Мария Габриел: Европейският съвет по иновациите е възможност за Европа – лидер в иновациите

  • 18 март 2021 16:26

  • 425
  • 9
Мария Габриел: Европейският съвет по иновациите е възможност за Европа – лидер в иновациите
©

Днес Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова заедно с Председателя на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е и Президента на Франция Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на, дадоха официалния старт на Европейския съвет по иновациите (ЕСИ) за периода 2021-2027 г. Европейският съвет по иновациите е нов компонент по програма „Хоризонт Европа“ със собствено управление чрез независим борд на новаторите, проактивен подход за подпомагане на новаторите чрез ръководители на програмата и капиталови инвестиции от Фонда на ЕСИ. 

 

„Днес е важен ден за бъдещето на европейската политика за иновации. Поставихме началото на Европейския съвет по иновациите (ЕСИ) с бюджет от 10 милиарда евро. Амбицията ни е да адресираме три основни предизвикателства. На първо място, това е така нареченият „иновационен парадокс“. Трябва да превърнем лидерството ни в науката в лидерство в иновациите. Второ, важна е подкрепата ни за компаниите в критичния момент на тяхното разрастване. Третото предизвикателството е фрагментираността на иновационната екосистема и разделението в областта на иновациите.  Ето защо ЕСИ ще се стреми да подкрепи потенциала за иновации във всички региони, като обърне специално внимание и на увеличаването на процента на ръководените от жени дружества в Европа“, заяви Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова по време на онлайн събитието отбелязващо старта на Европейския иновационен съвет.

Тя отбеляза основните решения за адресиране на тези  предизвикателства. На първо място, ще се прилага нова, система за кандидатстване, чрез която стартъпите и МСП могат да кандидатстват за финансиране по всяко време по опростена процедура. Второ, екип от ръководители на програми на ЕСИ ще отговаря за разработването на визии за революционните технологични иновации. Такива са, например, клетъчна и генна терапия, „зелен“ водород или инструменти за лекуване на мозъчно заболяване. Те ще работят в тясно сътрудничество с Европейския научноизследователски съвет и с Европейския институт за иновационни технологии. Трето, програмата „Ускорител“  с бюджет 1 милиард евро, е предназначена за стартъпи и МСП, и има за цел разработване на иновации, имащи потенциал за създаване на нови пазари. Предлага се и смесено финансиране, което  съчетава частен капитал между половин милион и 15 милиона евро чрез Фонда на ЕСИ и безвъзмездни средства в размер до 2,5 милиона евро.  „495 милиона евро са заделени за водещи до пробив иновации за Европейския зелен пакт и за стратегическите цифрови и здравни технологии. Това ще укрепи технологичния суверенитет на Европа по отношение на веригите за създаване на стойност“, коментира Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова.

Програмата „Изследвач“ с бюджет от 300 милиона евро е насочена към мултидисциплинарни изследователски екипи за научни изследвания с потенциал за технологични пробиви. Te могат да кандидатстват за безвъзмездни средства в размер до 4 милиона евро. Схемата на ЕСИ за финансиране на прехода е предназначена за реализиране на резултатите от научните изследвания в иновативни продукти и е с бюджет в размер на 100 милиона евро. Всички проекти на ЕСИ ще имат достъп до услуги за ускоряване на бизнеса, които са осигурени от ментори и експерти, и до възможности за партньорство с предприятия и инвеститори.

Днес бяха обявени и две награди. Наградата на ЕС за жени иноватори отличава най-талантливите жени предприемачи, които са основали успешно дружество и са реализирали иновация на пазара. Втората награда е „Европейска столица на иновациите“ (iCapital) и е признание за ролята, която градовете играят за развитието на местните иновационни екосистеми. Включена е нова категория, „Европейски град с нарастващи иновации“, насочена към градове с население между 50000 и 250000 жители.

„Стартирането на ЕСИ предоставя уникални възможности за обединяване на нашите изследователи, новатори, стартъпи, инвеститори и дружества от цяла Европа и извън нея, за да изведе Европа на челно място в следващото поколение авангардни технологии и да укрепи технологичния суверенитет на Европа“, заключи Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова.

