Комисията за ревизия ще проверява 9 приоритетни сектора

  • 21 април 2021 17:00

  • 12787
  • 15
Комисията за ревизия ще проверява 9 приоритетни сектора
©

Временната комисия по проверка за разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни предприятия и дружества с повече от 50 на сто държавно участие през последните 10 години се събра на първо заседание.

Депутатите приеха вътрешните правила за дейността на комисията и в момента обсъждат приоритетите й. Временната комисия по ревизията е факт. Очакванията на българските граждани към работата на тази комисия са огромни. Хората очакват истината за харченето на публичните пари, коментира председателят на комисията Мая Манолова. 

Депутатите ще проверяват кабинета "Борисов 3", ГЕРБ: Стига с това шоу!

Обхватът на комисията включва около 40 сектора с висок корупционен риск и реално стотици обекти за проверка от страна на комисията, каза Манолова. Тя допълни, че трябва да бъдат проверени стотици дружества, държавни органи и различни проекти и сделки за период от 10 години. Предвижда се днес комисията да приеме стартов списък, с който да започне работата й. Манолова обърна внимание, че трите месеца за работа на комисията, а най-вероятно един много по-кратък срок, който е обвързан с живота на 45-ия парламент, няма да даде възможност да бъдат проверени тези стотици дружества и институции за десет години назад. Но, по думите й, в ръцете на членовете на комисията е да покажат наистина воля злоупотребите да бъдат извадени.

Манолова посочи, че ще работят с документи, по сигнали, комисията ще може да се самосезира по медийни публикации и от публична информация за корупционен риск. Тя каза, че ще бъдат поканени и могат да се включат в работа на комисията различни неправителствени организации, експерти, граждани, отделни журналисти. Вече има постъпили десетки сигнали от отделни лица и граждански организации, съобщи Манолова. Комисията ще заседава публично прозрачно, излъчвайки онлайн своите заседания, заяви още тя, цитирана от БТА. 

Комисията реши да започне работа с проверка в девет приоритетни сектора за последните четири години. От ГЕРБ гласуваха "против" с аргумента, че не може с решение на комисията да се ограничава срокът на проверка, гласуван от Народното събрание, и припомниха, че ревизията следва да обхване последните десет години.

В приетия от комисията стартов списък за проверка са разходваните от Министерския съвет средства с постановления и решения за изминалите четири години; сектор "пътно строителство", в т.ч. "Автомагистрали", Агенция "Пътна инфраструктура" и свързаните с тях дружества и структури; проект "Турски поток" и "Булгартрансгаз"; Българска банка за развитие; Национална програма за енергийна ефективност; финансирането на мерките за справяне с пандемията от COVID-19; "Български ВиК холдинг", "Държавна консолидационна компания", "Монтажи", "Монтажи-София" и "Управление и стопанисване на язовирите". Към тези сектори бяха добавени и Софийската стокова борса, и държавните горски предприятия.

Критерият за определяне на приоритетите е излятият най-голям финансов ресурс в тези сектори и дружества, обясни председателят на комисията Мая Манолова. Освен това тя посочи, че в тези сектори публичната чувствителност е най-голяма. Първоначалното предложение беше проверката да обхване последните две години от управлението на Борисов, а след това да се разшири.

Манолова увери, че проверката ще обхване абсолютно всички теми, свързани с харчене на публични пари за 10 години, но трябва да се започне от някъде. Тя отбеляза, че това са стотици държавни дружества, органи и договори за проверка. Предстои да бъде изпратено писмо до обектите за проверка за изискване на документи. Манолова посочи, че срокът за получаване на информация ще е понеделник, като това означава, че следващото заседание на комисията трябва да е във вторник.

Последвайте канала на

Novini.bg
12787 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар

2021.04.21 | 20:11

14
Браво ... мачкайте мръсната БКП герберастка шайка от червени бандити. Покажете на целия народ и на целия свят и Европа какви престъпления са извършвали за 12 годишния геноцид на мутрата бе-глец и страхливец . Да им бъдат повдигнати съ-де-бни дела и обвинения а от съда направо в затвора цялата мръ-сна шайка - ГИГЕНСКАТА КРАД-ЛИЕАТА БИВОЛИЦА САЧЕВА, ГОШО ГЪ-ЗА ОТ ВЪНШНО, БЕ-ЗРОД-НАТА КРАДЛА И НАЦИОНАЛНА ПРЕ-ДАТ-ЕЛКА ЗАХАРИЕВА, КРАД-ЛИВАТА КУ-РВА АТАНАСОВА, НЕ-НЕ-РМАЛНАТА КЛЕ-ПТО-МАНКА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗЕ-МЕ-ДЕ-ЛИЕТО ГОРАНОВ И ЦЯЛАТА СГ-АН НА БКП ГЕРБ ПЛЮС ВСИЧКИ ОБСЛУЖВАЩИ ГИ ПРЕСТЪПНИЦИ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ - мен-те социолози политолози фалшиви журналисти мис-ир-ки врачки ба-яч-ки оназ психопатка АЛЕНА де-то гледа на кафе дъ-рта-та про-сти-тутка— цялата мръсна СГ-ан ба-ра-ба-р с пик днес Бг блиц Пеевски Доган Домусчиев и цялата ОП

2021.04.21 | 20:52

15
Мая е подаде сигнал за нива на Борисов с канабис край София. Полицията още ли прикрива?

