Румен Радев участва във видеоконферентна връзка на високо равнище на страните от формата Б9

  • 10 май 2021 21:48

  • 1969
  • 21
Румен Радев участва във видеоконферентна връзка на високо равнище на страните от формата Б9
© Булфото (архив)

Изграждането на надежден европейски стълб за сигурност и отбрана следва да е съобразено с развитието на НАТО. За гарантиране на адекватна защита е необходимо увеличаване на технологичната и индустриална независимост, както и идентифицираме на националните критични инфраструктури. Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на днес във видеоконферентна връзка на високо равнище на страните от формата Б9.

В рамките на международния форум България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша размениха мнения и координираха свои позиции по въпроси от дневния ред на НАТО, преди провеждането на предстоящата през юни среща на върха на Алианса в Брюксел. Като специален гост във форума участва президентът на Съединените американски щати Джо Байдън, изказване направи и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Държавните и правителствени ръководители потвърдиха общия ангажимент за модернизация на силите за отбрана, както и активното участие в изграждането на архитектура на сигурност, гарантираща стратегическа стабилност на европейския континент.

По думите на президента Радев, важно поле на съюзническите дейности продължава да бъде силната ангажираност с партньорите по цял свят. За България регионът на Западните Балкани е от особено значение, подчерта държавният глава. Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на открои и ролята на  Алианса в мисиите за управление на кризи в Афганистан, Балканите, Близкия изток и Средиземно море. Предизвикателствата пред политическата и икономическата стабилност в региона изискват задълбочаване на диалога, практическото сътрудничество и съдействие за укрепване на устойчивостта, подчерта още президентът.

В изключително важни моменти за нашата сигурност Алиансът успя да засили политическото си измерение и показа, че в днешно време сигурността не е само военна надеждност, а много повече, посочи Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. В своята история НАТО винаги е доказвал своята ефективност и сила чрез способността си да адаптира стратегическата си  визия и необходимите практически действия в съответствие с актуалните предизвикателства. В тази връзка  българският държавен глава открои значението на стратегия „НАТО2030“ за укрепване на глобалната ролята на Алианса и адаптиране към новите предизвикателства през следващото десетилетие.

Участниците във форума се обединиха около позицията че политиката на „отворени врати“ на НАТО трябва да се запази и да бъдат подкрепени страните, които се стремят към пълноправно членство, да изпълнят необходимите условия за това.

По време на разговора на високо равнище беше приета и обща декларация, която очертава рамката на бъдещото партньорство  на страните от формата Б9 и готовността им да допринасят за реализирането на новата стратегия „НАТО2030“.

Последвайте канала на

Novini.bg
1969 21

Свързани новини

Коментари 21

Добави коментар

2021.05.11 | 06:54

21
Маймуна
Пишете за Румен Радев, а показвате

2021.05.11 | 01:50

19
снимка на Тодор Живков?!

2021.05.11 | 02:11

20
Леле,колко е грозен и противен.

2021.05.11 | 00:36

18
След мандата Радев отива в затвора за държавна измяна. Гешев е търпелив.

2021.05.10 | 23:32

17
Ееех, хора, Мунчо от кога още ви предупреждаваше, че ще има втора вълна, а Бойко ръси ли, ръси пари, къде за заплати, къде за пенсии, за бизнеса, за строителство и т.н. А Мунчо, ръсеше зарази още от паметника на Левски, заедно с менторката си от Крушовица, та отиде и на Шипка, обиколи някои комунделски селца и паланки и накрая отиде контактен чак в Естония, от където го изгониха най-безславно. Защо пищингел бе хора? Мунчо не иска всичко това да се политизира, анадъмо?

2021.05.10 | 23:32

16
ТОЗ РАДЮФ НЕ ЩЯЛ ДА СЕ ВАКСИНИРА, ЧЕ ВАКСИНАТА БИЛА НЕМСКА. ОТ МОСКВА ЩЕ ГО ВАКСИНИРАТ С НОВИЧОК! КАКЪВ МУ Е ПРОБЛЕМА НА ИЗРОДА?

2021.05.10 | 23:31

15
радефф , олигофренният шпионин на П.уткин, е обединител на кауните в България! Радю-тъпото знае точно колко са! Имаше 6 месеца време да ги преброи от прозорците на резидентсвото си!

2021.05.10 | 23:31

14
Питат го за инцидента с Христо Иванов на Росенец, където "прекрасните служители" на НСО се държаха меко казано безумно и незаконно, а той кво казва? Ами вика, аз не съм виновен, аз не управлявам службата! Само назначавам лично служителите и, назначавам лично шефа и, и им давам чиновете! Ха-ха-ха! Че каква по-голяма власт иска от това? Че нали под натиска на общественото мнение Радеф уволни два от тия еничари от НСО, както уволни и шефа им, и назначи друг, макар и месец-два по-късно, щото същият тоя шеф му е личен приятел и чакаше да се размине, ама не стана. Всеки нормален човек щеше да ги уволни още на другият ден, но Радеф се бори с мутрите! Ха-ха-ха! После естествено назначи пак свой човек, като между другото трябва да кажем че това е четвъртият шеф на НСО, който Радеф сменя за 4 години от мандата си. Той си ги менка шефовете, както си иска, и все със свои хора, я земляци, я колеги и приятели от армията и службите, ама вика аз нямам нищо общо! Ха-ха-ха! Сме-е-е-е-ех! Сме-е-е-ех! Същата история беше и интервюто на Хаджи Генчо вчера по БТВ, "Борисов прави това затова искаме да го изметем, и Мая абсолютно същото прави същото, но тя ни кефи много и ние ще правим с нея коалиция! Е-е-е-е?!?

2021.05.10 | 23:30

13
Кога ти хареса най- много Радев, когато отиде в Полша и подписа документ ,че Русия е враг номер едно и е за санкциите или, като се върна и каза, аз съм против санкциите, за да излъже и подведе народа. Когато излъга хората вчера, че Грипените са по изгодни, а те не са, защото са без оборудване, и като се сложи, стават два пъти по скъпи.

2021.05.10 | 23:30

12
А, бе всеки ден ли ще гледаме тоя червен цървул. Средностатистическия оглупял българин реши,че ей тъй може да гласува за един фатмак и да си спретне една кушия с Борисов?!Да ама не,казваше Пецата Бочаров. Борисов стана премиер за трети път не чувано в историята ни.Народа си взе поправителния и сега все повече се убеждава, че бе подведен от шапкаря.Следващия път няма да сбърка.

2021.05.10 | 23:30

11
Мишката Радев цър цър ...е в капана,който му е щракнал опашката и сега му остава само да църка от болка. ..цър цър Много хора свалиха доверието си от президента, когато чуха телефонния му разговор с ген. Стойков. Беше унизително да чуем как държавният глава не оспори намерението да се крият документи и обеща да изпрати "Митко" на помощ.

Добави коментар

Водещи новини