От ДБ предлагат отпадане на Н-18 и възможност за отдалечена фискализация

  • 21 април 2021 18:52

  • 10369
  • 1
От ДБ предлагат отпадане на Н-18 и възможност за отдалечена фискализация
© Булфото/Архив

Отмяна на спорната Наредба Н-18 и въвеждане на т.нар. отдалечена фискализация, предвижда проект за промени на Закона за ДДС, внесени в деловодството на парламента от Ивайло Мирчев и група народни представители от "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" /ДБ/. Това съобщиха от парламентарната формация.

В проекта е заложена отмяна на текстовете, с които е била въведена Н-18, която е отлагана вече няколко пъти и до днес така и не е влязла в сила. Наредбата бе остро критикувана от бизнеса заради трудностите да бъдат приложени изискванията й, заради високите разходи за въвеждането й и заради това, че тя ще препятства конкуренцията, а данъчните ще имат достъп до чувствителна финансова информация, отнасяща се не само до продажбите, посочват вносителите. 

ВАС отмени текстове от Наредба Н-18 за касовите апарати

Те изтъкват, че измененията в Наредба Н-18 са внесени без адекватна оценка на въздействието и без обоснован модел на изчисление на приходите в бюджета и посочват, че предложените сега промени отрязва възможността НАП да въвежда подобни изменения отново.

Наред с това, с поправките в Закона за ДДС се въвежда и т.нар. отдалечена фискализация /софтуерна фискализация/. Тя позволява регистриране на продажбата в реално време от софтуера за управление на продажбите и получаване на уникален номер, който може да бъде отпечатан от устройство, различно от фискално устройство, или изпратен по електронен път. Така отпечатаният фискален бон съдържа всички реквизити на стандартните "бележки", издавани от касов апарат, в това число възможност за проверка в реално време дали продажбата действително е регистрирана в приходната администрация. 

Правителството се отказва от изискването за въвеждане на по-строг контрол върху касовите апарати

Според Ивайло Мирчев законопроектът не отменя фискалните устройства и изискванията към тях, но добавя още една възможност за фискализация.

Последвайте канала на

Novini.bg
10369 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
1234

2021.04.21 | 22:24

1
сивият бизнес победи. Ура за другарите!

Добави коментар

Водещи новини