Даниела Дариткова: За да имаме устойчиво здравеопазване, трябва надпартиен консенсус

23 март 2021 10:18

Даниела Дариткова: За да имаме устойчиво здравеопазване, трябва надпартиен консенсус
© Булфото (архив)
331 3

За да са устойчиви решенията в здравеопазването, трябва да има надпартиен консенсус и визия за години напред. Това заяви Даниела ДаритковаДаниела ДаритковаД-р Даниела Атанасова Дариткова - Проданова е родена на 28 септември 1966 година. На 29 март 2019 г. е, председател на парламентарната комисия по здравеопазване по време на онлайн форум "Иновации и добри практики в здравния сектор".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24129

,,Ситуацията, в която се намираме, е огромно предизвикателство за борещите за човешкия живот, както и за тези, които ще правят последващите нормативни решения в здравната политика. Вярвам, че всички, които се занимават със здравеопазване, с наука и с бизнес в сектора на здравеопазването, ще намерят общо съгласие, което ще даде на всички надежда и упование, които ни трябват в тези трудни времена'', добави още тя.

Даниела Дариткова: Трябва да се научим да живеем с COVID-19, но и да го контролираме

,,Един от уроците, получени от сегашната ситуация на пандемия е, че не можем да изоставаме в развитието на иновациите. Изпитанията, на които епидемията ни подложи, показаха, че без национална здравна информационна система е трудно и дори невъзможно да се осигури качествена медицинска грижа. Дигитализацията ще гарантира по-добре управлението на ресурсите, ще има повече контрол и ще могат да се взимат по-добри решения. БЛС и партньорите по инициативата "Заедно за повече здраве" се обединиха в няколко важни теми, които ще бъдат предоставени на бъдещите управляващи - за надпартиен консенсус и за постигане на ускорено развитие на здравеопазването. България трябва да догони ЕС по ниво на средствата, отделяни от Брутния вътрешен продукт за здравеопазване и те да бъдат в размер на 8 на сто от БВП, по нарастване на инвестициите в здравеопазването, по удължаване на продължителността на живота. Необходима е държавна политика за професионалното развитие на съсловието'', посочи заместник-председателят на Българския лекарски съюз Николай Брънзалов.

Пандемията е изпитание на ценности, на воля, на капацитет, каза председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова. Тя пожела колективен успех, така че това, за което се говори от години, да бъде претворено в практика - холистичен подход, повече единност и повече инвестиции в здравеопазването.

Наталия Маева, председател на Национална пациентска организация посочи, че в условията на пандемия хронично болните пациенти са поставени пред огромни социални, здравни и икономически пречки.

София води по заразени с COVID-19 в страната. Вирусът уби още 169 души

Настояваме за въвеждане на спешни иновации за дигитализация в здравеопазването. Нуждаем се от трезва оценка за състоянието на здравния сектор, подчерта Маева.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24129

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
331 3

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 3

Добави коментар
Megana17

2021.04.10 | 03:54

3
­­В­­­и­­­ж­т­­е­­­ ­м­­­о­я­­­т­­а­­ ­т­и­­­й­­­н­ ­­п­­­у­т­­­к­а­­ ­­-­­­ ­­W­­­W­­­W­­­.­­B­­­G­­­1­­­7­.­C­­­L­­­U­­B­­­
Драган

2021.03.23 | 10:48

2
Какъв консенсус ти трябва, когато имате цялата власт? Дъртатикова, кого се опиеваш да излъжеш?
Turçin

2021.03.23 | 10:36

1
Tova da ne e narodna 'pogovorka'.

Добави коментар

Водещи новини