Румен Радев: Искрата на родолюбието на въстаниците от 1876 г. освети пътя към свободна, независима и достойна България

  • 09 май 2021 10:28

  • 542
  • 7
Румен Радев: Искрата на родолюбието на въстаниците от 1876 г. освети пътя към свободна, независима и достойна България
©

Искрата на родолюбието, която разпали огъня на непокорството на въстаниците от 1876 г., освети нашия път към свободна, независима и достойна България. Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на в словото си по случай отбелязването на 145-ата годишнина от обявяването на Априлското въстание в село Петрич, Община Златица. Държавният глава подчерта, че като наследници на героите от Априлската епопея, сме длъжни да водим и днес своите борби с апатията, забравата, страха, примирението и разделението.

Президентът припомни историческото значение на бунтовния и мъченически Петрич, като един от основните въстанически пунктове в решителните месеци на 1876 г., както и думите на Захари Стоянов, че петричани са на първо място между ония села, които изградиха темела на българската свобода от пепелището на своите домове.

„В този прекрасен български край, на земя, напоена с кръв, сред хребети, свидетели на чутовен героизъм, саможертва и достойнство, човек осъзнава, че да си българин е гордост и чест“, подчерта Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. Тук е жива родовата памет за възторга от победите, но и за ужаса на погромите и още се помнят себеотдайността и жертвоготовността на петричани,  дали имот и живот за българската свобода, допълни още той. 

В село Петрич държавният глава почете паметта на загиналите Априлци, полагайки венец пред Паметника „Камбана“ в местността „Боището“, който символизира претопените за направата на куршуми църковни камбани и оттам, заедно с жителите и гостите, се включи в празничното шествие до центъра на селото. Там се проведе възстановка на посещението през 1877 г. на лейди Емили Странгфорд в пострадалото след потушаването на Априлското въстание село.

Президентът посети църквата „Свети Георги Победоносец“ и поднесе в двора на историческия храм цветя пред паметника на Петър Балов – първият жител на селото, загинал по време на въстанието.

В читалище „Оборище – 1897“ Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на разгледа експозицията в картинната галерия, посветена на Априлското въстание. Сред експонатите на изложбата беше и личният медальон на лейди Странгфорд. 

По-късно държавният глава прие почетния строи и се състоя тържествената проверка-заря, посветена на 145-годишнината от Априлската епопея. При посещението си в село Петрич президентът беше придружаван от съпругата си Десислава Радева.

Последвайте канала на

Novini.bg
542 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2021.05.09 | 15:39

7
Бeше унизително дa чуем как държавният главaне оспори намерението да се крият документи и обеща да изпрати "Митко" на помощ.Мишката Радев цър цър ...е в капана,който му е щракнал опашката и сега му остава само да църка от болка. ..цър цър Много хора свалиха доверието си от президента, когато чуха телефонния му разговор с ген. Стойков.

2021.05.09 | 15:38

6
Емил Караниколов преди 4 месеца Беше унизително да чуем как държавният глава не оспори намерението да се крият документи и обеща да изпрати "Митко" на помощ.Мишката Радев цър цър ..е в капана,който му е щракнал опашката и сега му остава само да църка от болка. ..цър цМного хора свалиха доверието си от президента, когато чуха телефонния му разговор с ген. Стойков.

2021.05.09 | 15:38

5
“принципният и доблестен” пишман президент е бъркал в държавни офиси под полата на негова служителка и подчинена.Същата той назначава на втори договор за оказаните сексуални услуги.Кукловодите му ги принудиха да се бракуват ,за да му наложат измамната визия за изборите,че е честен човек,глава на семейство и натовски генерал.Иво Христов е известен като човек с много зависимости,руски агент и антиевропеец.Той е в основата на десетки политически гафове на Радев ,който освен от руски самолети с изтекъл срок на годност от друго едва ли разбира.Не е виновен човечецът,жертва е на комунистическата казарма и БКП.Президентството, в този му вид представлява опасност за националната сигурност!

2021.05.09 | 15:37

4
Уж гласувах за летец, а то излезе, че съм гласувала за комунистически миризлив подлец. Гласувах за уж десните от Дай България, а насреща ти се прегръщат, Рада Дълбоката и бившата на СС Момата, Ел. Йончева. Сега как да гласувам за Пинокио и Гнома, като зад тях надничат Черепа, Чалмата, Импекса и Костинбродската корвета. Затова ще гласувам за синята идея и нейния носител СДС, защото съм десен човек и обичам България..

2021.05.09 | 15:37

3
Радев е най-разрушителната фигура (със главна буква - Фигурант) в следосвобожденската ни История, която освен кариера платена от българския данъкоплатец, няма никакво друго постижение в житейския си път - разбито семейство, разруха на военновъздушните сили, а сега - всяко негово действие и бездействия е само в интерес на Кремъл.

2021.05.09 | 12:39

1
Импийчмънт за този комуняга
Червеният Октомври

2021.05.09 | 14:08

2
Комуняга ама издигна международния авторитет на държавата до непостигани от никой досега висоти . Докат сме живи все той ще е .

Добави коментар

Водещи новини