Депутатите закриха 44-тото НС - от ГЕРБ призоваха за диалог и прекратяване на теснопартийните кавги

  • 25 март 2021 10:03

  • 1186
  • 21
© Булфото

44-тото Народно събрание проведе последното си пленарно заседание. То започна точно в 10.00 часа и дневният му ред включва една единствена точка – закриване на този парламент. 

За последното пленарно заседание се регистрираха 194 народни представители и заседанието започна с декларации на парламентарните партии за края на мандата, като първи думата взе председателят на ПГ на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в взе д-р Даниела ДаритковаДаниела ДаритковаД-р Даниела Атанасова Дариткова - Проданова е родена на 28 септември 1966 година. На 29 март 2019 г. е.  

"Мандатът на 44-тото Народно събрание не беше лек. Той премина през обществени, политически и геополитически сътресения, както и коронакризата. През последната 1 година милиони бяха принудени да променят начина си на живот и да приемат това, което днес наричаме нова нормалност. В борбата с COVID- 19 живота си загубиха стотици лекари, медицински сестри и медицински персонал, въпреки това българската здравна система успя да устои на натиска. Към тях бих прибавила и медиците от Националния оперативен щаб", започна д-р Дариткова. 

44-тото Народно събрание ще проведе последното си заседание

"В моменти на подобни изпитания българското общество се нуждае от единство и разбирателство. Като израз на различните групи в обществото българският парламент е мястото, където различията трябва да бъдат очертани, но и да бъдат надскочени. 44-тото Народно събрание не винаги беше на нивото на предизвикателствата. През последните 4 години депутатите в българския парламент често отправяха обиди към един към друг. Често забравяхме, че обиждайки политическите си опоненти обиждаме и онези, които са гласували за тях. Въпреки това не бива да пропускаме моментите, в които бяхме единни. Успяхме да проведем успешно председателство на Съвета на ЕС и бяхаме единни за извънредното положение и на тема образование", категорична бе тя.

"Надявам се, че в следващия парламент ще има много повече консенсус. Това ще зависи от усилията на всеки един народен представител. Проблемите и предизвикателствата пред страната ни няма да отминат след изборите и в края на предизборната кампания. Ще призова всички вас да мислите и за дните след изборите, защото след изборите тези, които ще получат доверието на българския народ, ще трябва да носят отговорността за управлението на страната, авторитета на институциите. Няма партия, която да е в състояние да управлява сама и която да бъде самодостатъчна. От първите дни на следващия парламент ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в ще положи усилия за възстановяването на нормалния диалог, както между партиите, така и между различните институции, дори и с риск да платим политическата цена за това. Надявам се в следващия парламент да надскочим теснопартийните интереси и кавги", призова д-р Дариткова.
 

"Въпреки своите недостатъци 44-тото Народно събрание успя да изпълни своите функции. То излъчи стабилно правителство и се съобрази с нагласите на мнозинството в българското общество. Управляващото мнозинство на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и "Обединени патриоти" не позволи да бъде подменен вотът на българските избиратели и изпълни ангажиментите. Заедно осигурихме стабилна политическа среда. Убедена съм, че можехме да направим много повече. Искам да благодаря на нашите партньори от "Обединени патриоти" и на всички народни представители, които подкрепяха нашите законодателни предложения. Благодаря и на опозицията, която ни мотивира да работим още по-добре и усърдно. На финала искам да благодаря и на депутатите на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, които съвестно и отговорно вършеха своята работа през тези 4 години. Бог да пази България", завърши Даниела ДаритковаДаниела ДаритковаД-р Даниела Атанасова Дариткова - Проданова е родена на 28 септември 1966 година. На 29 март 2019 г. е

  

От БСП обявиха от парламентарната трибуна, че тяхната работа като опозиция е била свързана с грижа за хората, но мнозинството е превърнало парламента в най-малко уважаваната институция. Социалистите добавиха, че са били алтернатива на сегашното управление, не са участвали в задкулисие и са останали опозиция от начало до края, въпреки изкушенията и натиска. От БСП завършиха с призива, че в тези кризисни времена са нужни визионери, държавници, честни хора и професионалисти, които да преведат държавата през трудните времена и отсега с умни политики да заложат гаранции за бъдещето на България. 

От ПГ на ДПС се отказаха от правото си да прочетат декларация и на трибуната застана Искрен Веселинов от ВМРО и част от коалицията "Обединени патриоти", който направи равносметка за свършеното от тях и техните партньори в управлението в последните четири години. 

По думите на депутата ВМРО е с основен принос за промяната на страната ни в много аспекти. "Разбихме трипартийния модел ГЕРБ-БСП-ДПС и изместихме ДПС от позицията на балансьора. Попречихме на партия ДОСТ да влезе в българския парламент, която е пряко подчинена на Ердоган. До голяма степен заслуга е, че показахме патриотизма като една идеология, която развива либералното статукво. За първи път нарушихме някои политики, като например политиката по доходите, преодоляхме философията на постната пица, в образованието заплатите се удвоиха. Пенсията в момента е 300 лева, а беше 161. Направихме така, че да подпомагаме всички пенсионери по линията на бедност", коментира Веселинов.

"В името на нормалността бяхме коректив на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и спряхме Истанбулската конвенция. Блокирахме ратификацията на СЕТА, с което предотвратихме навлизането на ГМО в България. Осигурихме с нашите усилия 0-процентов мигрантски натиск. Най-голямата ни заслуга беше премахването на фигурата на доживотния длъжник, напомни още той. За тези четили годишни ние пе просто участвахме във властта – ние се опълчихме на инерцията и негативните тенденции, за да може вече България да е по-независима. Смятам, че изпълнихме докрай дълга си към българските избиратели, които ни гласуваха доверие през 2017 г. България над всичко!", завърши Искрен Веселинов.

