Конституционалист: Ще се стигне до едни безплодни спорове къде да заседава парламентът

  • 14 април 2021 08:55

  • 816
  • 2
Конституционалист: Ще се стигне до едни безплодни спорове къде да заседава парламентът
© БНТ

Първото заседание на 45-ия парламент ще се проведе в старата сграда. Това решиха представители на парламентарните сили, избрани на последните избори.

В сутрешния блок на БНТ преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров коментира, че това решение е хубаво, но прогнозира спорове по въпроса къде да заседава по принцип парламентът: "Става въпрос за една историческа приемственост и е хубаво откриването на пленарните сесии или по други тържествени поводи заседанията да се провеждат в историческата сграда на парламента, но на мен ми се струва, че тук ще се отиде до едни безплодни спорове за това къде да заседава изобщо парламентът, тъй като в момента имаме две пленарни зали".

По думите му, е задължително утре да се избере председател, тъй като ролята на най-възрастния народен представител е да открие първото тържествено заседание, да ръководи полагането на клетва и да ръководи процедурата по избирането на председател на Народното събрание.

"Народните представители, които са болни и под карантина, може да участват дистанционно в полагането на клетва, но за тази цел на първото заседание Народното събрание трябва да приеме специално решение, което да продължи действието на решението от предходното Народно събрание. А впоследствие те ще подпишат и клетвен лист, както и останалите депутати, които ще бъдат в залата на парламента", заяви проф. Киров.

Другият вариант, според професора, е да положат клетва по-късно.

"Но ако те не положат клетва на това първо заседание, все пак става въпрос за значителен брой народни представители, това би могло да повлияе върху вземането на отговорното решение за избиране на председател на Народното събрание, практически тези хора ще бъдат лишени от възможността да гласуват на първото заседание за избор на ръководство на парламента", обясни той.

Първото заседание на парламента ще е в старата сграда на НС, Румен Радев ще се обърне към народа

По традиция най-голямата парламентарна група излъчва председател, но има случаи и казуси в миналото, когато председателят на парламента се излъчва от други парламентарни групи в зависимост от това какво мнозинство ще се постигне и какво разбирателство в очерталите се парламентарни групи.

"Най-вероятно ще се спази традицията и всички партии и коалиции, които са преминали бариерата от 4%, ще формират самостоятелни парламентарни групи, разбира се, трябва да бъде продължено действието на парламентарния правилник на 44-ото Народно събрание. Надали 45-ият парламент още на първото си заседание ще приеме свой собствен правилник", коментира проф. Киров.

"Преди консултациите на президента, първо, трябва да се формират парламентарните групи, и на второ място, действащото правителство трябва да подаде оставка формално пред Народното събрание. Едва тогава се пристъпва към процедурата за формиране на ново правителство и могат да започнат незабавно консултациите на президента", уточни конституционалистът.

Последвайте канала на

Novini.bg
816 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.04.14 | 15:11

2
Без-плодни и без-мислени спорове ще има, защото народа допусна до парламента селски клюкарки. Да им е честито на избирателите на ИТН, ДБ и ИМВ.

2021.04.14 | 09:31

1
Това не е конституционен спор, пикльо неграмотен.

Добави коментар

Водещи новини