Депутатите се объркаха какво гласуват, чакат стенограмата от заседанието

  • 05 май 2021 13:50

  • 3145
  • 5
Депутатите се объркаха какво гласуват, чакат стенограмата от заседанието
© Булфото

На днешното пленарно заседание народните представители обсъждат размера на партийната субсидия. Предложението от „Има такъв народ“ е тя да стане 1 лв.

Законопроектът за изменение на Закона за политическите партии е внесен от председателката на Народното събрание Ива Митева и група народни представители.

Предложението има за цел да зачете волята на българските граждани, проведен през 2016 година, каза Филип Станев от ИТН. Според парламентарната група на ИТН това ще отговори на очакването на българските граждани за икономия. Спестеното ще бъде над 20 милиона.

Думата взе Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС, който каза, че този популизъм няма да успее: „Сега искате да се харесате с пари“. „Направо дайте по едно Ферари“, пошегува се той.

Народното събрание обсъжда намаляване на партийната субсидия

Пламен Данилов от ИТН призова народните представители да гласуват за 1 лв. субсидия, с което да върнат доверието в партиите в България.

Росица Кирова от ГЕРБ-СДС направи изказване, с което уточни, че парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще подкрепи предложението, защото такава е волята на българските граждани, изразена на референдума. Въпреки това, има нужда от повече прозрачност за даренията според нея. Тя се обърна към групата на ИТН: „Ако слушахте дебатите по темата, щяхте да чуете повече, но вие се затворихте в собствената си телевизия“.

Явор Божанков от БСП се обърна към вносителите като каза, че този законодателен подход е във вреда на политическия процес: „Демокрацията е скъпо нещо“. По думите му настоящият законопроект не урежда въпросите със сенчестото и с корпоративното финансиране. Той припомни, че Венецианската комисия препоръчва включване на време за оценка за въздействие и ограничение на даренията от физически лица. „Субсидията трябва да гарантира демократичния процес и това е големият дебат, за който нямаме време“, заяви Божанков.

„В становищата на Венецианската комисия и ОССЕ ясно се прави разлика между публично финансиране и размер на държавната субсидия, което е предмет на регулация“, отговори Ива Митева на Явор Божанков.

Йордан Цонев се обяви против предложения размер на субсидията. Припомни, че финансирането в Германия е 1 евро на глас, но в това не се включва финансирането на фондациите на политическите партии и сградния фонд: „Ние сме го смятали и излиза около 60 евро на глас“. Той призова: „Да не си правим експерименти с демократичния процес в страната“.

НС с поредни скандали, Слави Трифонов и днес не дойде в зала

Според Атанас Славов публичното финансиране е нужно, защото политическите партии са посредници между държавата и гражданите: „Важното е не дали партийната субсидия ще бъде 1 лв., а да отвоюваме партиите от олигархията“.

„Пренебрегва се волята на 2 милиона и половина български граждани. Партия „Има такъв народ“ има 10 лв. членски внос. Вие се издържате от парите на хората“, каза от трибуната на НС Тошко Йорданов.

„Можехте да съставите правителство и да осъществите предложенията си“, контрираха от ГЕРБ-СДС.

По думите на Крум Зарков нужда от субсидиите имат новите и алтернативни партии: „Този ход ще ни вкара там, от където започнахме – клиентели – и това ще струва много повече на данъкоплатеца“. Според него с този закон се бетонира порочния модел в политиката.

Тошко Йорданов му отговори, че българският народ е видял нагледно лицемерието на политическите партии: „Вие харчите парите на българските данъкоплатци за глупости. Всички вие в тази зала се опитвате да увардите откраднатото от българския народ“.

Думата взе и Румен Христов от СДС като обяви, че представителите на СДС в парламента няма да подкрепят предложението за намаляване на субсидията на 1 лв. „Издържането на формация без субсидия е много трудно. Непредставените парламентарно партии нямат право и на офиси. Популизмът не води до хубави неща. Без подкрепа от държавата осъществяване на политическа дейност в България е много трудно“.