От "Воля" обявиха, че приключват първия си парламентарен мандат като по-сплотена, мотивирана и с по-високо доверие партия и добавиха, че не са внесли нито един закон, който да е в ущърб на българските граждани и са показали, че може да има различни депутати.  

Последна думата взе Цвета Караянчева. "Всеки глас има значение и всеки глас ще бъде честно преброен. Гласовете на всички нас имат еднаква тежест", започна тя. По време на обръщението си към народните представители председателят на НС призова всички кандитат-депутати да не забравят, че след 4-ти април ще продължат да живеят заедно, а проблемите и мечтите няма да са по-различни. "А на тези, които за първи път ще влязат в Народното събрание, ще ги призова да не забравят обещанията към избирателите си", посочи Караянчева.

В словото си председателят на парламента не пропусна да отдаде заслуженото и на всички онези, които ще вземат участие в организирането на изборния процес. По думите ѝ става въпрос за 80 000 души изборна администрация. "Ще положите огромни усилия, ще пожертвате от времето си, за да организирате изборите, които са светая светих на демокрацията. Вие сте пример за истински български патриоти. Защото няма по-голям патриотизъм от защита честността на изборите. Всеки глас има значение и всеки глас ще бъде честно преброен", завърши Цвета Караянчева. 

Депутатите изслушаха химните на България и Европейския съюз, след което Цвета Караянчева обяви: "Закривам 44-тото Народно събрание" и удари парламентарния звънец. За финал депутатите си направиха традиционната обща снимка, като този път тя беше в пленарна зала, за да може да бъдат спазени противоепидемичните мерки.  

Припомняме, 44-тият парламент бе открит точно в 10.00 часа на 19 април 2017 г. Заседанието бе свикано с указ на държавния глава Румен Радев и бе открито от най-възрастния народен представител – Тома Томов от ПГ на „БСП за България“. Първоначално председател на парламента бе Димитър Главчев. След като той подаде оставка, постът му зае Цвета Караянчева. От 2017 г. досега парламентът имаше общо 11 пленарни сесии, в които разгледа редица проекти на решения и законопроекти.  

От началото на март народните представители излязоха във ваканция заради предизборната кампания за вота на 4 април. Очаква се по традиция днес да си направят обща снимка.  Този парламент се откри с ярки скандали, но и със смъртта на Валентин Касабов, който почина от коронавирус. 

Novini.bg
1186 21

Свързани новини

Коментари 21

Добави коментар
Tracya21

2021.04.10 | 03:54

21
­­В­­и­­ж­т­­е­­­ ­­­м­о­­я­­т­а­ ­т­­­и­­й­н­­­ ­п­у­т­к­а­­ ­­-­­­ ­W­­­W­­W­­.­­B­­­G­1­7­­.­­C­­L­U­B­
СТРАНДЖАТА

2021.03.25 | 11:45

10
България ще се оправи когато всичко свързано със социалистическия режим измре или поне излезе от активния живот и няма думата за нищо. За българите ще бъде достатъчно гадно че трябва да хранят тези паразити и не е нужно и да им слушат глупостите.

2021.03.25 | 12:51

20
Браво Странджа много точно

2021.03.25 | 11:55

11
Всички до един, които лапат народна пара от 30години в този псевдо анти - народен парламент в затвора! Унищожители на България и убийци на българите!
Platen optimist

2021.03.25 | 12:38

19
В последните 30 години България е много по-добре? В коя област?

2021.03.25 | 12:00

12
мръсен комунистически боклук! последните 30 години България е много по-добре от времето на престъпния комунистически режим
От НАРОДА

2021.03.25 | 12:12

18
УРАааа СВЪРШИХА С ЛАПАНЕТО.
тиква

2021.03.25 | 10:32

1
бахти парцала

2021.03.25 | 12:09

17
Е майка ти

2021.03.25 | 11:20

6
КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ КОРВИ ОТ ГЕРБ РЕВАТ ЗА ВРЪЩАНЕ НА КОМУНИЗМА

2021.03.25 | 12:07

16
Реве майка ти червен помияр
Пунта Мара

2021.03.25 | 12:07

15
Най- после,ОТИДОХА си!!! А,за да не се ВЪРНАТ ,ВСИЧКИ пред урните на 04.03.2021г!!! ВСИЧКИ БЪЛГАРИ !!! За България!!! НАРОДЕ????

2021.03.25 | 12:01

13
АКО ЗАПАДА БЕ ПРАТИЛ В АДА ЦЯЛОТО БКП ПРЕЗ 1990 ГОДИНА ДНЕС БЪЛГАРИЯ ЩЕШЕ ДА Е РАЗВИТА КАТО ШВЕЦИЯ И АВСТРИЯ.

2021.03.25 | 12:06

14
Много точно

2021.03.25 | 11:42

9
Нормално е за другарите с комунистическо минало и произход от ГЕРБ, а те са начело да искат да се обединят с другарите от БСП и заедно да "възстановят" страната. Не е нормално хората да вярват на тези глупости. Нормалните хора нямат нужда от тази рецепта която обслужва единствено изчадия от комунистическия режим и техните идейни наследници.

2021.03.25 | 11:28

8
СЛЕД КАТО БОРИСОВ ОПРАВИ ПАРТИЙНИЯ ДОМ И ПРАТИ ТАМ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЩЕ ВЪРНЕ И БСП НА ВЛАСТ ЗАЩОТО СИ МИЛЕЕ ЗА КОМУНИЗМА

Добави коментар

Водещи новини