Последвайте канала на

Novini.bg
425 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Jackiea23

2021.04.10 | 03:55

9
­В­­­и­ж­­т­­­е­­ ­м­о­­­я­­­т­­­а­ ­­т­­и­й­­н­­ ­­п­­­у­­т­­­к­а­ ­­-­­­ ­W­W­­W­­.­­B­­G­­1­­­7­­.­C­­L­­U­B­
САМО ИСТИНАТА

2021.03.23 | 14:24

8
БСП ЩЕ ПРЕМАХНЕ ПЛОСКИЯТ ДАНЪК А С. ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА НЕ БСП НЯМА ДА ПРИЕМЕ ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ А С.ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА ЩЕ Я ПРИЕМЪТ ЗА ДА МОЖЕ ПО ЗАКОН ВСИЧКИ ДЕЦА ВЪВ БЪЛГАРИЯ ДА СТАВАТ ДЖЕНДЪРИ КОГАТО ТЕ СИ ПОИСКАТ ВИЕ НАИСТИНА ЛИ ИСКАТЕ ВАШИТЕ ДЕЦА СЛЕД ИЗБОРИТЕ ДА БЪДАТ КАТО ТОВА НА БРАД ПИТ ИЛИ ИСКАТЕ ТЕ ДА СА НОРМАЛНИ И НАИСТИНА ЛИ ИСКАТЕ МАЛКИТЕ ФИРМИ ДА ПЛАЩАТ ДАНЪК КОЛКОТО ГОЛЕМИТЕ ФИРМИ АЗ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА БСП
Кака Мара

2021.03.19 | 13:00

7
Прочетох много внимателно думите на Марето.но нищо не разбрах.Това нещо, което вече не е и българка, каканиже едни такива сложни думи, която и тя не разбира.Срам от такива нищонеправещи и празнодумци,на които бедният българин плаща луди пари да си разхождат задниците из Европа.
ХХХ

2021.03.18 | 22:50

6
ПРИ КОМУНИЗМЪТ НА ТОДОР ЖИВКОВ БЕШЕ ИСТИНСКИ РАЙ ПОСТРОИХА СЕ НАЙ-МНОГО ПЪТИЩА БИБЛИОТЕКИ КИНА ТЕАТРИ И УЧИЛИЩА ПО УЛИЦИТЕ НЕ МОЖЕШЕ ДА СЕ ВИДИ ДОРИ ЕДИН ПРОСЯК ПОСТРОИ СЕ АЕЦ КОЗЛОДУЙ И ОЩЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА НЕГО ИМАМЕ ТОК ПОСТРОИ СЕ ЦЯЛОТО ВОДОСНАБДЯВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ ЗАЕДНО СЪС ВСИЧКИ ЯЗОВИРИ ВСЕКИ ИМАШЕ ДОБРЕ ПЛАТЕНА РАБОТА И НЯМАШЕ ЕДИН БЕЗРАБОТЕН А ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО БЕШЕ НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО А УБИЙЦИТЕ ЛЕЖАХА ДО ЖИВОТ ВЪВ СПОРТА БЯХМЕ ВЪВ ТОП 5 НА СВЕТЪТ А ПО СМЪРТНОСТ НА ПОСЛЕДНИТЕ МЕСТА И НАСЕЛЕНИЕТО СЕ УВЕЛИЧИ СЪС 3 МИЛИОНА НЯМАШЕ ГРУПИРОВКИ И МАФИОТИ ВСЕКИ ИМАШЕ ПО 2-3 ЖИЛИЩА А ОБРАЗОВАНИЕТО БЕШЕ НОМЕР 1 ВЪВ ЕВРОПА СЕГА Е ТОЧНО ОБРАТНОТО КОИТО НЕ ВЯРВА ЧЕ Е БИЛО ТАКА ДА ПОПИТА РОДИТЕЛИТЕ СИ

2021.03.18 | 20:53

5
Тая е шампион по нищо правене и и празни приказки като комунистически лозунги пълна некърница
еврокомсомолката

2021.03.18 | 17:32

4
пак ръси пазни приказки.....

2021.03.18 | 17:07

3
ГНУСНИ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ МЪРШИ

2021.03.18 | 16:38

2
тая комунистическа другарка да спре да противопоставя ЕС на САЩ, аман от предатели
Драган

2021.03.18 | 16:31

1
Ало Маро от иновации в ЕС смърди и не само там.

Добави коментар

Водещи новини