НС прие на второ четене промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари

  • 26 февруари 2021 13:00

  • 324
  • 3
НС прие на второ четене промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари
© Булфото (архив)

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари.

От категориите лица, за които мерките срещу изпирането на пари, са задължителни, отпадат професионалните съюзи, съсловните организации, юридическите лица, към които има взаимоспомагателни каси, централните депозитари на ценни книжа, пазарните оператори и/или регулираните пазари, и презастрахователите.

Парламентът обсъжда доклада за дейността на КПКОНПИ за 2020 г.

Също така от обхвата на задължените лица са изключени органите по приватизацията, лицата, организиращи възлагането на обществени поръчки, министри и кметове на общини при сключване на концесионни договори, както и органите на Националната агенция за приходите и митническите органи. По отношение на професионалните спортни клубове мерките срещу изпирането на пари се ограничават до професионалните футболни клубове.

Органите на Националната агенция за приходите и митническите органи са длъжни да предоставят информация на дирекцията "Финансово разузнаване" на Държавната агенция "Национална сигурност" незабавно, ако при осъществяване на законоустановените си функции установят факти и обстоятелства, които може да са свързани с изпиране на пари, записаха още депутатите.

НС прие на първо четене промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари

С новите разпоредби се въвеждат в националното законодателство и измененията на европейска директива относно започването и упражняването на застрахователна и презастрахователна дейност.

Измененията са свързани с новата роля на Европейския банков орган при предотвратяване на използването на финансовата система за целите на изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
324 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Karena19

2021.04.10 | 03:57

3
­­­В­­и­­­ж­­т­­е­­­ ­­­м­­­о­­я­­т­­­а­­­ ­­­т­­и­­й­н­ ­­п­­­у­т­к­­а­­ ­­­-­ ­­­W­­W­­­W­­.­B­­G­­1­­­7­­.­­­C­L­U­B­
ANTIFA

2021.02.27 | 13:29

2
НАРОДНИЯТ СЪД ДЕЙСТВА ПО ЗАПОВЕД НА СТАЛИН ДА ВЪВ РУСИЯ Е ИМАЛО КОМУНИЗЪМ НО ЕДИНСТВЕНОТО КОМУНИСТИЧЕСКО НЕЩО НА БКП БЕШЕ ИМЕТО И ЗА ДА УГОДЯТ НА РУСИЯ ОТ КОЯТО БЯХМЕ ЗАВИСИМИ СЕ НАРИЧАХА КОМУНИСТИ ВЪВ БЕЛЕНЕ ИЗПРАЩАХА ОТ ОБИКНОВЕНИ ПРЕСТЪПНИЦИ ДО ПОЛИТИЧЕСКИ НЕУДОБНИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ Е ИМАЛО СОЦИАЛИЗЪМ А БСП СА НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ПРЕДАТЕЛИТЕ НА СОЦИАЛИСТИТЕ

2021.02.26 | 18:06

1
Бойко си връзва гащите,ееййй пък толкоз да няма срам.

Добави коментар

Водещи новини