Андрей Ковачев: ДБ и Има такъв народ да кажат за Северна Македония

  • 13 април 2021 07:11

  • 6219
  • 23
Андрей Ковачев: ДБ и Има такъв народ да кажат за Северна Македония
© Андрей Ковачев, пресцентър

Евродепутатът Андрей КовачевАндрей КовачевАндрей Ковачев е български политик от ГЕРБ, член на Европейския парламент от 2009 година досега. настоява Демократична България и Има такъв народ да отговорят ясно за позицията си относно Северна Македония. Поводът за призива е коментари от страна на представители на двете формации, че българската политика относно западната ни съседка е претърпяла крах.

Ето какво пише във фейсбук Ковачев:

Разбираме, че за някои от колегите от Демократична България и Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен, българската външна политика по отношение на Република Северна Македония е претърпяла "пълен крах“, „тотално поражение“, „трета национална катастрофа“, „автогол от дузпа“ и други подобни апокалиптични картини. Разбираме също, че кандидат-управляващите обещават „незабавни преговори за изясняване на историческото ни минало, за да им дадем зелена светлина, за да се приобщи към Европа“, други пък съвсем великодушно: „оставяне на историята на историците и незабавно отпушване на преговорите“. Не на последно място разбираме, че колегите са всички и най-вече загрижени за дългосрочните български интереси. Всичко това звучи прекрасно! Особено преди избори и особено, когато си далече от властта. Изборите обаче минаха, вече готвят ново правителство и е време да бъдат поне малко по-конкретни в намеренията си и да отговорят на следните въпроси:

1. Подкрепят ли българската Рамкова позиция за започването на преговори на Република Северна Македония от октомври 2019г. и последвалата декларация на Народното събрание?

2. Поставят ли някакви предварителни условия на македонската страна, преди България да даде зелена светлина за начало на преговори? Ако не, ясно! Ако да, какви са тези условия? Какви са дългосрочните гаранции за тяхното спазване от страна на РСМ?

3. Каква е формулата за официалния език на РСМ, който ще фигурира в преговорната рамка на ЕС? Приемат ли формулата за езика, подписана от премиерите Иван Костов и Любчо Георгиевски през 1999г.? Признават ли „македонския език“?

4. Искат ли, от страна на РСМ, да признаят българските корени на езика и на населението, живеело на територията на географска Македония в миналото? Каква е била етническата принадлежност на бабите и дядовците на над 2 милиона съвременни българи с корени от Македония? Българи ли са били или етнически македонци? Какъв език са говорели – български или македонски?

5. Искат ли в учебниците по история, учениците в РСМ да продължават с манипулациите и откровените лъжи, наследени от Титова Югославия? Децата да продължат да учат, че българите сме татари, окупатори, фашисти, че Цар Самуил е македонски цар, че Гоце Делчев, Братя Миладинови или Натанаил Охридски са етнически македонци, говорили македонски език и борили се срещу България?

6. Съгласни ли са в РСМ да продължава говора на омраза, тормоза, привикването и преследването на хората, изразяващи открито своята българска идентичност?

7. Съгласни ли са властите в РСМ да продължават да финансират сепаратистки организации в Пиринска Македония като ОМО Илинден, или лобистки организации като словенския институт ИФИМЕС, имащи за цел да очернят България и българския народ?

Ген. Атанасов припомни, че основната цел е сваляне на ГЕРБ от власт

8. Каква им е позицията по насилственото налагане на „македонска идентичност и език“ на българското население на Пиринска Македония от страна на БКП и на сатрапа Георги Димитров в периода след 1944г.? Готови ли са да сменят имената на градове и улици, носещи имената на Георги Димитров и на други подобни комунистически престъпници?

Отговорите на тези въпроси, уважаеми колеги, ще бъде полезно както на вас самите за по-доброто ви разбиране на тази сложна и деликатна тема, но и на българското общество, за да знае с кой, с какво и в името на какво си има работа.

Novini.bg
6219 23

Свързани новини

Коментари 23

Добави коментар

2021.04.13 | 20:24

23
Демократична България се показват като абсолютни аматьори в политиката и тепърва хората ще го разбират все повече и повече!
Симеон

2021.04.13 | 20:07

22
ДеБъ не могат името да си кажат камо ли нещо за външна политика
спас

2021.04.13 | 13:21

21
Защо ги питате за такива въпроси , след като те не знаят и не са чували изобщо за българите във провинция македония ? Всичката им цел а и повече мозък не са имали , освен да свалят Бойко Борисов и ГЕРБ ! И толкоз ! За друго те не са мислили , защото са мезмозъчни .
Вели

2021.04.13 | 12:37

20
Какво да кажат като едва ли имат смислена позиция и каквато и да било адекватна реакция. И не само по този въпрос, а по който и да било друг.

2021.04.13 | 09:01

19
СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ Е ЕДНА РУСОФИЛСКА КОЧИНА ПЪЛНА С ПЕДЕРУСКИ ЮГОСЛАВСКИ СМРАДЛИВЦИ.

2021.04.13 | 08:54

18
ПРОСТИТУТКИТЕ НА АНКАРА И МОСКВА НАВИКНАЛИ ДА ВИКАТ "НАЗДОРОВИЕ" СА АНТИБЪЛГАРИ.

2021.04.13 | 08:53

17
Откога Турски поток се интересува от Северна Македония, тя не е турска нито руска провинция.

2021.04.13 | 08:51

16
"Политиката" на Тиквата спрямо РСМ беше да ги търпим 12 години, за да го гали Меркелица по китарата и да се обърнем на 180 градуса, за да може МВРО да се пиари за изборите. И двете са антибългарски, а вие, проститутките назначени да викате "конграчулейшън" в Брюксел сте антибългари.
Бай Васо Сърбеца

2021.04.13 | 08:45

15
Ей боклук, кой си ти бе, лапач, как е евро заплатката гербав сине?

2021.04.13 | 08:35

14
Герб провали българската политика в Македония с турски поток.

Добави коментар

Водещи новини