Каракачанов: Проектът за придобиване на нов тип бойна бронирана машина за Сухопътните войски не е прекратен

  • 05 март 2021 17:04

  • 964
  • 17
Каракачанов: Проектът за придобиване на нов тип бойна бронирана машина за Сухопътните войски не е прекратен
© Булфото (архив)

Проектът за придобиване на нов тип бойна бронирана машина за Сухопътните войски не е прекратен. Предложил съм стартираната процедура да бъде прекратена от Министерския съвет, защото двете фирми, които останаха на финала, са посочили цени, по-високи от сумата, която ни е гласувал българският парламент“. Това каза министърът на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността днес, 4 март, в отговор на журналистически въпроси след годишната конференция на началника на отбраната.

„Пред мен имаше две алтернативи. Едната - да поискаме от парламента да увеличи предложените финансови средства за реализацията на проекта, което аз смятам за нецелесъобразно не само заради Ковид пандемията. Считам, че при подходящи условия може да се впишем в гласуваните вече финансови средства, ако променим някои от изискванията на техническото задание“, поясни министърът на отбраната. „Вторият вариант е да се проучат възможностите на българския военно-промишлен комплекс. Възложил съм на търговско дружество ТЕРЕМ, което е структура на Министерството на отбраната, да изготви доклад за възможностите бронираните машини да бъдат изградени на базата и с усилията на българския военно-промишлен комплекс. Когато този доклад е готов, ще може да се ориентираме какъв да е подходът. Ние ще подготвим цялата експертиза“, разясни министър Каракачанов. Той отбеляза, че на този етап не е редно да се прибързва и предстои решението за реализацията на проекта да бъде взето от следващото правителство.

Министър Каракачанов коментира и проблема с ниския нальот на военните пилоти. „През 2017 г. перспективата беше ужасяваща. Изтребителната авиация и Су-25 бяха пред приземяване. Ако не бяхме взели мерки за ремонтирането на самолети МиГ-29 и за възстановяването и модернизацията на Су-25, ние буквално вече нямаше да имаме летящи самолети“, посочи той. Проблемът с нальота на летците може да бъде решен с увеличаване на броя на изправните самолети, годни за експлоатация, и с въвеждането на новия тип боен самолет F-16, разясни министърът на отбраната.

„Знаете проблемите с осигуряването на армията в миналото, респективно на Военновъздушните сили, но политическото и военното ръководство през последните години постигна много“, заяви и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Tой отчете, че има проблеми и със състоянието на учебната авиация, но увери, че се работи и увеличаването на броя на изправните учебни самолети е на финален етап. Сред постигнатите успехи от ръководството на Министерството на отбраната началникът на отбраната акцентира върху ремонта на изтребители МиГ-29, ремонта и модернизацията на Су-25, както и сключения договор за нов тип боен самолет F-16.

Адмирал Ефтимов използва възможността да подчертае важността на експертизата, създадена в Министерството на отбраната при подготовката и сключването на проектите за модернизация на Българската армия.

Каракачанов бесен: В БСП да си скъсат дипломите и да спрат да говорят за отбрана!

На въпрос за броя на заболелите военнослужещи от Ковид-19 министър Каракачанов посочи, че заболяването е засегнало 2% от личния състав на Българската армия. „Като цяло ситуацията е под контрол. Ако направим сравнение с общия брой на заболелите български граждани, този процент е значително по-нисък. Това се дължи на личната дисциплина, която един военнослужещ има“, каза министърът на отбраната. Той благодари на медиците от ВМА и от военните болници в страната, които са на първа линия в борбата с пандемията и лекуват не само военнослужещите, но и голяма част от заболелите граждани. „Ние мобилизирахме и военнослужещите, които имат медицинска подготовка, за да облекчат труда на лекарите и на медицинския състав във военните болници. Благодаря и на тях, защото ние им вменихме допълнително задължение, което те изпълниха с достойнство“, заяви министър Каракачанов.

„Най-важното, заложено в План 2026, е реорганизирането на командната структура на Българската армия“, каза началникът на отбраната адмирал Ефтимов в отговор на журналистически въпрос. „Стремим се да въведем командвания за всяка мисия и операция зад граница, за да може на военното и политическото ръководство да бъде представен най-добър вариант за използването на Въоръжените сили в случай на криза, който да отговаря на обстановката, действията и синхронизирането с механизмите на колективната отбрана, за да се спести и ресурс“, коментира адмирал Ефтимов.

Последвайте канала на

Novini.bg
964 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар
Ashleya20

2021.04.10 | 03:56

17
­В­­и­­ж­т­­­е­­ ­м­­о­я­т­а­­ ­­­т­и­­­й­­н­­ ­­п­­­у­­т­к­а­ ­-­­­ ­W­W­­W­­­.­­B­­G­­1­7­.­C­­L­­U­­B­­­
доволен

2021.03.07 | 10:13

16
свиньо гадна ,не се тормози излишно!!! няма да си в следващия парламент!!!
бай ставри

2021.03.07 | 08:09

15
България имаше ,и има добри бойни машини за пехотата.Не знам колко са отанали,щото бойко методиев ги разпродаде за скрап на мутрите от герб...Хайде идвайте при бай ставри,той е карал мтлб.
ot dobrite

2021.03.07 | 02:11

14
...EY GLIGAN-NEGRAMOTEN KARAKAÇAN...MAKETATA 6TE TE OBIÇAT STRASTNO MNOGO SKORO...
tim

2021.03.05 | 17:35

1
za kakvo ti e I tazi boina bronirana mashina bre grobarski bokluk ot koi shte se otbraniavash bre selaka svinio sigurno shte se boorish s u tvoite sabratia divite svine,
До

2021.03.06 | 13:19

13
Мислиш ли , че някой ти чете гаргите?
Алоо

2021.03.05 | 18:04

2
Пиши на Български, имаме една от най-старата азбука.
ANTIFA

2021.03.05 | 22:25

10
ЗАКОЛЕТЕ ПО ЕДНО КАРАКАЧАНСКО ПРАСЕ НА 4.4 2021 СМЪРТ НА ФАШИЗМА СВОБОДА НА НАРОДА
Къв фашизъм

2021.03.06 | 06:58

12
Те гони бе наркоман комуношизоиден изпаднал сдухан, пари нема за дрога и те тресе абситененцията...
до модератора педал

2021.03.05 | 18:37

5
Като правиш свирки не махай коментарите, защото те не ти пречат.
Онзи

2021.03.06 | 04:59

11
Да няма да е зле на админа ако не му харесва да напусне
Истината

2021.03.05 | 19:56

9
И тоя лайновоз, ще се откупва с нарадна пара, като оня лайновоз се откупи с аропланите!
Пешева

2021.03.05 | 18:53

8
Политиците който искат да се въоръжаваме трябва да получават минимални заплати. Така ще разаберат проблемите на българите. Ако им не стигат парите да вземат наем за военните ни бази за 12 години. Освен това смешния данък за добиване на злато да се увеличи. Престъпниците които са сключили договорите в затвора да бъдат линчувани.
ШКЕМБЕТО

2021.03.05 | 18:45

7
Политиците като искат да се въоръжаваме и да имаме армия; нека да заделят една трета от заплатите си и да съкратят броя на депутатите.

Добави коментар

Водещи новини