Според Антоанета Цонева от ДБ референдумът по-скоро е бил санкция за политическите партии: „Частни интереси завладяват публичния сектор. Дебатът е как публичното финансиране да се превърне в санкция за политическите партии, а не в подкрепа“.

Проф. Герджиков: Може да влезем в тежка политическа криза, каквато не сме изпитвали досега

Татяна Дончева припомни думите на Иван Костов, че опозицията трябва да съществува. Тя изтъкна проблема с черните каси на партиите: „Трябва да има скала на намаленията, за да не събират влогове“.

„Лицемерие е, ако не се изпълни волята на българския народ“, репликира Тошко Йорданов.

Дебатите се проточиха и се наложи да бъде дадена почивка.

След почивката думата взе Джейхан Ибрямов, който заяви, че предложението на ИТН не е мотивирано. Той изтъкна, че около 4 милиона български граждани не са дали своя глас на референдума и този факт не може да бъде пренебрегнат. „Умолявам ви да дадете ясни и точни аргументи“, обърна се към ИТН той. „За функционирането на политическите клубове са необходими финансови средства. Най-разумно е да остане този модел“, категоричен беше депутатът от ДПС. Той отправи призив към най-голямата парламентарно представена група предложението да бъде отхвърлено.

„В ИТН доказахме, че можем да правим избори с два източника – прихода от членски внос и прихода от дарения. 8 лв. са твърде много за българските граждани. 1 лв. е определил българският избирател“, заяви Живка Железова от формацията на Трифонов.

Предложението на ИТН за един лев партийна субсидия влиза в пленарна зала

Относно твърденията, че българските избиратели са показали волята си Росица Кирова заяви, че има значителна разлика между граждани и избиратели. Последните изразяват волята си на избори: „Те подредиха ГЕРБ-СДС на първо място“.

Александър Ненков от ГЕРБ-СДС изтъкна, че това е първият съдържателен дебат в настоящия парламент. Той каза, че ИТН са в капана на популизма: „Вие изпаднахте в ситуация, че в краткото време на народното събрание трябва да удовлетворите заявките си“. Темата за мажоритарните избори се е оказала неблагоприятна за партията на Слави и затова са се заели с намаляването на партийните субсидии. По думите му, ако няма държавно финансиране на политическите партии, то средства ще бъдат получени по друг начин: „Не трябва да подлагаме политическата система на такава угроза“.

Кога се очаква Румен Радев да разпусне парламента?

„Ние нямахме билбордове из страната. Искахме да покажем, че кампания може да се води и по друг начин. Постигнахме много сериозен вот“ отговори на думите на Ненков Филип Станев.

„Депутатите се мислите за аристократи, които неглижират волята на народа. Вие сте над тях и затова можете абсолютно аристократично да плюете по тяхната воля“, заяви Йорданов.

По думите на Ива Митева е необходимо сериозно и задълбочено преразглеждане на модела на финансиране по политическите партии. Според нея трябва да се обърне внимание и на разходването на средствата от страна на партиите. Тя призова депутатите да подкрепят предложението.

Атанас Костадинов от БСП се обърна към вносителите на законопроекта като каза: „На две странични се иска една значима промяна в Закона за политическите партии“. Той изтъкна, че единственото основание в предложението е резултатът от референдума. Според него представените данни в законопроекта са оскъдни и не могат да се нарекат сравнителен анализ. „Вие подценявате народното събрание и си позволявате да обиждате народни представители и парламентарни групи“, заяви той. „Вие възприемате като суверен само хората, които подкрепят вашите каузи. Моля ви да възприемате суверена като малко по-широк субект“, обърне се Костадинов към представителите на ИТН.

