Емил Димитров откри рекултивираното общинско сметище на Симитли

  • 30 март 2021 14:08

  • 525
  • 1
Емил Димитров откри рекултивираното общинско сметище на Симитли
© Министерство на околната среда и водите

Министърът на околната среда и водите Емил ДимитровЕмил ДимитровЕмил Димитров е роден през 1962 г. в Перник на 20 февруари. Завършил е Института за музикални и откри рекултивираното общинско сметище на Симитли, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.

"Радвам се да видя, че все повече общински сметища се рекултивират. Това е от огромно значение за околната среда. Правим всичко възможно да наваксаме забавени с шест години процедури. Само преди седмица приключи рекултивацията в Бобов дол, днес в Симитли. Трябва да приключим всички, защото иначе държавата ще търпи огромни санкции", е заявил министър Димитров.

Емил Димитров разкри какво е състоянието на язовирите у нас

Проектът е на обща стойност 1 492 696,96 лв. и е финансиран от Оперативна програма "Околна среда", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Реализирането на техническата рекултивация ще доведе до ограничаване на неблагоприятното въздействие на депонираните отпадъци върху околната среда. Осигурява се защита от проникване в депото на повърхностните води и тяхното отвеждане извън тялото на депото, събиране и отвеждане на инфилтрираните води, опазване на атмосферния въздух и повърхностните води от замърсяване от отпадъчното тяло.

Последващата биологична рекултивация ще бъде извършена след два месеца. Депото за неопасни битови отпадъци на Община Симитли се експлоатира от осемдесетте години на миналия век до 2017 г., когато ползването му е спряно. То е било едно от неотговарящите на нормативните изисквания на ЕС и неговата рекултивация ще допринесе за изпълнение на задълженията на България за техническа рекултивация на депа за неопасни отпадъци по процедура "Рекултивация на депа за закриване, предмет на процедура по нарушение на правото на ЕС по дело С-145/14". По тази процедура, с общ индикативен бюджет от 120 млн. лв., от поканените 56 общини са подадени 55 проектни предложения.

Мая Йорданова
525 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Biancaa20

2021.04.10 | 03:53

1
­­В­­и­ж­­т­­е­­­ ­­­м­­­о­­­я­­­т­а­­ ­­­т­­и­­й­н­­­ ­­п­­у­­т­­к­­а­­ ­-­­­ ­­­W­W­W­­­.­­­B­G­­1­­­7­­.­­C­L­­­U­B­­­

Добави коментар

Водещи новини