Отпада задължителното проучване на пазара на труда, извършвано от работодателя, при наемане на граждани от трети страни

  • 26 февруари 2021 14:50

  • 452
  • 2
Отпада задължителното проучване на пазара на труда, извършвано от работодателя, при наемане на граждани от трети страни
© bulphoto (архив)

Отпада задължителното проучване на пазара на труда, извършвано от работодателя, при наемане на граждани от трети страни. Това реши парламентът с гласуваните на второ четене промени в Закона за чужденците, внесени от Министерския съвет.

Въпросната разпоредба бе гласувана със 71 гласа "за", петима - "против" и без въздържал се.

Стартира прием на документи за ваканционна заетост на български студенти в Германия

С приетите текстове се правят изменения в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, с които отпада въпросното изискване към работодателите. Срещу отпадането на така наречения пазарен тест остро възразиха, както на първо, така и на второ четене депутатите от левицата. Надя Клисурска и Георги Гьоков от "БСП за България" заявиха, че промяната е в ущърб на българските работници.

Те настояха за отпадане на въпросния параграф, но предложението не бе прието от мнозинството в пленарна зала. В изказването си от трибуната депутатът Надя Клисурска заяви, че над 260 хиляди безработни в момента чакат да си намерят работа и това, което се прави е премахване на задължението на работодателите да предложат свободното работно място първо на българските работници.

По думите ѝ това ще засегне най-вече ниско квалифицираните работници. Според приетите разпоредби достъпът до пазара на труда на работници - граждани на трети държави, се разрешава за заемането на длъжности, за които не се изисква българско гражданство, когато общият брой на гражданите на трети държави с разрешено продължително пребиваване, работещи за местния работодател, в предходните 12 месеца не надвишава 20 на сто от средносписъчната численост на наетите по трудово правоотношение, а за малки и средни предприятия - 35 на сто.

В свое становище, изпратено до Народното събрание, синдикатът на КНСБ също настоява за отпадане на въпросния текст и посочва, че промените в Закона за чужденците поставят българския работник в неравностойно положение. С други разпоредби от закона се прецизират условията и реда, при които студентите - граждани на трети държави, които притежават валидно разрешение за пребиваване, издадено от друга държава членка, могат да влизат и да пребивават на територията на България с цел провеждане на част от следването си във висше училище у нас. Предвижда се правото на влизане и пребиваване на територията на България да може да се упражни единствено въз основа на уведомяване от втората държава членка и да не се подчинява на разрешителен режим.

Освен това се дава възможност студентите - граждани на трети държави, които завършват образованието си в България, да могат да продължат да работят в страната, без да е необходимо да напускат нейната територия.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
452 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Carolyna18

2021.04.10 | 03:57

2
­­­В­­и­­ж­­­т­­­е­­ ­м­­­о­­я­­­т­­а­­ ­­­т­­и­­­й­­н­­ ­п­­­у­т­к­а­­ ­­-­­­ ­­­W­­­W­­W­.­­­B­­G­­­1­7­.­C­­­L­­­U­B­­­
ANTIFA

2021.02.27 | 13:28

1
НАРОДНИЯТ СЪД ДЕЙСТВА ПО ЗАПОВЕД НА СТАЛИН ДА ВЪВ РУСИЯ Е ИМАЛО КОМУНИЗЪМ НО ЕДИНСТВЕНОТО КОМУНИСТИЧЕСКО НЕЩО НА БКП БЕШЕ ИМЕТО И ЗА ДА УГОДЯТ НА РУСИЯ ОТ КОЯТО БЯХМЕ ЗАВИСИМИ СЕ НАРИЧАХА КОМУНИСТИ ВЪВ БЕЛЕНЕ ИЗПРАЩАХА ОТ ОБИКНОВЕНИ ПРЕСТЪПНИЦИ ДО ПОЛИТИЧЕСКИ НЕУДОБНИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ Е ИМАЛО СОЦИАЛИЗЪМ А БСП СА НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ПРЕДАТЕЛИТЕ НА СОЦИАЛИСТИТЕ

Добави коментар

Водещи новини