Месец по-късно партиите се готвят за нова предизборна битка

„Лицемерие е, че гледаме този закон днес с пълното съзнание на неговите вносители, че няма да бъде гледан на второ четен и няма да бъде приет, поради липса на време. Заблуждаваме хората, че обсъждаме нещо наистина, а то няма да се случи. Лицемерие е да кажеш, че ще спестиш около 20 милиона и ще ги дадеш за социално подпомагане. Това някак да се случи с тези парии. Пенсиите се дават по друг начин – взимат се от работещите българи и се дават на възрастните хора. Лицемерие е да кажеш, че с тази промяна ще смениш модела. Да смениш модела означава да смениш методологията за харчене на парите. По същия начин партиите ще харчат парите, но няма да има смяна на модел. Ако вие сериозно искахте да се занимавате  с този законопроект, щяхте да направите цялостен модел. Вие внасяте този законопроект в последния ден на парламента. Това не е уважение към хората. Правите просто един театър, за да кажете, че за мажоритарното гласуване нямаше време, но ще сте си изпълнили този ангажимент. Ако искате да направите нещо сериозно за политическите партии, трябва да влезете в диалог с нас“, заяви Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

Филип Станев го репликира като припомни политическия път на Биков. Делян Добрев от ГЕРБ-СДС определи случващото се като „демонстрация, театър“. „Партията, която стана партия, за да има мажоритарни избори, гласува такъв начин, че никога да няма такива избори“, каза той.

След обстойни дебатите беше гласувано предложението на Мария Капон за удължаване на времето до изчерпването на точката от дневния ред, но депутатите не го приеха. След това Георги Свиленски от БСП предложи удължаване на времето до 3 точка на програмата, но не беше прието. Наложи се прегласуване в крайна сметка народните представители приеха предложението на депутата от БСП.

Изказванията по процедура продължиха дълго, което наложи още една почивка, поискана от ДПС.

Последвайте канала на

Novini.bg
3145 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
бай Гошо

2021.05.05 | 12:16

3
Само с глупости се занимава това НС..
Протестиращ

2021.05.05 | 14:20

5
Мутрите влязоха в НС и сега съсипват България, за да се докопат до властта и парите, а обикновените българи пак ще са излъгани и няма да карат автомобили като на хората на Слави.
Проститутките от ПП ГРОБ нормални ли са?

2021.05.05 | 13:52

4
"Въпреки това, има нужда от повече прозрачност за даренията според нея. " - КОЙ КОЙ КОЙ прие всяка фирма да може да снася на партии безконтролно преди 2 години? Не бехте ли точно вие, росна пyтко гербава?

2021.05.05 | 11:17

2
от 2 години ....точно като започнаха да прибират на топло айдуците и да ги подкарват към съда на България(Цв.Василев, Арабаджиеви, Стайкови, Черепа, Баневи и др) не може да ги наречем олигарси, защото са си едни обикновенни айдуци, се започна едно активно мероприятие срещу Борисов наречено ЛЪЖА ....т.е олигарсите имат медии(бТВ, бсп ТВ, 7/8 ТВ) онлаин медии, радио и впрегнаха усилия за компромати(снимки с шкафчета, кюлчета, пищови и др) създаде се протестно движение, БСП/ДПС и техните мутри Има Такъв Народ, Демократична Бълария, Изправи се, то не бяха къщи, сметки и нищо не се доказа,защото беше ЛЪЖА, но хората се хванаха и започна масовото плюене(то си стана мода даже) по Борисов и правителството! Едничката цел на гореспоменатите айдуци е КРАЖБАТА ...ДА ВЗЕМАТ ВЛАСТТА ЗА ДА БЪДАТ ОПРАВДАНИ И ОТНОВО ДА ГРАБЯТ!!!! това ли искаме уважаеми граждани ????
асж

2021.05.05 | 11:11

1
Ще ми отвоювате дедовия. Защо не обвържете субсидията си с БВП както са обвързани минималните заплати

Добави коментар

Водещи новини