагам, че ще бъде за състава на новата Централна избирателна комиси. Тези президентски укази произвеждат своята сила незабавно, с подписването им от държавния глава", обясни тя.

"Президентът се държи доста умерено в доста изнервената ситуация", смята преподавателят и предположи, че това ще е добре за кандидатурата му за втори мандат.

По думите й всички останали са или нетърпеливи, или изнервени.

Доц Киселова очерта и бъдещите действия на служебното правителство.

"Ако служебното правителство извършва определени дейности, то ще е, за да се покаже, че има и друг модел на държавно управление. От четири важни акта на настоящото Народно събрание два вече са в Конституционния съд", обърна внимание тя.

До часове ще имаме служебен кабинет, близкият до Радев ген. Стефан Янев е спряган за премиер

Преподавателят напомни, че решението на КС по мораториума ще даде отговор на въпроса може ли един конституционен орган в лицето на Народното събрание да ограничи правомощията на друг такъв орган, какъвто е Министерският съвет да изпълнява правомощия, предвидени в закон.

"При Изборния кодекс централният въпрос касае машинното гласуване, отбеляза доц. Киселова, според която „тук малко са попренавили ситуацията, защото макар да доминира машинното гласуване, хартиените бюлетини ще бъдат налични", коментира още Киселова и подчерта:

"Въпросът е дали това е скрит образователен ценз. Аргументите им не са много обосновани според мен".

Според Наталия Киселова служебното правителство може да прави проверки на решения на предишната власт.

Президентските избори ли са големият залог за партиите?

"Дали могат да бъдат правени административни проверки, да бъдат предоставяни данни на органите на съдебната власт, да бъде сезирана прокуратурата – да, може. Правителството трябва да намери баланс между желанието на всички да бъдат разкрити колкото се може повече от незаконните дейности, които са били извършвани, ако има такива, и да бъдат водени текущите дела на държавата, най-вече спокойно да бъде организиран вотът на 11 юли. Ако се тръгне само в едната посока – да се търси на всяка цена да се вадят далавери, може да се пропусне друго, което е по-важно", поясни тя,съд – за фигурата на специалния прокурор, който ще разследва главния, бъде открита противоконституционност, отиваме в изходна позиция и следващият парламент ще трябва да преуреди въпросът, поясни Наталия Киселова. 

Последвайте канала на

Novini.bg
3205 4

Коментари 4

Добави коментар

2021.05.11 | 13:52

3
Уж гласувах за летец, а то излезе, че съм гласувала за комунистически миризлив подлец. Гласувах за уж десните от Дай България, а насреща ти се прегръщат, Рада Дълбоката и бившата на СС Момата, Ел. Йончева. Сега как да гласувам за Пинокио и Гнома, като зад тях надничат Черепа, Чалмата, Импекса и Костинбродската корвета. Затова ще гласувам за синята идея и нейния носител СДС, защото съм десен човек и обичам България...

2021.05.12 | 08:26

4
Ужас СДС

2021.05.11 | 10:10

1
Поразен съм от нивото на свинщината в парламента. Дакараха го до това, че дуото Мая Манолова и Бареков отново са на сцената.

2021.05.11 | 10:12

2
Всяка простащина и наглост имат граница. Тези на мая Костинбродска - НЕ.

Добави коментар

Водещи новини