2021.04.21 | 18:27

13
Българската мафия е купила в Гърция имоти за по 200 млн. евро – нечисти пари. Става въпрос за имоти, туристически обекти, барове, ресторанти. Гръцките служби за сигурност имат информация и действат. Например фирма на Любена Петрова /бел. ред съпругата на Петьо Петров-Пепи Еврото/, регистрирана през 2016 г., е обявила 400 000 лева приходи за 4 години. Има закупени имоти в София за 4 млн. лв. и имоти в Гърция за над 5 млн. евро. Зад сделката с „Виваком“ и Нова телевизия стои международен аферист. Купи ги с пари на Делян Пеевски. Това разкри пред Фрог нюз бизнесменът Илия Златанов, станал главен герой във филма на АКФ „Осемте джуджета“. Ето какво още разказа той след завръщането си от чужбина:

2021.04.21 | 18:27

12
Българската мафия е купила в Гърция имоти за по 200 млн. евро – нечисти пари. Става въпрос за имоти, туристически обекти, барове, ресторанти. Гръцките служби за сигурност имат информация и действат. Например фирма на Любена Петрова /бел. ред съпругата на Петьо Петров-Пепи Еврото/, регистрирана през 2016 г., е обявила 400 000 лева приходи за 4 години. Има закупени имоти в София за 4 млн. лв. и имоти в Гърция за над 5 млн. евро. Зад сделката с „Виваком“ и Нова телевизия стои международен аферист. Купи ги с пари на Делян Пеевски. Това разкри пред Фрог нюз бизнесменът Илия Златанов, станал главен герой във филма на АКФ „Осемте джуджета“. Ето какво още разказа той след завръщането си от чужбина:

2021.04.21 | 18:24

11
А защо не проверят и банките не виждат ли какви такси си слагат както и застрахователите ВиК парно ток всичко е картел и корупция.
Българин

2021.04.21 | 17:21

10
Правилно е да се процедира хронологично! Но както и да е! Следващото правителство на ГЕРБ трябва по-съшия начин да провери приватизацията на БКП-БСП. преди всичко на Техноимпекс, Булгартабак, пловдивския панаир, енергетиката! Дерзайте гнусни, мръсни, нагли болшевики и не забравяйте българската поговор - ка каквото повикало такова се обадило!
МУТРИ ВЪН

2021.04.21 | 16:21

3
Браво г-жа Манолова..С.М.А.Ч.К.А.Й.Т.Е мутрите комунистически от Герб...Смачкайте БКП ГЕРБ...Народа очаква съд присъди и ЗАТВОР за шайката на БКП ГЕРБ

2021.04.21 | 17:08

9
Само да не стане първа в затвора да се озове точно тя ,Дончева и цялата им агитка.

2021.04.21 | 16:33

4
Бреййй!... За "сестра Галева" ли иде реч?!

2021.04.21 | 16:07

1
ама да си знаете - след това ще проверяват вас още по-подробно

2021.04.21 | 17:02

8
Именно целта на Галевица е да унищожи тия досиенце,които касаят лично нея

2021.04.21 | 16:35

5
Защо да си губят времето - досиенцата им се пазят в архивите. Работата отдавна е свършена, чака се само точния момент. Споко - и той ще дойде

2021.04.21 | 16:59

7
Мутри разследвст мутри.....
Лидия

2021.04.21 | 16:57

6
Хайде сега вие, а после ние вас.

2021.04.21 | 16:14

2
от 2 години ....точно като започнаха да прибират на топло айдуците и да ги подкарват към съда на България(Цв.Василев, Арабаджиеви, Стайкови, Черепа, Баневи и др) не може да ги наречем олигарси, защото са си едни обикновенни айдуци, се започна едно активно мероприятие срещу Борисов наречено ЛЪЖА ....т.е олигарсите имат медии(бТВ, бсп ТВ, 7/8 ТВ) онлаин медии, радио и впрегнаха усилия за компромати(снимки с шкафчета, кюлчета, пищови и др) създаде се протестно движение, БСП/ДПС и техните мутри Има Такъв Народ, Демократична Бълария, Изправи се, то не бяха къщи, сметки и нищо не се доказа,защото беше ЛЪЖА, но хората се хванаха и започна масовото плюене(то си стана мода даже) по Борисов и правителството! Едничката цел на гореспоменатите айдуци е КРАЖБАТА ...ДА ВЗЕМАТ ВЛАСТТА ЗА ДА БЪДАТ ОПРАВДАНИ И ОТНОВО ДА ГРАБЯТ!!!! това ли искаме уважаеми граждани ????

Добави коментар

Водещи новини